Почетна ДРУШТВО NSZ:PREZENTACIJA REZULTATA RADA ZA 2023. GODINU

NSZ:PREZENTACIJA REZULTATA RADA ZA 2023. GODINU

51
0

U kancelariji direktorke filijale Prijepolje održana je konferencija  Nacionalne služba za zapošljavanje, gde su predstavljeni rezultati rada  filijale  za 2023. godinu.

Direktorka  Nacionalne službe za zapošljavanje Prijepolje Rafeta Hajdarević  prezentovala  je rezultate rada filijale. NSZ filijala Prijepolje obuhvata četiri opštine Zlatiborskog okruga  Prijepolje, Priboj, Sjenicu i Novu Varoš.

-Filijala Prijepolje je u predhodnoj godini po svim programima i merama sprovela preko 100%, što je iznad očekivanog, znaci da su svi programi i mere realizovani u skladu sa sporazumom koji smo potpisali početkom prethodne godine, rekla je Rafeta Hajdarević, direktorka filijale Prijepolje.

Ona ističe da je zaključno sa 31. decembrom 2023. godine na evidenciji NSZ broj nezaposlenih lica bio 10 974, što pokazuje da je u odnosu na prethodnu godinu broj nezaposlenih lica manji za oko 1500 lica. Kao jedan od razloga smanjivanja nezaposlenosti u Prijepolju ona navodi uključivanje u mere aktivne politike zapošljavanja, jer ukupan broj lica koji je uključen kroz finansijsku podršku je 794 lica.

-Kod izvora finanasiranja 794 lica koja su obuhvaćena finansijskim merama, iznos sredstava je 198 miliona dinara, od čega je 175 miliona dinara učešće NSZ i opštinskih lokalnih samouprava 22 miliona dinara. Filijala Prijepolje svake godine pre prezentacije rezultata rada vrši analizu efektivnosti i održivosti programa i mera aktivne politike zapošljavanja, moram da istaknem da smo mi radili analizu ovih dana i na uzorku od 124 poslodavca koji su koristili subvencije “Samozapošljavanje”, šest meseci nakon ugovorene obaveze preko 50% njih i dalje radi, objašnjava Hajdarević.

Najveće interesovanje u toku prethodne godine bilo je za programe usmerene ka nezaposlenim licima, subvencije za “Samozapošljavanje”, za dodatno obrazovanje program “Moja prva plata”, kao i programi subvencije za poslodavce.

Za kraj direktorka objašnjava da je filijala Prijepolje u prethodnom periodu potpisala 205 ugovora kroz program “Moja prva plata”, 127 u Sjenici, u Prijepolju 42, u Priboju 30 i u Novoj Varoši 6 potpisanih ugovora, od čega je samo 9 u javnom sektoru dok je sve ostalo u privatnom sektoru.

E.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име