Почетна ДРУШТВО Pijace ili marketi: ŠTA JE POVOLJNIJE

Pijace ili marketi: ŠTA JE POVOLJNIJE

76
0

Poskupljenje namirnica je jedna od glavnih tema kojom su se prethodnih meseci bavili ekonomski stručnjaci, trgovci, proizvođači hrane, ali i građani.

Bilo da se radi o zvaničnoj statistici ili o mišljenju trgovaca i iskustvu građana, svi se slažu u jednom, da je došlo do poskupljenja, cene su skočile u od­nosu na prošlu godinu, građani su primorani da kupuju sa­mo najosnovnije. Poskupele su osnovne namirnice, kao što su ulje, šećer, brašno, meso, krompir, luk, jabuke, šargarepa, pasulj, sir i mleko, te stoga mnogi građani prilikom kupovine moraju da kalkulišu. Podeljena su mišljenja o tome gde su se poskupljenja manje osetila, na pijaci ili u marketima.

Ono što odmah upada u oči pri ulasku u market jeste da se cene mnogih namirnica u marketima odnose na manja pakovanja, odnosno manju gramažu. To u prvi mah cenu čini pristupačnijom, dok su na pijacama cene istaknute za kilogram voća i povrća. Još jedan od ra­zloga je i što je na akciji u mar­ketima zimnica povoljnija, mada mnogi prodavci ističu da kvalitet industrijskih proizvoda ne može da se meri sa onima iz kuhinje.

Po istom principu, trgovci u marketima vešto pokušavaju da namame potrošače različitim promocijama i akcijama da kupuju i druge vrste namirnica, mlečne prozvode, orašaste plodove i slično. Na primer, cena najjeftinih jabuka na pijacama iznosi 40 dinara, dok je u marketima, mora se priznati ne tako uočljivo, istaknuta ista cena ali za samo pola kilograma jabuka.

Već izvesno vreme, u fokusu je crni luk, čija se cena razlikuje u zavisnosti od toga da li ga kupujete na pijaci ili u marketu. Činjenica je da je trenutno njegova cena nešto povoljnija u marketu, ali se svežina i kvalitet ne mogu uporediti sa crnim lukom koji se može naći na pijačnim tezgama.

Uprkos sve oštrijoj tržišnoj konkurenciji, pijace ipak opstaju. Važno je istaći da samo one mogu da ponude proizvod koji u danu pređe put od njive do naših trpeza, zbog čega su pijace i dalje nezamenljive.

E.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име