Почетна ПРОЈЕКТИ МОЈ ГРАД МОЈ РАД Општинско веће и комунални проблеми: ОГЛЕДАЛО ОПШТИНСКЕ ВЛАСТИ

Општинско веће и комунални проблеми: ОГЛЕДАЛО ОПШТИНСКЕ ВЛАСТИ

44
0

Три сата посвећенa проблемима комуналне хигијене у општини. На седници, осим чланова Општинског већа, руководиоци свих служби у ЈКП“Лим“, инспектори, те представници надлежних служби Општинске управе. Закључак: да се припреми опсежна анализа, да се виде циљеви  комуналне политике и могућности да се она реализује. Где је ту ЈКП“Лим“?

Председник општине Владимир Бабић предложио је као допуну дневном реду 30.седнице Општинског већа разматрање проблема везаних за комуналну хигијену у општини, односно стање у овој области. Томе је посвећено три сата у наставку те седнице, који је одржан у понедељак, 13. септембра.

Ih Opstinsko vece 1 2

У уводу Бабић је стање комуналне хигијене назвао „колапсом“. Са тим се нису сложили представници ЈКП“Лим“ , а седници су присуствовали сви руководиоци служби у овом јавном предузећу чији је оснивач општина. Оно што се могло чути на овој седници, могло се чути и претходних година и то на бројним седницама Скупштине опшштине.  Уз то, како то законске одредбе налажу, свака три месеца се прича о реализацији програма овог предузећа, усклађености са  оним што је планирано. Прилика за доношење одлука и смерница било је на претек. Стање је мање или више компикованије, од случаја до случаја, јер ЈКП“Лим“, како нагласише представници овог предузећа, није само“комунална хигијена“ већ и водовод, као примарна делатност, па канализација, зеленило, грејање, одржавање путева, расвета, паркинг…А намера је, како нагласи Бабић, да се још прошире делатности са гробљем, колекторима…Може ли се и оволико и како?

Може и мораће, јер је управо комунална делатност у ингеренцији локалне самоуправе која доноси одлуке, склапа уговоре, даје налоге како би све те делатности које се  подводе под комуналном облашћу и функционисале. Зато нису без разлога и председник општине  Бабић и заменик председника општине Хоџић у више наврата нагласили да је рад комуналних служби, односно ЈКП“Лим“ „огледало општинске власти“.

О проблемима у ЈКП“Лим“ говорили су руководиоци. Џевад Бегановић, као в.д. директора од децембра прошле године  али и дугогодишњи руководилац управо радне јединице која се бави јавном хигијеном  суочио се са неколико врло комплексних  проблема после затварања Стањевина:недостатак радне снаге, недостатак механизације, дотрајалост возног парка. Има људи по канцеларијама, махом запослених по политичким и партијским коалиционим договорима али нема мајстора, нема физичких радника, нема ко смеће да износи, да метла, да уђе у канал и копа. Џаба онда што се повећава број посуда, како то примети један од чланова Општинског већа. Број контејнера расте али нема радника да их празни, ни довољно смећара, јер се свака квари, а поправљају их радници ЈКП“Лим“ и буквално на ледини . Нема ни гараже, ни механичарског простора. Да ситуација буде још гора, за ову годину је предвиђено било да се за набавку неопходне механизације из буџета „комуналцима“ определи 30 милиона динара. И тај износ је после ребаланса преполовљен. Колико је механизације набављено за годину дана од затварања Стањевина? Из општинског буџета ништа.

А инспектори? Како рекоше, два инспектора не могу да „стражаре“ крај контејнера и дивљих депоније где народ баца све, само не комунални отпад за шта је задужено ЈКП“Лим“. А где ће народ да баца животињски отпад кад нема локације? А где ће да баца кабасти отпад кад нема информацију, нити неки саобраћајни знак који би их упутио на ту локацију коју ни они, инспектори, нису успели да нађу! А народ је све то годинама одвозио на сметлиште у Стањевинама, па таквог отпада није било у овим количинама око контејнера и у њима.

Али, упозирили су представници ЈКП“Лим“ и на чињеницу да је прошле године, преко јавих радова било запослено 18 радника који су били добродошли и били неопходни за рад , а да је у овој години на тај начин запослено само 5 радника, а потпуно је нови режим изношења смећа јер се вози у Дубоки Поток, вишеструко удаљенији у односу на Стањевине.

Но, кад се прича о комуналном предузећу и раду, пред очима грађана и општинског руководства су највише  препуни контејнери, па су у „излозима“ друштвених мрежа. Па, добро, али ко то баца, кад сви „сликају“?! Грађани, рекоше инпектори, неће да пријављују инпекцији виновнике. Ако и пријаве, неће после да им се име наводи, а без тога онда нема пријаве, а без пријаве нема поступка пред Прекршајним судом, а без тога нема казни које су иначе прописане , па износе и по 10.000 динара али и по 500.000 динара за фирме.

Добро, де, а прање улица? Приметише неки да се „не перу“ . Не перу, казаше комуналци јер има једна цистерна, а она је ове године возила воду по селима која су страдала од суше. А тај „узорни и јединствени примерак“ од цистерне стар је пола века! Дакле, за целу општину једна једина цистерна набављена још средином седамдесетих година прошлог века. Шта је прече? Прати улице или развозити воду где је нема?

Све треба. Али „комунално“ није само смеће, ни прање улица. То је оно што се види. Шта се не види голим оком „ФБ фотографа и коментатора“? Стања водоводне мреже, што је основна делатност од стратешког сначаја. За сада, довијају се. Пројеката има али нема финансијске потпоре. А требала би.  Кварова ће бити све више уколико се не мисли на будућност јер се број корисника повећава, а комуналци одржавају 150 километара водоводне мреже. Како? Овако: 1987.године 11 неквалификованих радника радило је на одржавању водовода, а није било водоводне мреже у Залугу, Ивању, Лукама…Сада и словом и бројем  ј е д а н (1)! Има 7 водоинсталатера али 2 су инвалиди и не могу интервенисати у свим случајевима.

ЈКП“Лим“ одржава и грејање? Како? Четири котларнице које се ремонтују, од тога неке су на најнеисплативије гориво које највише загађује (мазут). А мазут је све скупљи. Калкулације које су урађене више не важе. Све је поскупело и то за десетине процената, па ове цене грејања не могу покрити трошкове. Шта да се ради? Имало је решење, Пријепоље је била једна од неколико општина у програму за обезбеђивање градске топлане на биомасу из средстава немачке развојне банке. Стало се, без образложења. Прибој и Зворник су то већ реализовали. Шта се с нама десило? Нема одговора или их јавност не зна. Муке по грејању могле би да почну.  Одлука коју је донела Скупштина општине, а регулише ову област је из 2003.године и давно је застарела. Да се мења, да се уради нова, да се усагласи са законским одредбама? Што пре, рекоше сви у глас.

А, канализација, а чишћење улица зими, а колектори? А градско зеленило? А расвета?  А ни то није све, како рече председник општине Владимир Бабић. Морају да се повере још неки комунални послови некоме. Може ли све ово садашње комунално да одради ? Има ли стручних људи? Има. Има ли довољно радника?  Има преко 140 запослених, па да се прерасподеле, да се наметне боља организација, да се казне они који изврдавају, да има ко да носи рачуне и чита водомере? Неко из канцеларија политички запослен још само пре неки месец?

Добро, а како ће се онда? Предложише овако: да се сачине тимови, који ће анализирати сваку делатност ЈКП“Лим“, састављени од представника предузећа и општинских служби. Па, ти тимови да анализирају реално шта недостаје тим делатностима. Кад се све то стави на папир да се онда сагледају циљеви ове општине кад је реч о комуналној области и оном што се жели покрити парама из буџета. Па, ако може, да се још придода овом ЈКП“Лим“, ако не може, да се неки послови поверавају приватним фирмала или да се оснива још неко јавно предузећа за неке делатности. Јер шта ћемо са недостатком јавног паркинга, што је искључиво у надлежности локалне самоуправе? Шта са псима луталицама, а нико о азилу или прихватилишту  ни реч, а чопори поново вребају улицама и сокацима? 

Да би се ова комплексна област „преиспитала“ и донела одговарајућа свеобухватнија и савремена комунална политика ове општине, ваља обезбедити и средства. Благовремено. Но, до краја ове године, како је то предложено, било би неопходно да се још једном „прочешља“ буџет, да се види хоће ли бити негде пара, па да се „прискочи“ ЈКП“Лим“ и обезбеде барем нека неопходна возила(смећара, цистерна, трактор, чистач…). Једном речју, да се „прионе“ са свих страна. Иначе, ништа од екологије. И „зеленог листа“ који се додељује „заштитнику животне средине“. „Црни лист“смо добили. Као „загађивачи године“. Због Стањевина.

Но, не треба заборавити ни оно што је  врло наглашено споменуто: добисмо паре од Министарства за екологију  за уклањање 29 од 155 дивљих депонија (ко то може пребројати и како), па сад до 1.октобра има да се свих 29 „дивљих“ цакли, да се поставе адекватне табле са натписима („Не бацај смеће“ или „Воли своју околину“ или већ нешто адекватно). Ако нема људства, има сви да засучу рукаве, па на акцију и у две смене ако треба.

projekat2

И како рекоше још на седници Општинског већа:овде нема политике. Само задаци и то заједнички. Грађани гледају општинску власт, а она  гледа „комунално“. Но, пошто се зна она народска -од гледања нема фајде, треба знати шта ће још ускоро да уследи. А тек предстоји,  са изградњом прве фазе Бањице ,одвајање течног и чврстог комуналаног отпада, па рециклирање, па осмишљавање дизајна за контејнере намењене одвајању отпада за шта ће бити одговорни грађани. Тамо папир, онде стакло, овде пластика. И то све ови грађани што из гепека својих аутомобила ваде шут, намештај , клозетске шоље, циглу, водокотлиће, грање, траву,  те их гурају „вође“ и „нође“ по центру града где је год „каки контајнер“,  чији број расте, уместо да се смањује. Тако имамо целе „композиције“ контејнера, по десетину у реду. Епилог? Ће да га видимо. Чим наступи.

Индира Хаџагић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име