Почетна ДРУШТВО Црвени крст Пријепоље: СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО ОД СРЦА

Црвени крст Пријепоље: СВЕ ШТО ЧИНИМО, ЧИНИМО ОД СРЦА

92
0

Црвени крст Пријепоље учествује у свим активностима и  кампањама које су намењене, заштити, едукацији кроз акције које се односе на здравље како појединаца тако и целог друштва.

У 2023. години кухиња   Црвеног крста  је наставила са радом, пошто су обезбеђене намирнице из донација.Овим програмом предвиђена је припрема и дистрибуција само једног куваног оброка и пола хлеба  дневно за 300 корисника Народне кухиње који се у просторијама ове организације и свакодневно  дистрибуирају  у Пријепоље,Коловрат, Бродарево, Бостане  и Јездовића Косу.

Као и претходних година, тако и 2023. Црвени крст је одржао традиционалне акције добровољног давања крви у сарадњи са Службом за трансфузију крви Ужице. У просторијама Гимназије организована је у јануару акција у знак сећања на наше страдале суграђане Ивану и Саја којој се одазвало 60 Пријепољаца. На Светски дан добровољних давалаца крви Црвени крст Пријепоље за вишеструке даваоце крви организовао је свечано уручивање признања и скромних поклона.

Такође, на конкурсу „Крв живот значи“ Црвеном крсту Пријепоље, Учествовале су три основне школе. Циљ овог конкурса био је да се школарци васпитавају и мобилишу за помоћ људима у невољи, а посебно када је у питању добровољно давалаштво крви. Оно на шта апелују стално из ове хуманитарне организације је да се што више људи укључи у акције давања крви како би се обезбедиле стално потребне количине и за наше здравствене установе.

Свакако је симпатична била акција одржана у мају прошле године
„Пакет за новорођену бебу“. Концепт акције да све бебе рођене у Недељи Црвеног крста као и њихове маме буду обрадоване симболичним поклоном добродошлице.

Последњег дана маја у циљу превенције болести зависности, обележава  се Светски дан без дуванског дима. Тог дана на платоу Дома културе одржан је Сајам спорта, где су били присутни Министар за спорт Зоран Гајић са својим сарадницима, а окупио се велики  број грађана свих узраста,  ученика, малих спортиста, деце из Дечијег вртића Наша радост са својим васпитачицама. Црвени крст је у сарадњи са Канцеларијом за младе, службом патронаже, поставио је штанд са воћем и лифлетима који су дељени окупљеним.

У последњој седмици септембр у просторијама Ватрогасне јединице Пријепоље реализована је обука прве помоћи за 22 припадника Специјализоване јединице Цивилне заштите, а у децембру је спроведена  тренинг обука за дванаест припадника специјализованих јединица. Организоване су и инструкције прве помоћи за средњошколце.

Још једна од традиционалних акција је и безбедност деце у саобраћају. А у Црвеном крсту су истакли и веома успешну сарадњу са бродаревском месном заједницом и Домом здравља.

Црвени крст Пријепоље обележио је  и Светски дан Рома  у ромском насељу Јездовића Коса, у сарадњи са Центром за Социјални рад, и локалном самоуправом.

У пријепољској организацији се  надају да ће посета генералног секретара  Црвеног крста  Србије Љубомир Миладиновић са стручним сарадницима  допринети решавању неких проблема са којима се сусрећу и тако унапредити рад.

Ђ.Ч.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име