Почетна КУЛТУРА Proleće u Prijepolju:“JAPANSKO“ CVETANJE

Proleće u Prijepolju:“JAPANSKO“ CVETANJE

85
0

 Ovog  prvog prolećnog dana  behar deluje nestvarno, sve miriše. Podseća na određene krajeve Japana koji su u martu“obojeni” ružičastim laticama trešnjinog cveta. Tradicija posmatranja cvetanja naziva se “hanami“

 Danas je prvi dan proleća. Kao da odjednom sve izgleda drugačije. Uostalom, toliko je pesama napisano, toliko knjiga govori o proleću, toliko je muzičkih nota proleće inspirisalo. Od klasike (Vivaldi , Čajkovski), do onih popularnih koje decenijama pevušimo:”Nekako s proleća” ili “Buđenje ranog proleća” ili onaj stih iz pesme:”Ako se ikada budemo rastali neka to ne bude u proleće” do “rekla mi je da sam ja njen prolećni dan”.

Ipak, proleće je najviše za poete. Setih se Borisa Pasternaka:”To pupoljke lepak nevidljivi lepi. Proleće dolazi u grad sa topola začuđenih”. I Luj Aragon je o proleću zapisao:”Proleće. Ništa ne odaje dah mirisa, ono rasprskavanje očnih kapaka, onaj odisaj  boja koji će biti ruža. O svake godine pred ozelenjenjem bokora nestrpljenje. Nestrpljenje obuzima me pri povratku svake stvari-visibaba ili lala. Strepnja da ovoga puta ništa neće cvetati;ni zubul, ni narcis, a da mi je jorgovan da poverujem u povratak ruže. Kako je dugo ove godine to beskrajno iščekivanje ruže”.  I  Branko Miljković je pevao proleću:”Vatra dostojna proleća”. I onda Drainac će reći:”Varljivo proleće”!(“Za jednu noć crna konjica odgalopira u nepoznati kraj.Sva šuma postade zelena i raspevana.Na prozorima bela pena svetlog dana. A kad videh kako se ogleda u modroj reci šumski drvored, nagnuh glavu i ja. Iz vode čovek umoran i sed osmehnuo se na me tužnog pogleda”.

Za one koji su nekada plakali gledajući filmove, Vordsvortovi  stihovi  uvek podsećaju na “Saj u travi”:”Pa šta smeta ako je vedrina  koja je nekada tako živa bila zauvek oduzeta mom pogledu sada? I mada ništa ne može da vrati onaj tren sjaja u travi i divotnosti u cvetu, nećemo žaliti, nego ćemo i dalje crpeti snagu iz svega što je za nama ostalo. Crpećemo je  u umirujućim mislima koje izviru iz ljudskog trpeljenja, u godinama koje donose filozofsko poimanje sveta”.

Mislite o tome jer se behar tako razmirisao nad gradom i boji ga nežnošću. A Prijepolje je najlepše u proleće.

Tekst i fotografije :Indira Hadžagić

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име