Почетна ИНФО Problemi za potrošače : ŠALTERI EPS-A JOŠ UVEK NISU U FUNKCIJI

Problemi za potrošače : ŠALTERI EPS-A JOŠ UVEK NISU U FUNKCIJI

40
0

Šalteri Elektroprivrede Srbije na kojima računi za struju mogu da se plaćaju bez provizije još uvek nisu proradili nakon hakerskog napada na to preduzeće, jer su na taj način direktno oštećeni socijalno najugroženiji građani.

Upad sajber kriminalaca u informacioni sistem Elektroprivrede Srbije, do koga je došlo sredinom decembra u potrošačkim udruženjima ističu da je ipak načinjena velika šteta zbog koje trpe najmanje platežno sposobna domaćinstva koja već skoro dva meseca ne mogu da, koliko toliko, uštede plaćanjem računa bez provizije na šalterima tog preduzeća.

Pojavile su se sumnje da se u EPS-u odugovlači sa popravkom sistema koji omogućava funkcinisanje šalterske službe kako bi se građani koji koriste tu uslugu usmeravali da regulišu svoje račune putem portala tog preduzeća gde se naplaćuje provizija za tu uslugu. Moguće da je hakerski napad na EPS doveo do toga da je jedan broj računa pogrešno obračunat, odnosno da je potrošačima naplaćeno više nego što su potrošili. To znači da se u obračunu grešilo i pre nego što je hakerski napad usledio te da je reč o problemu sa kojim se potrošači i inače suočavaju.

Kada će šalteri za naplatu struje opet biti u funkciji pitali smo nadležne u Elektroprivredi Srbije, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Na šalterima EPS-a račune plaćaju uglavnom penzioneri i najugroženiji slojevi stanovništva koji žele da iskoriste mogućnost da ne plate proviziju. Stoga puštanje u rad šalterskog sistema treba da usledi posle detaljnih provera kako neko od potrošača ne bi bio oštećen.

Takođe hakerski napad na EPS je nešto što se nije moglo sprečiti, ali da bi šteta koja je naneta bila daleko manja da se reagovalo brže, odnosno odmah nakon što je primećen upad u sistem. Hakerski napad na EPS, do koga je došlo sredinom decembra, za svoju metu je imao interni informacioni sistem koji se koristi u svakodnevnom radu.

Priredila: E.H

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име