Почетна ДРУШТВО Чекајући нову власт: ОДЛУКЕ И ЊИХОВА РЕАЛИЗАЦИЈА

Чекајући нову власт: ОДЛУКЕ И ЊИХОВА РЕАЛИЗАЦИЈА

121
0

Од 2020.године до распуштања Скупштине општине и ванредних избора у децембру 2023.године донете су неке веома важне одлуке. Прва од њих свакако је затварање сметлишта  у Стањевинама, али и  План развоја општине до 2029.године, План детаљне регулације  за део Залуга и Бродарева , решавање проблема смештаја вознног парка и радионице ЈКП“Лим“, куповина зграде Војске у Валтеровој улици, адаптација Парка народних хероја

 Конститутивна седница Скупштине општине Пријепоље у прошлом мандату одржана је два месеца после јунских избора 2020.године која је била у знаку пандемије корoна вируса, ванредних ситуација и епидемиолошких мера. На дан када је заказана конститутивна седница, поред верификовања мандата одборницима, одмах је изабрано и руководство општине, односно председник Скупштине општине, заменик, постављен је секретар, а изабрани су и председник општине, заменик, те чланови Општинског већа, који су добили и своје ресоре. Било је то веома експедитвно, обзиром на нека ранија искуства кад је реч о конституисању власти у Пријепољу и коалиционим „надгорњавањима“. Подсетићемо да је највише, 16 одборничких мандатa, тада припало листи „Александар Вучић-Ивица Дачић- За нашу децу“ а коалицију су чинили, осим СНС и СПС и СРС и ПУПС, док је листа „Заједнo за Пријепоље“ (СДП и СДПС) освојила 11 мандата, СПП  8, ДПС  3, а по један СДА, ГГ „За боље Пријепоље“ и  ГП „За чисто Пријепоље“. На другој седници су већ именовани неки од бројних вршилаца дужности директора, јер је то пракса која се „одомаћила“ у локалним самоуправама, а Пријепоље је само „преписивач“ тенденције да готово нема изабраних директора предузећа и установа на јавним конкурсима и у пуном мандату.  Одмах потом, у складу са договором и уговорима четири оштине, пријепољско смеће почело је да се депонује привремено на прибојску депонију, уз дефинисане начине одржавања. Тако су Стањевине затворене већ у новембру 2020.годинне. Уследила је санација и то је свакако најважнија одлука коју је претходна власт донела, подељена тада између две листе које су освојиле и највише мандата.

Међутим, већ у децембру, стварала се другачија атмосфера јер је предложено повећање чланова Општинског одбора (то значи и промена Статута општине) како би у власт ушла и СПП. Због тога је седница била маратонска. После усвајања буџета за 2021. од  милијарду и по динара констатовано је да ће то бити веома „компликована година“  јер је пренето скоро 300 милиона неутрошених средстава. Око 50 милиона динара опредељено је за израду пројеката како би се инвестирало. Уследиле су две ванредне ситуације. Једна због снега, друга због паса луталица.

ГОДИНА 2021. И ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ

Пета седница Скупштине општине донела је измену Статута општине, како би у Општинском већу било седам, а не као до тада шест чланова.  Донета је Одлука о изради плана развоја  од 2022.до 2029.године. Донета је и Одлука о изради Плана детаљне регулације  за део насеља Залуг како би се решило питање плављења овог дела општине, односно изградила обалоутврда. Такоће су донете одлуке на основу којих ће бити омогућена експропријација приватног земљишта за изградњу саобраћајнице за нови мост, Дечји вртић у Лукама и Спортску дворану у Ивању.  До краја мандата овог сазива Скупштине општине, а то је новембар 2023.године није почела веома често најављивана изградња ових објеката.

Март је донео те године „бурне политичке реакције“, односно СДП је јавно иступио са ставом да „не жели у власт са компромитованим особама“.Уследиће и оставка заменика председника општине Есада Хоџића на ту функцију, али ће га заменити такође члан ове партије Самира Ћосовић. Пријепољска општина је ушла у Програм Владе Србије  „Чиста Србија“ који ће, захваљујући финансијској потпори, омогућити општинама да реше питање канализације и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода. После тога, о тим темама и колико се и шта конкретно урадило, веома мало је било говора. Али тада је речено да се ствара атмосфера  из које се види  да се „евидентно кренуло убрзаним напретком и развојем“. Велика прича о брзој изградњи  гробља у Бродареву је „скрајнута“ из жиже јавности. Тада је речено“како би се проверила документација и стање на терену“. Чак два пута су сазиване  седнице  Скупштине општине по  хитном поступку како би општина  добила   јавног правобраниоца.

Али све је то било у сенци посете председника државе Александра Вучића. Дуго Пријепоље није имало посету првог човека Републике Србије. Вучић јер тада обећао да ће до краја те године почети изградња гасовода за четири општине. Такође су наведени и путеви који ће се градити: до Милешеве, Камене Горе, Ивања, трафостаница у Великој Жипи. И, заиста, гради се пут до Милешеве, ка Каменој Гори, трафостаница у Великој Жупи. Гасовод је нека друга прича јер ће у међувемену гас постати озбиљна светска тема због рата Русије и Украјине.

После дуго времена и никад довољно разјашњених  перипетија, реконструисан је мост у Шарампову и пуштен у промет коначно. На отварању је била лично председница Владе Ана Брнабић и министарка за екологију Ирена Вујовић која ће бити проглашена и почасним грађанином Пријепоља јер је процењено да је дала велики допринос у решавању проблема депоније.  Владала је „синергија људи и идеја“ како је то речено на свечаној седници Скупштине општине поводом Дана општине. Почела је изградња трафостанице  у Бродареву како би коначно и Ватрогасни дом био стављен у функцију. Ипак, оно што се чинило да је све ближе, постајаће из месеца у месец све даље, а то је Регионална трансфер станица за отпад „Бањица“. Почела је реализација још једног великог пројекат европским парама, а  то је адапација Парка Народних хероја. Плутајуће бране на Лиму или „ланчаници“ постали су проблем у Пријепољу. Неко је одредио локацију у Великој Жупи, али су се грађани побунили па је она премештена у Ивање. А онда се о свему заћутало јер нема података о дозволи да се овако нешто поставља и ефектима иако је реч о великим парама. И како на крају те године би речено“Миц по миц, само се миц одужио“.

ГОДИНА 2022.

Настављена је обнова возног парка ЈКП“Лим“ средствима  из буџета, али и аплицирањима код донатора што је значајно променило „слику“ која је трајала деценијама. Покренута је иницијатива да се коначно уклоне привремени објекти који деценијама стоје закључани и без икакве намене на јавним површинама у центру града, а општина не испоставља рачуне.  Но, на седницама Скупштине општине све су се чешће помињале „криминалне и незаконите радње“. Да ли је то бивало само у „жару политичке борбе“ у шта спада и реч „омута“ како се тада чуло. Настављено је „разрешење“директора, именовање нових вршилаца дужности, опет под политичким притисцима и измењеном политичком атмосфером после смрти Муамера Зукорлића, што је довело и до поделе у странци СПП, а то је директно утицало и на промену оних којима су само годину дана додељене функције. Цене свих горива су почеле нагло да расту, што је утицало и на рад ЈКП“Лим“, односно затражено је поскупљење цена грејања онима којима ово предузеће пружа услугу. То ће бити „камен“ спотицања за пријепољску политику јер док су једни гледали економски, други су у калкулацију убацили политички аспект а он се увек заклања „социјалном заштитом угроженог стандарда сиромашних грађана“. Усвојена је Одлука о измени Плана детаљне регулације“Шеховића Поље“ да би се изашло у сусрет „приватној иницијативи“, односно градњи објекта трговинског ланца „Лидл“. Избори за савете месних заједница су показали да нема више много оних који су заинтересовани да раде за „општу ствар“, а у некима и буквално нема много оних који би то били у стању јер је по удаљенијим селима остало само по неко домаћинство, махом старачко. Пријепољска власт борила се са поплавама. У два наврата водостај је премашио три метра, па су била угрожена домаћинства грађене у појединим насељима која Лим одавно плави. Последња седница Скупштине општине у децембру 2022.указала је да  ће доћи до неких значајнијих промена актера на политичкој сцени јер је после усвајања буџета за 2023.“нестао“ кворум.

ГОДИНА 2023.

Већ у фебруару све је било јасно. Смењен је председник општине Бабић, смењени су чланови Општинског већа, изабран је нови председник Драго Попадић, а он је предложио нове чланове Оштинког већа. Али све је то довело и до нових „размештања“ и „премештања“ помоћника и заменика ,али и смена вршилаца дужности директора новим вршиоцима дужности, што је утицало на општу климу и у Скупштини општине.

Пошто је усвојен План детаљне регулације за део Залуга, најваљено је у марту да би радови на обалоутврди могли почети већ на јесен. Нису почели .Међутим овај документ је веома важан за тај део општине јер дефинише неке важне објекте за будућност. Отворен је Ватрогасни дом десет година после изградње парама из буџета општине. Ужурбано се кренуло са реализацијом започетог или најављеног. Убрзане су неке процедуре, јавне набавке, што је дало резултате. Чинило се да све изгледа полетније. До октобра. Тада је, наиме, председник општине дао оставку истовремено када су то учинили градоначелници и председници још 64 града и општине  Србије, што је значило да следе ванредни локални избори. Све је преузео Привремени орган.

После избора, није се много променио однос политичких снага у пријепољској Скупштини општине, а многа одборничка лица присутна су у више скупштинских мандата. Чека се расподела „колача“ утицаја и контроле. Чека се и где ће и како и којом трасом Пријепоље бити „укључено“ у аутопутеве Србије. Пријепоље уме да чека стрпљиво и дуго, али зато Пријепољци већ дуго не чекају, већ масовно одлазе тамо где су „чекања“ много краћа.

Индира Хаџагић  

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име