Почетна ИНФО Библиотекa: „ЖУР ЗА ЖУРНАЛЦЕ“

Библиотекa: „ЖУР ЗА ЖУРНАЛЦЕ“

167
0

Индира Хаџагић  конципирала је као ауторски пројекат и води Малу школу новинарства“Жур за журналце“ чији су резултат рада јединствене новине за децу и родитеље. Управо је изашао 33.број „Журналца“

Током протеклих 13 година  кроз Малу школа новинарства прошло је преко  двестотине  ученика виших разреда основне школе али и средњошколаца са циљем да се млади што раније упознају са функционисањем медија, да развијају критичко мишљење о свету око себе али и садржајима које нуде савремени медији који су веома присутни у њиховој свакодневици и често пресудно утичу на формирање  ставова и укуса.

Захваљујући разумевању и великој подршци Библиотеке  која је ову јединствену школу новинарства као својеврсну радионицу уврстила у своје годишње програме,  „журналци“ се окупљају  и изражавају  кроз текстове који стају у јединствене Мале новине за деци и родитеље „Журналац“ који је   посебан и по томе што један број излази на ћирилици, а следећи на латиници.

До сада је у „Журналцу“ објављено преко 450 текстова ученика од 11 до 18 година. Пратећи  пројекат прекограничне сарадње Библиотеке  „Журналци“ су из свог угла сагледали Лим, па су се стихови и белешке малих новинара нашли у књизи „Лимске песничке луке“ коју је Библиотекa штампала у оквиру реализације свог пројекта  „Култура за Европу, Европа за културу“. Библиотека „Вук Караџић“ је добитник награде општине Пријепоље, па је један број управо био посвећен Пријепољу каквог га виде „журналци“, а Библиотека је поводом Дана општине свечано представила и промовисала „Журналац“ у оквиру свог програма.

Са „Журналцем“ је сарађивала  и Јасминка Петровић најчитанији писац за децу  и као резултат те сарадње су и бројни текстови „журналаца“ који су се нашли у књизи „Пријепоље из дечјег угла“ у издању. „Журналац“ се  нашао и у годишњаку „Данице за младе“ у оквиру Вукове задужбине као једна од најбољих публикација за децу у Србији.

Успели смо да одржавамо контакте и „онлајн“ и направили прави подвиг у сред корона пандемије штампајући наше мале новине кроз рад на „даљину“. Мала школа новинарства и наше Мале новине за децу и родитеље иду даље.

Хвала свим родитељима који су имали поверења да своју децу пошаљу баш у „Журналац“. То је највеће признање за рад.

И.Х.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име