Почетна ИНФО Zime bez sneg:PROLEĆE U FEBRUARU

Zime bez sneg:PROLEĆE U FEBRUARU

53
0

Kažu:“Ni zime nisu što su bile“. I ove godine kao i prošle obeležavaju je visoke temperature, bez snega. Kao i prošle godine, vesnici proleća su već početkom februara“izvirili“. Ipak, februar zna da „zavara“. Prošle godine prvi pravi veliki sneg pao je poslednjih februarskih dana…Ali dvorišta su prepuna prolećnog cveća.

Priče o klimatskim promenama su sve prisutnije čak i među laicima. Ponešto se vidi i golim okom, ostalo objašnjavaju stručnjaci, a najdalje idu Skandinavci koji, u svom znanju,obrazovanju i neposrednim uvidom, uočavaju šta se sve dešava sa sve bržim otapanjima lednika. Ugrožena je i flora i fauna.

Kod nas malo ko o tome zbori. Imamo mi prečih mudrovanja i svakim danom sve više znalaca „društvenomrežnog“ tipa.

No, ovo je priča o vesnicima proleća. Jagorčevina se već danima rascvetava po prijepoljskim baštama i okolnim prisojnim padinama. Visibabe već krase mnoge bašte, a ako temperature budu u plusu, očekuje se i da “proviri” ljubičica. Sad, ima tu raznih tumačenja, kod nas najprisutnijih „babagatarskih“. Tipa:“Ako u januaru i februaru nema snega, onda će ga biti u martu“…Može i toga da bude. Ali da baš zimi nepada sneg u Prijepolju, ni u decembru, ni u januaru, pa ni do polovine februara, to malo ko pamti. Ali događa se već drugu zimu zaredom. Pada kiša kad joj vreme nije…Da baš ni jednom se nije „stresao“ sneg sa kape…

Zabeležiti valja, tumačiće ko hoće, ko ume ili koga zanima.

I.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име