Почетна ПРОЈЕКТИ PROJEKAT NNZNS Nasilničko ponašanje: KAD SE „NABIRA“ GODINAMA

Nasilničko ponašanje: KAD SE „NABIRA“ GODINAMA

30
0

Mlad, neoženjen, fakultetski obrazovan, dete razvedenih roditelja, čekajući posao u „struci“ preduzimljivo i ambiciozno počinje sa sopstvenim biznisom. Ali i dok se čekaju mušterije, društvo iz kraja nikada nije u drugom planu.

U rano oktobarsko jutro 2013.godine farovi na kamionu smećare gradske čistoće dovode do incidenta koji se završava dolaskom policije na lice mesta. Policija je saslušala aktere događaja, oštećenog, svedoke i osumnjičenog. Prilikom saslušavanja osumnjičenog branilac nije angažovan, on se izjašnjava da ne zna ništa o delu koje mu se stavlja na teret i da je reč o drugoj osobi i odbija da potpiše zapisnik .

Osnovno javno tužilaštvo je 9.juna 2014.godine podnelo optužni predlog protiv osumnjičenog jer je pretio da će napasti na život i telo oštećenog, koji se pred razbesnelim osumnjičenim zaključao u kabinu kamiona, dok je ovaj pretio uz obilje psovki, za koje će se, kasnije u svim zapisnicima, pokazati da su nezaobilazni vokabular. Kako se navodi u optužnom predlogu, okrivljeni je držao u ruci nož koji mu je prilikom udaranja u kamion ispao. Javni tužilac je ovo delo okvalifikovao kao ugrožavanje sigurnosti i predložio da se u Osnovnom sudu u Prijepolju zakaže glavni pretres. Takođe je predložio da se prema okrivljenom izrekne mera bezbednosti, oduzimanje noža bez rukohvata, sečiva dužine 22 santimetra jer se radi o predmetu koji je upotrebljen za izvršenje krivičnog dela. Pet dana kasnije Sudsko veće Osnovnog suda u Prijepolju donosi rešenje kojim se ovaj krivični predmet vezan za krivično delo ugrožavanja sigurnosti spaja sa spisima ovog suda u predmetu protiv istog okrivljenog ali ovoga puta zbog krivičnog dela nasilničkog ponašanja i po istom se ima sprovesti jedan postupak i doneti jedna presuda. Naime, Osnovnom sudu u Prijepolju 26.maja 2014.podnet je optužni predlog protiv istog okrivljenog za nasilničko ponašanje. Delo koje mu se stavlja na teret počinjeno je posle gore navedenog, u martu 2014.godine ispred porodične kuće u kojoj je i poslovni objekat osumnjičenog. Javni tužilac je u optužnom predlogu naveo da je okrivljeni vršenjem nasilja prema drugom, drskim i bezobzirnim ponašanjem značajno ugrozio spokojstvo građana i teže remetio javni red i mir tako što je lopatom polupao vozilo jedne seoske škole koje je vozač parkirao ispred njegovog objekta, pošto ga je upozorio da skloni vozilo s “njegovog” parking mesta, što je ovaj odbio jer je parking, uredno obeležen, bio slobodan kad se on parkirao. Prema navodima u optužnom predlogu, sve je bilo propraćeno obiljem psovki, a oštećeni je pobegao u obližnju prodavnicu čekajući policiju. Ovakvo ponašanje, kako je navedeno u optužnom predlogu, izazvalo je uznemirenost, strah i osećanje lične nesigurnosti kod većeg broja građana, prolaznika i zaposlenih iz objekata u neposrednoj blizini. Svedoci koji su saslušani nisu videli šta se stvarno događalo, niti čuli sadržaj prepirke aktera. Škola je podnela zahtev za nadoknadu štete zbog oštećenog automobila. Na pitanje da li razume koje mu se delo stavlja na teret, osumnjičeni izjavljuje da ne razume srpski jezik i zahteva prevodioca za bosanski jezik na šta kao Musliman ima pravo. Odbio je da potpiše zapisnik o saslušanju.

U tom trenutku Osnovni ali i Prekršajni sud u Prijepolju suočavaju se sa velikim problemom nedostatka prevodilaca, odnosno ovlaštenog sudskog tumača za bosanski jezik, pa pojedini prekršajni predmeti zasterevaju. Ova praksa počinje obilato da se upotrebljava, što dovodi i do odugovlačenja i zastoja u sudskom postupanju.

No, da se vratimo priči o mladiću koji je prešao tridesetu, neoženjenom, sa fakultetskom diplomom, koji ima privatni biznis jer se njegovi sukobi i ne sporazumi nastavljaju, ali tako da bivaju okvalifikovani kao krivična dela.

GOMILAJU SE OPTUŽNI PREDLOZI

Četiri meseca pošto je Osnovni sud u Prijepolju doneo rešenje kojim se dva krivična dela protiv ovog lica spajaju, jedno se odnosi na ugrožavanje sigurnosti, a drugo za nasilničko ponašanje, Osnovnom sudu u Prijepolju u oktobru 2014. stiže još jedan optužni predlog OJT protiv istog lica, ovoga puta zbog ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti. Naime, okrivljeni je, prema ovom optužnom predlogu, na trotoaru ispred ugostiteljskog objekta parkirao svoje vozilo, a kada su dva policajca krenula da sankcionišu prekršajnu radnju, okrivljeni je izašao i pitao ko ih je poslao da baš njega slikaju, pretio im i nije dozvolio da obave svoj posao. Pri tome je koristio svoj bogat dijapazon psovki, a policajce je nazvao „kursadžije“. Policajci su zvali pojačanje, stigla je patrola koja mu je naredila da krene, a kako se on opirao kod privođenja, policajci su koristili sredstvo vezivanja. Priveden je u stanicu policije, koja je podnela krivičnu ali i prekršajnu prijavu jer privedeni nije kod sebe imao lična dokumenta koja su mu zatražena prilikom privođenja na uvid. I ovoga puta osumnjičeni je tražio da iznese svoju odbranu na bosanskom jeziku koji mu je maternji i naglasio da ima dvojno državljanstvo, Republike Srbije i Republike Bosne i Hercegovine. Nije potpisao zapisnik. Šest dana posle prispeća nove krivične prijave protiv istog lica, Osnovni sud u Prijepolju donosi novo rešenje da se i ovaj spis vezan za krivično delo ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti spaja sa dva prethodna . U obrazloženju sudskog veća stoji da je Osnovno javno tužilaštvo ovom sudu podnelo optužni predlog 26. maja 2014. godine zbog krivičnog dela nasilničnog ponašanja. Nakon toga, ovom sudu je podnet optužni predlog 9.juna 2014. zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, pa su rešenjem ovog suda 14.oktobra 2014. spisi predmeta ovog suda spojeni radi vođenja jedinstvenog postupka. Dana 24.oktobra 2014. sudu je OJT podnelo opštužni predlog protiv istog lica zbog ometanja ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti. Kako su oba napred navedena krivična predmeta u svojstvu okrivljenog, te kako je u tim predmetima delom predloženo izvođenje jednih te istih dokaza, to je sud, nalazeći da su se za to u konkretnom slučaju stekli zakonski uslovi, a prihvatajući predlog postupajućeg sudije ovog suda od 28.oktobra 2014. ovaj predmet spojio radi vođenja jedinstevnog postupka.

Ali istovremeno, od januara 2015.godine pred Prekršajnim sudom vodi se postupak na osnovu Zakona o ličnoj karti koju okrivljeni, prema navodima iz prijave, nije imao, odnosno nije pokazao na zahtev službenog lica. I ovoga puta on je odbio da potpiše zapisnik jer ne razume navode i zapisnik je pisan na ćirilici, a ne na latinici.

Glavni pretres pred Osnovnim sudom zakazan je 9.mart 2015.godine . Sud konstatuje da je okrivljeni tražio da se postupak vodi na bosanskom jeziku, uz upotrebu oblašćenog sudskog tumača za bosanski jezik koga sud nije imao, pa je pretres odložen dok se ne obezbedi sudski tumač.

PONOĆNI SUSRET

Ali tu se priča ne završava. Isti mladić, fakultetski obrazovan, koji je ušao u četvrtu deceniju života, neoženjen, sa privatnim biznisom i tri optužna predloga koja je podnelo Osnovno javno tužilaštvo, ima još jedan „blizak susret“ sa policijom. Ponoć tek što je bila minula u decembru 2015.godine, glavni akter ove priče krenuo je da se parkira pred porodičnu kuću ali je skrenuo, kako se navodi u prijavi, iz ulice iz koje nije dozvoljeno skretanje u tom pravcu. Policijska patrola je bila na visini noćnog zadatka i tražila je dokumenta vozaču koji je prekršio propis, a odmah zatim i da proveri da li je vozio pod uticajem alkohola. Nastalo je komešanje, vika i otomanje, tako da je junak naše priče uspeo da se otrgne policajcu, pobegne u kuću i zaključa se. Sa balkona je uputio čitav arsenal svojih omiljenih psovki. U dokaznom postupku pročitan je zapisnik o salušanju osumnjičenog, ovoga puta u prisustvu branioca ali je navode okrivljeni negirao. On je naveo da je jedan od policajaca brat vozača školskog automobila zbog kojeg   mu je stavljeno na teret nasilničko ponašanje u optužnom predlogu i da je celi slučaj „klasična sačekuša“ jer je, po rečima osumnjičenog, ovaj policajac „po gradu i slavama pričao“ kako će da mu „napravi igranku zbog brata“ a da „neću moći da dokažem“. Drugi policajac je rođak vlasnika objekta sa kojim zbog komšijskih razmerica, osumnjičeni ne govori. Ovoga puta on je, u prisustvu advokata, izjavio i kako se na istom mestu i na isti način parkira već 17 godina jer je to skretanje samo nekoliko metara od njegove kuće. Takođe je naveo da su ga posle privođenja u policijsku stanicu u avgustu 2014.godine policajci tukli i ponižavali i da je protiv njih podneo Osnovnom javnom tužilaštvu u Prijepolju krivičnu prijavu. Podneo je i prestavku sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu za premlaćivanje jer nisu bili kažnjeni u okviru svoje policijske stanice. Naveo je i da je pozvao policijsku stanicu od kuće zbog pokušaja „ skembanja“ od strane policajaca koji su mu pocepali vrednu kožnu jaknu dok su pokušavali da ga zaustave da uđe u kuću kako bi bio testiran na alkohol.

Osnovno javno tužilaštvo podnelo je još jedan optužni predlog u februaru 2016.godine protiv istog lica zbog ometanja službenog lica u izvršavanju službene dužnosti čime je počinio krivično delo iz člana 23. Zakona o javnom redu i miru. Postupajući sudija u ovom slučaju Milan Vasiljević, 7.marta je zatražio spajanje i ovog predmeta sa svim ostalim radi vođenja jedinstvenog postupka. Sudsko veće još nije zasedalo po ovom najnovijem zahtevu.

Osumnjičeni je još prilikom prvog saslušanja, zbog stavljanja na teret dela ugrožavanja sigurnosti, naveo da je sve počelo od improvizacije policijskog službenika koji je pravio službenu belešku i koji je umislio da je i on samo „jedna od ovaca koju je čuvao na Pešteru pre nego što je postao policajac“.

Kako se sankcionišu spomenuta dela prema Krivičnom zakonu? Pre novog zakonskog rešenja koje je ugrađeno u Kazneni zakon Republike Srbije, gonjenje za osnovni oblik ugrožavanja sigurnosti preduzimalo samo po privatnoj tužbi, dok sada to može činiti i javni tužilac ako proceni da postoji društvena opasnost.

Važno je napomenuti da su od sredine 2015.godine imenovani tumači za bosanski jezik za područja Višeg suda u Užicu i da je ovaj problem posle pet godina rešen, pa je i preko 300 predmeta aktivirano i uzimaju se u postupak.

Indira Hadžagić

Memnuna Cmiljanović

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име