Почетна ИНФО Neplaćeni kućni rad:NOVI PRAVILNIK

Neplaćeni kućni rad:NOVI PRAVILNIK

44
0

Nova metodologija obračuna neplaćenog kućnog rada počela da se primenjuje do 18.marta

Pravilnik kojim se Srbiji bliže propisuje metodologija za obračun neplaćenog kućnog rada, kao i za obračun vrednosti i učešća neplaćenog kućnog rada u bruto domaćem proizvodu, stupio je na snagu 16. marta, a predviđa i sticanje prava na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada.

Kako se navodi u ovom dokumentu, neplaćeni kućni rad predstavlja poslove za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, a podrazumevaju vođenje domaćinstva, staranje i brigu o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslove na poljoprivrednom imanju, kao i druge slične neplaćene poslove.

Obračun vrednosti neplaćenog kućnog rada vrši se na osnovu Istraživanja o korišćenju vremena koje sprovodi proizvođač zvanične statistike u skladu sa metodologijom koju propisuje Evrostat.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se obračunava kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog kućnog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu.

Podatak o ukupnom godišnjem broju časova neplaćenog kućnog rada za Republiku Srbiju obezbeđuje proizvođač zvanične statistike.

Kada je reč o ceni neplaćenog kućnog rada, utvrđuje se kao minimalna cena rada po času u skladu sa zakonom kojim se uređuje oblast rada.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se utvrđuje za Republiku Srbiju na godišnjem nivou, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za prethodnu godinu.

Što se tiče učešća vrednosti neplaćenog kućnog rada u BDP-u u Republici Srbiji, utvrđuje se kao količnik utvrđene ukupne vrednosti neplaćenog kućnog rada za prethodnu godinu i podataka o vrednosti BDP-a za prethodnu godinu, a koji obračunava proizvođač zvanične statistike na godišnjem nivou.

Lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući u skladu sa zakonom koji uređuje oblast rodne ravnopravnosti.

Ovaj Pravilnik donet je u okviru Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

IH

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име