Почетна ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ OBELEŽENA GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA: DA SE PAMTI, DA OPOMINJE

OBELEŽENA GODIŠNJICA OTMICE U ŠTRPCIMA: DA SE PAMTI, DA OPOMINJE

62
0

Povodom 31 godine od otmice i ubistva 20 putnika iz voza u stanici Štrpci, rukovodstvo opštine Prijepolje, državne i opštinske delegacije, predstavnici Sandžačke demokratske partije iz Prijepolja i Novog Pazara, predstavnici fonda za humanitarno pravo,NVO „Žene u cnom“, rodbina i prijatelji otetih položili su cveće na spomen obeležje nedužnim žrtvama u Šarampovu.

Na današnji dan, 1993. godine voz na relaciji Beograd – Bar neplanirano je stao u stanici Štrpci. Iz njega su pripadnici Vojske Republike Srpske, izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti, među kojima i devet građana iz prijepoljske opštine.

Kraj spomenika, koji je podignut na obali Lima 2009.godine, članovima porodica i građanima koji su došli da odaju poštu nevino stradalim žrtvama, obratili su se predsednik skupštine opštine Prijepolje Stanko Kijanović, zamenik predsednika opštine Elvin Banjica i narodni poslaniku u Skupštini Republike Srbije Muamer Bačevac.

-Naš zadatak i moralna obaveza, jeste da, odamo poštu nevino stradalim sugrađanima, da izrazimo solidarnost sa njihovim porodicamai da se još jednom osvrnemo na tragični događaj, kako bi smo poslali poruku javnosti. Zločin koji se dogodio u Štrpcima, na današnji dan, jeste zločin protiv civilnog stanovništva, zločin bez presedana, zločin za svaku osudu. Kad rat počinje logika prestaje, rekao je predsednik Skupštine opštine Prijepolje StankoKijanović.

Nema opravdanja za gnusni čin ubistva nevinih ljudi, podsetio je Kijanović, kao i da akteri zločina treba da znaju da zlo činiti, a dobru se nadati, niti je bilo, niti može biti.

-Kao i svake godine okupljamo se na ovom mestu kako bi izrazili pijetet njihovim dušama, i poslali poruku da nisu zaboravljeni. Zločin u Štrpcima je postal istorija koja se i kada bi se htelo, ne može zaboraviti i izbrisati. Jedno je sećanje, a drugo je Pravda koja u ovoj priči o zločinu nema pozitivan tok. Organi koji su zaduženi za pravdu, preko tri decenije nisu u stanju da postupak sprovedu na profesionalan način i donesu presudu, istakao je zamenik predsednika opštine Elvin Banjica.

Apelacioni sud u Beogradu je 30.novembra 2023. Godine doneo rešenje kojim je ukinuo prvostepenu presudu za zločin u Štrpcima i predmet vratio na ponovno postupanje, koje podrazumeva ponovnu traumatizaciju i iscrpljivanje porodica i svedoka. Nakon toga 30.januara 2024. godine zakazan je početak ponovljenog suđenja pred Višim sudom u Beogradu koji je odložen za april.

-Ovde smo da podsetimo da država nije učinila sve da se otkriju organizatori ovog zlodela, što posebno boli. Veliki je broj onih koji su pripremali ovo zverstvo, a još uvek nisu osuđeni.Duboko zabrinjava odluka Apelacionog suda da se postupak vrati na početak i rađa veliku sumnju kod nas koji ovde živimo”, narodni poslanik Muamer  Bačevac.

Predstavnici lokalne samouprave zajednički šalju poruku “Da se pamti, da opominje, i da se nikad, nigde i nikom ovako nešto ne dogodi i ne ponovi”.

E.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име