Почетна КУЛТУРА Дом културе Пријепоље: МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Дом културе Пријепоље: МАНИФЕСТАЦИЈЕ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

82
0

Децембар у Дому културе обележиле су изложбе, музичка такмичења и други догађаји који су привукли велики број посетилаца. И последње недеље Пријепољце очекује разноврстан програм.

Група уметника на иницијативу Сабахудина Мурановића у Малој галерији Дома културе приредила је изложбу посвећену Палестини и свим жртвама безумља. Уметници из Пријепоља, Београда, Ужица и Краљева, на иницијативу Сабахудина Мурановића, а уз подршку Дома културе Пријепоље организовала је изложбу „Палестини и свим жртвама безумља“. Ова групна изложба представља знак јединства и солидарности уметника против сваког вида страдања, угњетавања, права на слободу, права на живот и борбе кроз прљав рат.

Аутори су се на овај потез одлучили да би показали да нису само неми посматрачи и да се кроз уметност може скренути пажња на светске догађаје.

Такође, аутор Бојан Оташевић представио се изложбом „Чекајући“. Виртуозном сликарском техником, Оташевић зауставља тренутке чекања, концентришући се на људе и њихова тела. Главни јунаци изложбе су мушки и женски ликови опуштеног тела, препуштена времену. Тело не одражава нелагоду него полаганост, детаљност протока времена а израз је свакодвневан, једноставан.У суштини, приређена је прича о пролазности времена, а опет и свевременска прича о чекању.

Обе изложбе ће за посетиоце бити отворене до краја јануара.

И ове године, одржана је „Ћетенија уз пјесму и игру“, манифестација која чува бошњачку традицију од заборава. Посетиоци су имали прилику да уз звуке севдалинки које је изводио Ринго Хамидовић уз Пљеваљске тамбураше. Поред присне атмосфере, суштина „Ћетеније уз пјесму и игру“ је да ова посластица буде спашена од заборава.

За основце из свих пријепољских школа који су желели да провере свој музички таленат, у великој сали одржана је осма по реду  музичка манифестација „Бум фест“. На великој сцени  свој музички таленат пред жиријем, али и пред многобројном публиком, показало је седам такмичарки из седам пријепољских основних школа, које су нешто раније биле најбоље на аудицијама. Најбоља, по мишљењу жирија,  била је Ерна Дураковић, ученица 6. разреда ОШ „Душан Томашевић Ћирко“ из Велике Жупе. Друго место припало је Софијани Кубуровић из ОШ „Свети Сава“, Бостани а треће место освојила је Соња Пурић из ОШ „Владимир Перића Валтер“.

Такмичарке је оцењивао жири који је био сачињен од поп рок певачице Иване Петерс, пијанисте Драгана Ћалина и виртуоза на хармоници и професора музике Давида Томашевић.

Манифестацију „Бум фест“, другу годину за редом суфинансира Министарство културе Србије.

Мала сала је била резервисана за концерте. Пријепољској публици се представио акустични дуо Иване Петерс и Драгана Ћалина.

У среду у 20 часова, такође у малој сали, Ученички парламенти средњих школа, Економско-трговинске школе и Пријепољске гимназије, са Клубом младих Коловрат и Канцеларијом за младе уз Дом културе су се нашли заједно у хуманој борби са Михајлом Орешчанином. Концерт се организује у сврху прикупљања средстава за његово лечење, стога, улазницу мења добровољни прилог. Након концерта ће бити организован и караоке део.

У четвртак у 20 часова планиран је акустични концерт Неше Галије у Малој сали, а цена улазнице је 300 динара.

Као новогодишњи поклон, у суботу 30. децембра, одиграће се дечија представа „Нова година у зачараној шуми“. Прво приказивање је у 11 часова, а потом и у 12 часова.

С.Ћ.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име