Почетна ИНФО „Anđeli sa Lima“:20 GODINA OD POGIBIJE BUGARSKIH UČENIKA U GOSTUNU

„Anđeli sa Lima“:20 GODINA OD POGIBIJE BUGARSKIH UČENIKA U GOSTUNU

49
0

Povodom obeležavanja 20. godišnjice nesreće na Limu, u kojoj je život izgubilo 12 đaka iz Bugarske, sutra će se održati polaganje venaca na spomen obeležju sa početkom u 11:00 časova.

Jedna od najtežih saobraćajnih nesreća na ovom delu jadranske magistrale dogodila se 4. aprila 2004. godine. Autobus pun učenika iz Svištova i drugih mesta u Bugarskoj, sleteo je u nabujali Lim. Tragično je stradalo 12 osnovaca a 39 je spašeno preko krova autobusa koji je, nedugo posle evakuacije putnika, potonuo u reku.

Najistaknutijim spasiocima iz Brodareva i Bijelog Polja uručena su najviša državna odlikovanja Bugarske, a gradovi Prijepolje, Bijelo Polje i Svištov su te godine potpisali Povelju o saradnji.

Godinu dana posle tragedije,  u Gostunu je podignut spomenik autora Veždija Rašidova iz Sofije koga su, 6. aprila 2005. otkrili tadašnji predsednici Bugarske, Srbije i Crne Gore.

U 11:00 časova  održaće se polaganje venaca na spomeniku „Anđeli sa Lima“ u Gostunu, zatim u 12:00 časova polaganje venaca na spomeniku „12 ruža“ u Bjelom Polju i u 12:30 časova komemoracija u Centru za kulturu.

E.H.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име