Почетна ПРОЈЕКТИ ДАНАС ЗА СУТРА - ОДАБЕРИ ПРИЈЕПОЉЕ  „Данас за сутра – Одабери Пријепоље“: МЛАДИ (ПРЕ)ПОРУЧУЈУ (2)

 „Данас за сутра – Одабери Пријепоље“: МЛАДИ (ПРЕ)ПОРУЧУЈУ (2)

31
0

Одлазак младих није ништа ново. Сви траже срећу у великим градовима или развијенијим земљама. Али да ли мора да буде тако? Разговарали смо са младим људима који су у Пријепољу остали због посла, или жеље да се запосле и остану овде.

Пријепољска општина има све старије становништво, а млађе се исељава тражећи боље услове за себе, јер се тешко решавају проблеми који су изражени у областима која су од заједничког интереса за све грађане.   Да би се ишло у правцу визије и слогана: “Живим у граду кога волим“ потребно је пратити могућности реализације и спровођења мера које су зацртане плановима развоја у областима као што су: заштита животне средине, енергетска ефикасност, образовање, социјална политика, култура. Питали смо младе људе који живе у Пријепољу, завршили су високе школе, имају или чекају посао, како виде град и себе до 2029.године и чему би они дали приоритет.

Андријана Тописировић, учитељица, ради у школи на Сељашници и има 26 година:

– Жеља ми је, да пре свега останем да радим у школи. У магли лоших вести и информација, окрепљење је радити са децом. Али школа ће увек бити, и просветних радника ће увек требати. Највећи проблем масовног исељавања младих јесте немогућност запошљавања у струци. Сведоци смо да у овом граду има изузетних ученика, који прерастају у квалитетне студенте, али н ажалост, свој квалитет најчешће даривају другом граду. Због малог броја одговарајућих фирми, млади се не задржавају у Пријепољу. Уколико би се отвориле фирме, више њих би остајало овде, а можда би се и други досељавали. Мислим да Пријепоље не прати дешавања у осталим градовима чак ни у окружењу. Тешко је замислити да овај град нема базен, а некад је имао. Велики број омладине и деце одлази у Прибој током лета што је поражавајуће. Макар и да се направи и адекватно одржава пар плажа, осетила би се разлика. Такође, сматрам да градски превоз не функционише како треба. То представља велики проблем грађанима који не живе у центру града, стога због нередовних линија превоза, приморани смо да дамо велику своту новца на гориво или на такси превознике.

Софија Ћебеџић

АНТРФИЛЕ

Како је речено:“Ако ниси у стању да све што знаш и умеш уложиш у свом граду да нешто промениш, узалуд ћеш тражити неки други град“. Зато је  циљ пројекта  „ДАНАС ЗА СУТРА –ОДАБЕРИ ПРИЈЕПОЉЕ“ да са новим оптимизмом буду осветљени сви сегменти који чине  локалну заједницу како би  се Пријепољу заиста „вратиле боје“ и живот се одвијао у граду који се воли јер је то услов за будућност којој се темељи граде свакодневним деловањем овде и сада.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име