Почетна ДРУШТВО Конститутивна седница Скупштине општине: ОДБОРНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ

Конститутивна седница Скупштине општине: ОДБОРНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ЗАКЛЕТВУ

290
0

Следи наставак за расподелу функција

Конститутивна седница Скупштине општине Пријепоље јуче је прекнута пошто су верификовани мандати  одборника (41) који су потом положили заклетву.  За конститутивну седницу заказану за 25. јануар, уз потврђивање одборничких мандата, у дневни ред је уврштено и постављење секретара Скупштине општине и избор комплетног општинског руководства: председника и заменика председника Скупштине општине, председника и заменика председника општине и чланова Општинског већа. Седницом је председавао најстарији одборник Будимир Тешевић, са листе која је добила највише гласова(„Александар Вучић-Пријепоље не сме да стане-Ивица Дачић“), помагала су му два најмлађа одборника, Његош Јањушевић са исте листе и Емина Јукић(„Заједно за Пријепоље“) који је саопштио да му нико није доставио предлоге за функције које су предвиђене дневним редом, те је седница прекинута, а наставак следи.

Према Закону о локалним изборима  рок  за одржавање конститутивне седнице Скупштине општине је месец дана  од дана када  локална изборна комисија објави решења о додели мандата кандидатима за одборнике, а то је у Пријепољу  од 27.децембра.  Уколико се на  седници  не изабере законодавна и извршна власт, нови рок је 20. фебруар, односно  то се мора учинити у року од два месеца од дана објављивања  коначних  изборних резултата.

Председник Скупштине општине бира се тајним гласањем, на предлог једне трећине одборника, а за избор је потребна већина од  четрдесети и једног гласа. На исти начин бира се и заменик председника Скупштине општине. Кандидата за председника општине предлаже председник Скупштине општине, бира се такође тајним гласањем и већином гласова. Кандидат за председника општине предлаже  заменика председника општине и чланове Општинског већа.

На  ванредним локалним изборима, одржаним 17.децембра  у 65 општина и градова Србије, међу којима је и Пријепоље, највише гласова  освојила је листа  „Александар Вучић-Пријепоље не сме да стане-Ивица Дачић“ (коалиција СНС, СПС, СРС и ПУПС) којој је припало 19 одборничких мандата у  будућем сазиву Скупштине општине. Следи листа „Заједно за Пријепоље(коалиција СДП, СДПС, ДПС) која је обезбедила 11 одборничких мандата, „Странка правде и помирења имаће 5 одборника,  по два мандата имају Бошњачко-српски савез и листа „Заједно за чисто Пријепоље“ и „Ново лице Србије“, док ће по једног одборника у будућем сазиву пријепољске Скупштине општине имати СДА и „Двери“.

И.Х.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име