Почетна КУЛТУРА Izlozba Narodnog muzeja Užice u Prijepolju: “GOVOR DUŠE”

Izlozba Narodnog muzeja Užice u Prijepolju: “GOVOR DUŠE”

67
0

U Muzeju u Prijepolju otvorena je izložba autorke Dejane Ristović pod nazivom „Govor duše.“ Radnja izložbe smeštena je u periodu između dva svetska rata kada ljubavna osećanja zbog strogog patrijarhalnog vaspitanja nisu smela slobodno i otvoreno da se izražavaju, pogotovo u seoskoj sredini. Zbog toga su ljudi pokušavali da na neki drugi, opipljiviji, način iskažu šta osećaju prema nekome. Kako su to radili pokazuju nam specifični predmeti koji su izloženi, a to su ručne preslice i maramice sa navezenim stihovima.

Momci bi se takmičili ko će napraviti lepšu preslicu i tim gestom bi izražavali ljubav za osobu kojoj bi je pravili, a posebnu pažnju davali su simbolici koju bi rezbarili na prednjoj lopati preslice. Dok bi devojke svoja osečanja izražavale na vezenim maramicama koje bi poklanjale momcima ili nekim drugim dragim  osobama.

 “Nama je odavno bila želja da Dijana Ristović ima izložbu u svom rodnom gradu, i evo napokon to se i desilo. Današnja izložba je nastavak saradnje Narodnog muzeja Užice i Muzeja u Prijepolju. Siguran sam da će se ta saradnja u buduće nastaviti i biti  sve uspešnija. Ova izložba je “govor” o životu stanovnika  Jugozapadne Srbije kojoj pripada i naša opština. Siguran sam da će ova izložba svojom temom privući veliki broj posetilaca”, rekao je direktor Muzeja u Prijepolju Asim Bećirović.
“Pozivam vas da pogledate i pročitate, a posebno da obratite pažnju na vezene maramice, jer moći ćete da vidite kakosu to bili zaista lepi stihovi gde se vidi čeznja ili ljubav devojke prema mladiću ili budućem mužu”  sugerisala  je autorka  izložbe Ristović.


Danas usled uticaja novog načina života gubi se funkcija koju su imali ovi predmeti, ali ostaju da se čuvaju u muzeju kao svedoci jednog vremena kada se mirnije živelo i romantičnije volelo.

Đ.Č.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име