Почетна ПРОЈЕКТИ ДЕПОНИЈЕ ПОСЛЕ ДЕПОНИЈЕ “ДЕПОНИЈЕ ПОСЛЕ ДЕПОНИЈЕ“: СВА ПРОЛЕЋА И ЈЕСЕНИ ТРАНСФЕР СТАНИЦЕ

“ДЕПОНИЈЕ ПОСЛЕ ДЕПОНИЈЕ“: СВА ПРОЛЕЋА И ЈЕСЕНИ ТРАНСФЕР СТАНИЦЕ

30
0

Затварање  сметлишта у Стањевинама свакако је био један од најзначајнијих подухвата пријепољске општине, реализован уз помоћ државе. Али од тада, а прошле су три године, није се наставило са санацијом, а готово ништа се није променило у свести грађана, који свако место где се налазе контејнери претварају у „мини“ Стањевине, а обале око водотокова „откривају“ стварно стање ствари. И Пријепоље као и три преостале општине укључене у пројекат су „на чекању“ док се стално пролонгирају рокови за завршетак Трансфер станице „Бањица“.

Изградња  санитарне депоније „Бањица“ за четири општине, Пријепоље, Прибој, Сјеницу и Нову Варош,  почела је 2007.године. Тада је најављено да ће бити завршена „до јесени“. Петнаест година касније имали смо најаву да ће Трансфер станица, као увод у будућу санитарну депонију, бити завршена „до јесени“. А онда је постало извесније „пролеће“. Но, стигла је и јесен 2023. а завршетак радова се не назире. Према последњим информацијама настао је нови проблем, а то је брдо изнад приступне саобраћајнице које ваља санирати да се не би „отиснуло“ на новоизграђени пут. То значи да треба сачекати ново пројектовање, а потом тек следе додатни радови. Тако Трансфер станица и даље чека. Могуће „ново пролеће“.

овде можете погледати видео https://www.youtube.com/watch?v=mmvDy_TRu1w

 „На локацији Бањица званично почели радови на изградњи савремене депоније смећа за четири општине по светским стандардима. Почетак радова озваничили министар за науку и заштиту животне средине и председници четири општине“. Било је то 2007.година. У марту те године предузеће из Београда је „уведено у посао и почео је да тече рок од 150 дана  за завршетак прве фазе Регионалне санитарне депоније Бањица. Вредност депоније процењена је на 3 милиона евра“. Речено је да су испоштовани „сви важећи  стандарди“ и да ће ово бити „еколошки најбезбеднија депонија смећа у Србији“. Само годину дана касније радови су стали. „Идентификовани“ су недостаци у техничкој документацији и процењено је да  треба изменити главни пројекат. Уследило је затишје, а онда је 2011.године  добијена  сагласност на Регионални  план управљања отпадом.  Новембра 2013.године завршена је измена  главног пројекта на основу кога је процењена  вредност инвестиције  била 776 милиона динара. До 2016.године су изведени само земљани радови  у вредности од 76 милиона динара, а средства су обезбеђена из фонда  НИП-а и из Фонда за заштиту животне средине. Четири општине су издвојиле  15 милиона динара  за израду  пројектне документације и решавање имовинских односа.  Како је закон налагао основано је и предузеће Регионална санитарна депонија „Бањица“, које је имало само директора и представнике из општина који су чинили скупштину и који су добијали редовно принадлежности ,иако  радови нису  настављани. И тако неколико година.

ФС

Онда је 2017.године покренута иницијатива да се не подручју Пријепоља гради Трансфер станица као претоварно место за сакупљање отпада. Изгледало је „изгледно“, јер је општина успела да нађе  и донаторског партнера, односно Влада Словеније је подржала пројекат изградње Трансфер станице за комунални отпад у пријепољској општини и одобрила 800.000 евра за ове намене. Одобрена донација је обезбеђивала половину неопходних средстава за укупно предвиђене радове на локацији Стругови и била је резервисана у буџету Републике Словеније за 2018.годину. Скупштине оштине Пријепоље је још почетком октобра 2016. донела  одлука о одређивању Стругова за Трансфер станицу јер је за ову локацију још 1992.године урађена пројектна документација. Међутим, процедура добијања потребне документације кад је реч о оваквим инвестицијама није била једноставна. Влада Србије је давала мишљење за градњу оваквих објеката, чак и када су привремени. И цео план око изградње Трансфер станица за пријепољску општину пропао је после мање од годину дана јер је Влада Србије  донела Одлуку о заједничком обезбеђивању и спровођењу  управљања отпадом. Овом одлуком је прецизирано на које ће постојеће санитарне депоније општине одлагати свој отпад. У одлуци је наведено да ће четири општине(Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница)свој отпад усмеравати ка  Регионалној санитарној депонији „Дубоко“ у Ужицу. Док се све то не реализује, три општине депонују своје смеће на привремену депонију „Дубоки поток“  тако што су се обавезале да је максимално одржавају на адекватан начин до изградње Трансфер станице. И то траје већ три године.

hg

А колико ће ово питање бити сложено и да се са затварањем Стањевина није завршила прича, већ да тек почиње и да за ту причу треба пројеката, средстава, људи, организације, механизације, возила и возача, грађанске свести и комуналног (пре) васпитања, дочарао је у пуном обиму  директор  Регионалне санитарне депоније „Бањица“ Љубенко Васиљевић, подносећи један од бројних извештаја на седници Скупштине општине Пријепоље. Од јуна 2021. зна се да је неопходно да се, поред самог објекта Трансфер станице, ураде приступне саобраћајнице, далековод и водовод. „Доста је непознаница, отворено је нагласио  Васиљевић. „Ако се све могне урадити до половине наредне године, биће задовољавајуће“. Односило се то на 2022.годину.  На жалост, пролази и 2023.години а почетак рада Трафостанице се не спомиње. А наговештавало је све да ће „врпца“ бити пресечена и то са највишег нивоа.

4Б

Министарка за заштиту животне средине у другом мандату Ирена Вујовић  обећала је затварање несанитарне депоније  „Дубоки поток“, јер   су у октобру( 2022.) почели радови који ће омогућити стављање у функцију Трансфер станице за претовар отпада, уз најаву да ће се убрзати и радови на изградњи Регионалне санитарне депоније за четири општине. 

5. Deponije posle deponije SLIKA 2

-Обезбедили смо и додатна средства за далековод, приступни пут и део водоводне мреже, изабрали извођача и очекујем да ће у пролеће бити комплетно оспособљена Трансфер станица, где ће се радити претовар отпада из Прибоја, Пријепоља, Сјенице и Нове Вароши по свим предвиђеним стандардима ,рекла је Вујовић, додајући да се паралелно радило на изради пројекта за затварање депоније и у Сјеници.

А онда је у јулу 2023.године, уследило ново „сазнање“, односно предочавање нових „проблема“. На седници Скупштине општине Пријепоље,  Љубенко Васиљевић дугогодишњи директор Регионалне санитарне депоније „Бањица“ у настајању, имао је обавештење да опет не иде како је планирано, да је и ово пролеће прошло, а Трансфер станице нема.

Их СО 2 Ljubenko Regionalna deponija

Рече да се опет морало стати са радовима, иако је најављивано да ће депонија почети да ради као трансфер станица још крајем прошле године, а ако не, а оно у априлу ове. Неће моћи. Што? Завршен је прикључак на постојећи пут Бистрица-Прибој, доведена је вода, делимично ће се нешто моћи „одрадити“ око далековода и струје али не много. Зашто? Па, зато што се појаво нови проблем. Приступни пут пролази испод брда, а брдо  може да се отисне, па камење да се обруши. Очигледно да нико већ деценију целу није видео то што је очигледно.  То значи, ваља пројекат нови сачинити, све папире  обезбедити, пренети са Србијашума на општину део локалитета где се то хоће да обруши и тако све то кад се сабере, не зна директор без предузећа и радника када би уопште могло да се каже шта ће даље бити и каква је динамика. То, вели, не зависи од њега, већ од много фaктора, а све контролише надлежно министарство. Тако одборници  пријепољске Скупштине општине у неколико мандата усвајају извештаје, како неко примети, из године у годину све је исто, а нема никаквих информација када ће предузеће преузети обавезе и када ће смеће почети да се одлаже на адекватан начин. Али, рекоше други, то је „ланац“, има ту и упозорења из Прибоја, да се много не „оштримо“ јер могу да нам укину „своју несанитарну и привремену депонију“ за чије одржавање Пријепоље из буџета издваја убедљиво највише пара јер има највише смећа, односно пријепољска општина има становника као Прибој и Нова Варош заједно. Сјеница се не спомиње, она своје сметлиште има још увек. 

kAMEN

Трансфер станица „Бањица“ је прва етапа на путу за градњу Регионалне санитарне депоније, а спомињала се својевремено 2030.година.

Октобар 2023. се ближи крају. За сада остају нам  наредно „пролећа“, а ако не,  онда, „јесен“.

Logo ministarstvo

Индира Хаџагић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име