Почетна ДРУШТВО Сутра: КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Сутра: КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

97
0

Требало би да буду верификовани мандати 41.одборника и изабрано руководство општине

Према Закону о локалним изборима  рок  за одржавање конститутивне седнице Скупштине општине је месец дана  од дана када  локална изборна комисија објави решења о додели мандата кандидатима за одборнике, а то је у Пријепољу  од 27.децембра.  За конститутивну седницу заказану за 25. јануар, уз потврђивање одборничких мандата и постављење секретара Скупштине, у дневни ред уврштен је избор комплетног општинског руководства: председника и заменика председника Скупштине општине, председника и заменика председника општине и чланова Општинског већа.

Уколико се на сутрашњој седници  не изабере законодавна и извршна власт, нови рок је 20. фебруар, односно  то се мора учинити у року од два месеца од дана објављивања  коначних  изборних резултата.

Председник Скупштине општине бира се тајним гласањем, на предлог једне трећине одборника, а за избор је потребна већина од  четрдесети и једног гласа. На исти начин бира се и заменик председника Скупштине општине. Кандидата за председника општине предлаже председник Скупштине општине, бира се такође тајним гласањем и већином гласова. Кандидат за председника општине предлаже  заменика председника општине и чланове Општинског већа.

Конститутивном седицом Скупштине, до избора председника Скупштине, председаваће најстарији одборник, уз двоје  најмлађих одборника са две изборне листе које су добиле највећи број одборничких места, као и секретар Привременог органа.

На  ванредним локалним изборима, одржаним 17.децембра  у 65 општина и градова Србије, међу којима је и Пријепоље, највише гласова  освојила је листа  „Александар Вучић-Пријепоље не сме да стане-Ивица Дачић“ (коалиција СНС, СПС, СРС и ПУПС) којој је припало 19 одборничких мандата у  будућем сазиву Скупштине општине. Следи листа „Заједно за Пријепоље(коалиција СДП, СДПС, ДПС) која је обезбедила 11 одборничких мандата, „Странка правде и помирења имаће 5 одборника,  по два мандата имају Бошњачко-српски савез и листа „Заједно за чисто Пријепоље“ и „Ново лице Србије“, док ће по једног одборника у будућем сазиву пријепољске Скупштине општине имати СДА и „Двери“.

И.Х.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име