Почетна ПРОЈЕКТИ ДАНАС ЗА СУТРА - ОДАБЕРИ ПРИЈЕПОЉЕ  „Данас за сутра – Одабери Пријепоље“: МЛАДИ (ПРЕ)ПОРУЧУЈУ (3)

 „Данас за сутра – Одабери Пријепоље“: МЛАДИ (ПРЕ)ПОРУЧУЈУ (3)

21
0

Одлазак младих није ништа ново. Сви траже срећу у великим градовима или развијенијим земљама. Али да ли мора да буде тако? Разговарали смо са младим људима који су у Пријепољу остали због посла, или жеље да се запосле и остану овде.

Пријепољска општина има све старије становништво, а млађе се исељава тражећи боље услове за себе, јер се тешко решавају проблеми који су изражени у областима која су од заједничког интереса за све грађане.   Да би се ишло у правцу визије и слогана: “Живим у граду кога волим“ потребно је пратити могућности реализације и спровођења мера које су зацртане плановима развоја у областима као што су: заштита животне средине, енергетска ефикасност, образовање, социјална политика, култура. Питали смо младе људе који живе у Пријепољу, завршили су високе школе, имају или чекају посао, како виде град и себе до 2029.године и чему би они дали приоритет.

Ена Рондић,санитарни инжењер, има 27 година и обавља приправничку праксу:

-Највећи проблем у Пријепољу  јесте проналазак запослења за факултетски образовљне људе. До 2029. се надам да ће Пријепоље у привреди макар повратити део некадашњег сјаја. Ја сам генерација деце чији су родитељи махом радили у ФАП-у, „Љубиши Миодраговићу“ и сличним фирмама у којима је било много запослених. Самим тим, то је довело до изградње стамбених јединица, већег броја деце у школама и потребу за радном снагом у свим аспектима друштва.

Али опет, мислим да је евидентан број оних који су у последње време одлучило да се врати у свој родни град. Треба да се стави још већи фокус на пројекте за младе. Национална служба за запошљавање дефинитивно има удео у томе помоћу својих програма „Моја прва плата“, програма самозапошљавања. На тај начин се пружа шанса нама који тражимо запослење, бар да се стекне пракса и искуство.

Оно на шта треба више да се посвети пажња јесте заштита животне средине, на чему се дефинитивно већ нешто и урадило попут санирања депонија, али мислим да може још више. Такође, изградња јавног паркинга би решила велики проблем и повећала безбедност свих учесника у саобраћају.

Као неко ко је одрастао овде, и планира да остане, волела бих да ми се та жеља и оствари, тј. да нећу морати да одем да бих пронашла запослење. Сматрам да Пријепоље може да понуди услове за солидан живот, за породицу и одгајање деце.

Требало би знатно више да се ради на промоцији туристичких потенцијала којих код нас има доста, али ми је драго што се помак види, у смислу изградње путних праваца.   

Софија Ћебеџић

АНТРФИЛЕ

Како је речено:“Ако ниси у стању да све што знаш и умеш уложиш у свом граду да нешто промениш, узалуд ћеш тражити неки други град“. Зато је  циљ пројекта  „ДАНАС ЗА СУТРА –ОДАБЕРИ ПРИЈЕПОЉЕ“ да са новим оптимизмом буду осветљени сви сегменти који чине  локалну заједницу како би  се Пријепољу заиста „вратиле боје“ и живот се одвијао у граду који се воли јер је то услов за будућност којој се темељи граде свакодневним деловањем овде и сада.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име