Почетна ДРУШТВО Привремени орган:ПЛАНОВИ И ПРЕПОРУКЕ

Привремени орган:ПЛАНОВИ И ПРЕПОРУКЕ

76
0

После усвајања буџета за ову годину пет чланова Привременог органа усвојили су и програме рада предузећа и установа који се финансирају из буџета. О Трансфер станици за отпад „Бањица“ и где је одједном озбиљно „запело“ неки други пут.

Програм рада ЈКП“Лим“ у овој години биће свакако у знаку обезбеђивања нове механизације, проширења гаражног простора за смештај исте на новој локацији  коју је општина купила у Великој Жупи и где се сели све оно што је било под ведрим небом али и привремено(читај неколико година) смештено у кругу некадашње Ливнице, а за шта се плаћала надокнада приватном предузећу које је купило овај простор. Ево једне уштеде, како рекоше. У овој години очекује се да ЈКП“Лим“ коначно преузме цистерну за воду о чијој набавци се прича већ годину дана, а како је рекла в.д.директорица Јасмина Деленџић, треба да се размишља и о набавци још једног дотрајалог возила које се користи пола века, а то је „фекалка“. Предузеће је, после губитка  од 26 милиона динара, исказаног за шест прошлогодишњих месеци, деветомесечни биланс  заокружило са нешто више од 4 милиона динара губитка. И члан Привременог органа Драго Попадић и директорица Деленџић су истакли одличну сарадњу локалне самоуправе и предузећа, без чега нема ни говора о добром функционисању свега што је у опсегу рада комуналаца. Имало је још предлога и препорука, а једна је да комунално преузме канализације да би их одржавало али и приходовало. Још једна важна препорука је штедња и рационализација.  А најважнија да  „екстернa институцијa“ коју ће пробрати Општинска управа, уради један опсежан елаборат  који ће садржати анализу постојећег стања не само кад је реч о комуналним областима које покрива ЈКП“Лим“ него и свом осталим које су у надлежности општине.

О плановима за 2024. Трансфер станице „Бањица“ која се гради и даље али је „градња стала“, овога пута нешто више детаља пружио је дугогодишњи директор и једини запослени у предузећа које још није практично ни почело да функционише ни после више од једне деценије. Љубенко Васиљевић се по ко зна који пут „јадао“ како је тешко урадити програм јер нема показатеља пошто нема ни ценовника, ни запослених.Шта се може очекивати? За сада још ништа јер нема приступних саобраћајница, ради се пројекат санације „косине“, односно брда, па ће се још „одуговлачити“, како је рекао, али да ћемо имати  Регионални центар за управљање отпадом за четири општине то није упитно јер“нема разлога да се све не настави“. Финансије су обезбеђене са нивоа државе. Али, сазнасмо и да Сјеница треба да гради своју Трансфер станицу. До сада је била прича да је Бањица „спремиште“ за четири општине али Васиљевић саопшти да ни једна општина не измирује своје финансијске обавезе према „Бањици“ како је то уговорима предвиђено. Ни једна, осим Пријепоља. Без  устезања, директор је рекао и да међу општинама по овом питању нема сарадње.  „Систем не функционише“ казао је Васиљевић . Програм пословања се не реализује јер нису испоштоване ставке.  Шта то сада треба да значи? Детаљније ће се о овоме разговарати, како закључише чланови Привременог органа-други пут. До тада, да се уређују локације за контејнере и санирају дивље депоније по граду и околини.

Усвојени су програми рада Музеја и Библиотеке. И једна и друга установа, похваљење. Првој је сугерисано да учини понешто на попису споменика из ратова, а другој да се некако помогне да прошири простор јер више немају где са књигама. Туристичка организација има велике планове. Као и општина, уосталом. Дугачак је попис манифестација али и планиране пројектне документације(како примети члан Привременог органа Александар Вујичић, скоро 20 милиона динара). Већина што се планира већ се годинама планира али су реализације „танушне“ иако је туризам апострофиран као наша  развојна база. Начелник Општинске управе Миодраг Ћубић је „сугерисао“ да се некако обавеже Туристичка организација да осмисли дочек нове године јер је Пријепоље ваљда једини град у коме „као да није ни било нове године“, а нема ни лети концерата. Станко Кијановић, члан Привременог органа, рече да му се чини да ће по оној „хлеба и игара“ судећи по планираним издвајањима, више бити игара.

Разматран је и захтев Владимира Бабића, бившег председника општине, кога је судска пресуда вратила на место одборника Скупштине општине у прошлом мандату, али су је „спровели“ тек  после десет месеци, те је он тражио надокнаду зато што му је одлуком Административног одбора  коју је подржала Скупштина општина, то право било ускраћено, те је Привремени орган без речи прихватио да му се исплате те вишемесечне скупштинске одборничке надокнаде, да би се „избегао судски процес“.  Нико не рече ко је одговоран за све ово. Била би велика уштеда мада, како лаконски примети један члан Привременог органа-нису неке паре.

Формирано је више комисија које ће пратити реализацију  програма  који су финансирани из буџета током прошле године.

И.Хаџагић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име