Почетна ПРОЈЕКТИ PROJEKAT NNZNS Porodično nasilje: Višestruko osuđivan za nasilje nad porodicom „ŽELJA MI JE DA...

Porodično nasilje: Višestruko osuđivan za nasilje nad porodicom „ŽELJA MI JE DA VAS POKOLJEM“

37
0

Lečeni alkoholičar (61),  koji se upoznao sa suprugom (41) na psihijatrijskom odeljenju i sa kojom ima sina (19 godina) za tri godine više puta kažnjavan prekršajno zbog remećenja javog reda i mira, punomoćno uslovno osuđen zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti, dok se vodio postupak za krivično delo nasilje u porodici,  zbog čega je Centar za socijalni rad naložio da žive u odvojenim delovima kuće, trezan nasrnuo na ženu, teško pokretnu majku(83) i sina, a onda pozvao policiju da njih prijavi za nasilje

Bio je jun 2015.godine kada je u 7 sati ujutru počela još jedna drama u porodičnoj kući u kojoj je M.P. živeo sa suprugom, sinom i majkom.  Ovoga puta povod je bio šporet.  Dok je supruga bila u kuhinji da “prigleda” mleko, njen muž je sklonio šerpu da bi stavio džezvu sebi za kafu.  Supruga D.  pitala:“Što skide šerpu“? Dovoljno da se M.P. razjari, obori je na pod i počne udarati pesnicama po licu. Njegova teško pokretna majka M.B.  se umešala, povikavši:“Što to uradi, bedinjo“ ali ju je sin uhvatio za nos i tako vukao po sobi, vičući:“Nemoj i tebe i nju da zakoljem. Želja mi je da vas pokoljem, pa neka idem na robiju“.  M.P. je potom izašao i otišao na livadu da kosi.

Bilo je popodne, negde oko 15 sati, kad se vratio. Ušao je u sobu gde su bile njegova majka i supruga i počeo da viče. Svojoj supruzi uputio je uvrede i psovke:“Jebote sin, idi odavde, kurvo jedna, nemaš ti ovde ništa“, a onda je počeo drvetom da je udara po glavi, a pesnicama po licu. Zapomaganje i krike čuo je sin koji je napolju brao trešnje. Utrčao je u kuću, izgurao oca iz sobe  ali se ovaj vratio sa polovinom cigle i gađao sina govoreći:“Iskopaću ti oči i slepog ću te odvesti ciganima da prosiš“. Sin je uspeo da izbegne udarac, otac se ponovo zaputio ka ženi koja je krvarila, a sin je izašao, dograbio kamenje i pogodio ga u debelo meso. Potom se sa bakom i majkom zatvorio u sobu kako bi sprečili M.P. da ih dalje zlostavlja ali je on pozvao policiju.

POLICIJA I HITNA POMOĆ

Policija je stigla na poziv M.P. koji je saopštio da ga je sin napao i povredio i da ga boli bubreg, a da ga je žena grebala.  Prema službenoj  belešci, policija je  tokom postupanja saznala da je  došlo do nasilja u porodici iz člana 194, stav 1. KZS i  sačinila izveštaj saslušavši sve aktere, a o događaju obavestila odmah javnog tužioca. Zamenik javnog tužioca je potvrdio da se radi o nasilju u poridici i M.P. odredio  meru zadržavanja od 48 sati, te ga je policija i sprovela najpre u prostorije  Policijske stanice, a potom i u Hitnu službu  Doma zdravlja jer se žalio da je povređen. Lekar je utvrdio da ima lake povrede, ogrebotine u predelu ušne školjke i ogrebotinu  oko slabine ali da nema drugih povreda.  Njegovoj supruzi  dežurni lekar u Hitnoj službi konstatovao je lake telesne povrede: podliv desnog oka, otok i obilno krvarenje iz nosa, otok na temenu veličine lešnika, nanete tupim predmetom ili pesnicama. Obavešten je socijlani radnik, a M.P. je saslušan u prisustvu advokata. On je  negirao sve navode svojih ukućana i pred policijom i pred zamenikom javnog tužioca, navodeći da nikoga nije tukao, da nikome nije pretio  već je njega „sin tukao, a žena grebala“.

Ih Nasilje u porodici 1

Zamenik javnog tužioca saslušao je suprugu M.P.njegovu majku i sina.

Supruga M.D. (41) je upoznala  M.P. (61) dok su oboje bili na psihijatrijskom lečenju.  U braku su dobili sina koji je 1996.godište. Posle opisivanja događaja koji su prouzrokovali nasilje tog 22.juna, M.D. je pred zamenikom javnog tužioca navela da sa suprugom nije imala problema dok nije počeo da pije, ali od tada svakodnevno maltretira i nju i porodicu. Bila je prinuđena da nasilje  više puta prijavljuje policiji, obavešten je Centar za socijalni rad, a  u toku je sudski postupak koji se vodi protiv njenog supruga zbog nasilja u porodici iz 2013.godine.

„Osećam psihičku i fizičku nesigurnost, srahujem za svoju i bezbednost svoga sina jer nam od njega preti opasnost. Molim državne organe da nam pomognu kako bi vodili normalan život”, kazala je.

Teško pokretna M.B.(83) nepismena majka M.P. palcem je potpisala izjavu koju je pribeležio advokat da je njen sin postupao kako je navedeno,  da je pretio da će ih sve poklati.

-Kao mali imao je operaciju glave i od tada ima probleme u ponašanju. Uvek je nervozan, nikad mu nije po volji, ni kad je trezan, ni kad je pijan. Sina vređa, a ženu tera iz kuće. Sinu je tog dana govorio:“ Zgučo, ćoro, kilo, nikad se nećeš oženiti“, kazala je starica.

Sin M.S. (19) je ispričao kako od smrti dede 2012.godine  svi u kući imaju problema. Najpre otac verbalno napada , a onda postaje fizički nasilan prema majci i njemu ali i prema babi.

-Zbog sličnog napada već mu se sudi jer je majku udario drvenim štapom u glavu i rasekao je. Problem nastaje kad popije, kad nema cigarete ali i kad je trezan. Toga dana je majku psovao:“Idi u svoje selo, tamo ti je očevina, vodi i njega“. Meni je rekao da će mi oči iskopati, da će me odvesti ciganima da prosim. Mi smo se uplašili, sklonili od njega u sobu jer on nije normalan čovek.  Molim nadležne da preduzmu sve jer sam se za ovih 20 godina mnogo puta u životu nagledao i krvi i noževa i sekira od strane mog oca i više to ne mogu da gledam“. On se pridružio krivičnom gonjenju ističući imovinsko-pravni zahtev. Osnovni sud u Prijepolju  odredio je  24. juna  2015. pritvor za M.P. i upućen je u Okružni zatvor u Užice.

GODINA DANA ZATVORA

Opštinsko javno tužilaštvo u Prijepolju podnelo  je optužni predlog protiv M.P. rođenog 1954.godine , siromašnog imovinskog stanja sa završenom osnovnom školom  u kome se navodi da je Osnovni sud u Prijepolju  doneo presudu  u aprilu 2015.godine kojom je proglašen krivim  zbog krivičnog dela  ometanja službenog lica  u obavljanju poslova  bezbednosti ili održavanja javnog reda i mira iz člana 23. stav 1 Zakona o javnom redu i miru.  Osuđen je na uslovnu kaznu  zatvora od 6 meseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne ponovi delo.  Osuđivan je  u više navrata kod Prekršajnog suda, takođe na osnovu Zakona o javnom redu i miru ( član 6, stav 3.) i to na novčane i kazne zatvora od 25 i 40 dana, tokom 2012, 2013 i 2014.godine.

Pošto je višestruko prekršajno osuđivan, a ponovio je krivično delo iako je u aprilu osuđen na uslovnu kaznu,  OJT je predložilo da mu se produži pritvor i da traje dok se ne uputi na izdržavanje krivične sankcije koja se sastoji u lišavanju slobode, imajući u vidu  da postoje osobite okolnosti  propisane  članom 211 koje ukazuju da će okrivljeni ponoviti krivično delo kojim preti. Osnovanost predloga za produženje pritvora predstavljaju i činjenice da se već pred Osnovnim sudom u Prijepolju vodi krivični postupak protiv okrivljenog po optužnom predlogu ovog tužilaštva zbog radnji koje je preduzeo prema istim oštećenim i da je uputio ozbiljnu pretnju „sve ću da vas  pokoljem na spavanju nožem i sekirom“. Tužilaštvo je predložilo da se izrekne objedinjena kazna zatvora za M.P.

Pošto mu je Osnovni sud u Prijepolju produžio pritvor 10.jula na 30 dana, advokat je uputio žalbu Višem sudu u Užicu sa predlogom da se omogući  okrivljenom da se brani sa slobode  ali je Viši sud žalbu odbio kao neosnovanu navodeći da je Osnovni sud u Prijepolku pravilno postupio  odlučujući u smislu odredbe  216 i 211  ZKP jer postoji  opasnost da će isti ponoviti krivično delo u kratkom vremenskom periodu. Na teret mu se stavlja  i izvršenje krivičnog dela nasilje u porodici  član 194 uz opravdanu sumnju  da ga je izvršio 22.juna  dakle u kratkom vremenskom roku posle  presude  koja je postala pravosnažna 1.juna 2015.  A već se vodi postupak  zbog krivičnog dela nasilje u porodici prema optužnom predlogu iz 2013.godine. Takođe je višestruko  osuđivano za dela sa elementima nasilja.

Ih nasilje u porodici 2

Glavni pretres zakazan je  20.jula 2015.godine. Advokat okrivljenog je predlagao psihijatrijsko veštačenje ali je odbijeno  jer je okrivljeni bio trezan 22.juna, nije pio od aprila te godine, a inače se već lečio na psihijatrijskom odeljenju zbog alkoholizma.  Na glavnom pretresu  OJT je priložilo i nalaze zdravstvenog veštaka kojim su potvrđene povrede supruge M.P. Kako se navodi u presudi, okrivljeni je  na glavnom pretresu praktično priznao  izvršenje krivičnog dela ali je priznanje opravdao  pozivajući se na nužnu odbranu, te da je suprugu isterivao iz sobe misleći na to da je socijalni radnik odredio da dok traje prethodni  sudski postupak  on i majka borave u prizemlju, a supruga sa sinom u potkrovlju kuće i da se međusobno ne mešaju.  Ali izvedenim dokazima, utvrđeno je da je inicijator  krivičnog dela bio upravo okrivljeni i da nema nužne odbrane.

Osnovni sud u Prijepolju  zbog krivičnog dela  nasilje u porodici  iz člana 194. stav 2 u vezi stava 1 KZ  po optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva doneo je presudu  da je M.P. kriv  što je 22.juna 2015. u uračunljivom stanju primenom nasilja , pretnjom da će napasti  na život i telo , drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio spokojstvo, telesni integritet i duševno stanje  svoje porodice , supruge, sina i majke, da je potom ponavljajući više puta povišenim tonom  uputio pretnje  da će ih „ sve poklati na spavanju nožem i sekirom“. Time je  izvršio krivično delo nasilje u porodici.  Sud je okrivljenom,  na osnovu člana 67 stav 2 KZ opozvao  uslovnu osudu  izrečenu presudom  ovog suda  2.aprila 2015.  i kaznu zatvora od 6 meseci uzeo kao utvrđenu. Za krivično delo  nasilje u porodici  primenom navedenog propisa i članova 4,42,45,54 i 60 KZ,  te člana 424 ZKP. utvrđena je  kazna zatvora  u trajanju od 7 meseci.  Primenom člana 60 stav 2 ZKP  M.P.   je osuđen na jedinstvenu kaznu  zatvora u trajanju od  jedne godine.

Indira Hadžagić

Memnuna Cmiljanović

ANTRFILE

IZ ZATVORA U ZATVOR

M.P. je izašao iz zatvora u junu 2016.godine i posle mesec dana ponovo je nasrnuo na članove porodice. Pošto je priveden, sa OJT zaključio je sporazum o priznanju krivičnog dela i osuđen je ponovo, ovaj put na godinu i dva meseca zatvorske kazne i odmah upućen na izdržavanje u Zabelu. Kazna je objedinjena za krivično delo nasilje u porodici iz člana 194. po optužnom predlogu koji je OJT podignulo 2013.godine i isto krivično delo koje je ponovio 2016.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име