Почетна ПРОЈЕКТИ МОЈ ГРАД МОЈ РАД СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ:СИНЕРГИЈА ЉУДИ И ИДЕЈА

СВЕЧАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ:СИНЕРГИЈА ЉУДИ И ИДЕЈА

23
0

На свечаној седници поводом Дана општине уручене су награде, захвалнице и новчане награде појединцима, предузећима и удружењима. Ирена Вујовић, која је  примила Јавно признање почасни грађанин Пријепоља, истакла је да „треба да будемо поносни што будућим генерацијама не остављамо сметлиште већ зелену оазу“.Председник општине Бабић је рекао да нас тек очекују резултати кроз велике пројекте јер ово је „велика и сиромашна општина коју је тешко и сервисирати, а камоли модернизовати“.

Химном „Боже правде“ у присуству  гостију из пријатељских и суседних општина, одборника, чланова Општинског већа, те представника државних  и локалних институција и установа, друштвеног и политичког живота, отворена је Свечана седница Скупштине општине Пријепоље, поводом обележавања 7.јула, Дана општине.

Поздравну реч упутио је председник Скупштине општине Изудин Шантић, истичући како је овај датум установљен 2016.године као Дан општине јер се управо тог 7.јула 1343. први пут у дубровачким списима помиње Пријепоље у неком трговачком уговору о испоруци соли.  

-Пријепоље је мали али дуговечан град. На његов рођендан држава је упутила два поклона, а то је затварање Стањевина, чиме је решен вишегодишњи проблем ове општине и мост у Шарампову. Тиме се показује да је Пријепоље на добром путу  да постигне значајне развојне резултате, да је на добром путу да унапреди живот грађана. Један Пријепољац је рекао да се подједнако радује кад долази али и кад одлази из Пријепоља.  Учинимо сви заједно да се подједнако радујемо сви ми само кад долазимо у Пријепоље“, казао је Шантић.

Ih Svecana So 2

Председник општине Владимир Бабић на почетку свог обраћања истакао је тешке услове у којима је конституисана нова власт после прошлогодишњих избора. Било је то време ванредног стања и тешке епидемиолошке ситуације изазване пандемијом корана вируса. Повећавао се број оболелих, а Пријепоље није било ни у ковид систему. Захваљујући појединцима и удружењима који су притекли у помоћ на све начине, брзо је ситуација постала лакша. Захваљујући несебичном залагању медицинских радника Дома здавља и Болнице у Пријепољу  и Здравстеног центра у Ужицу стање је стабилизовано. Бабић је свима упутио речи велике захвалности.

-Не умањујем значај претходника али комуникација није била завидна када смо дошли на власт. Успели смо за кратко време да променимо однос према овом граду. Било је важно да успоставимо синергију идеја и људи којима је стало до овога града, а не само до личних интереса. Искористили смо своје ресурсе, своје кадрове, упослили их на нови начин, спречили даље злоупотребе и започели смо нешто ново, започели смо много и тек очекујемо резултате.  Можда се грађанима не чини да је то довољно брзо и ја их разумем.  Али ово је велика општина, а проблема је много. Тешко је све и сервисирати, а камоли модернизовати. Но, можемо, знамо и хоћемо. Хоћемо да будемо прави  сервис грађана, да успостављамо везе и поверење, да ово буде место добрих односа“, казао је на почетку Бабић и нагласио велики значај државе и лични ангажман председника Александра Вучића који је посетио Пријепоље са министрима и директорима јавних предузећа и који је дао обећања да ће  се и овај крај прикључити оним у које стижу савремени путеви, инфраструктура, велики пројекти, гасовод. И то се управо догађа.

Потом се захвалио Влади Србије и министарству за екологију али и општинама Прибој и Нова Варош како би се решило питање Стањевина. Само месец дана после доласка на власт нове коалиције, сметлиште је затворено. Годину дана касније оно је и санирано и рекултивисано.

-Јуче смо и симболично затворили Стањевине. Пуштен је поново мост у Шарампову. Од јуче је лепше живети у Пријепољу. Желим да постанемо боље место. Схватио сам на почетку мандата да смо мали и слаби и зато је било неопходно затражити помоћ од државе и направили смо комуникацију која је дала одмах резултате. Преко 50 милиона динара  је стигло у наш град и само се чека реализација тих пројеката.  Треба нам озбиљан план развоја за наредни период и желим да се сви укључе, да радимо активно, да грађани понуде идеје, да нам помогну јер ће тако помоћи своме граду и себи. Не смемо закаснисти. Треба нам још једна индустријска зона да Пријепоље има нова радна места, да се људи запошљавају, да оснивају породице, да остају у своме граду. Не смемо ни посустати. Већ се мења нисконапонска мрежа. Поред обалоутврде у Шарампову коју граде „Србијаводе“ и која ће бити завршена до краја године, градиће се обалоутврде у Залугу и Бродареву и према Милешеви. Све је то захваљујући разумевању државе и Владе Србије. Градиће се пут кроз Раишњеву, Камену Гору, Сопотницу. Решићемо питање сеоских водовода, фискултурне сале у Ивању…Пријепоље ће бити велико градилиште.Град се сели на своју леву обалу. Већ имамо заинтересоване појединце али и велики трговински ланац „Лидл“. Пријепоље ће бити поново чист град. Нестаће мале дивље депоније којих имамо сада преко педесет. Решавамо и проблеме у спорту и надамо се да их више никада неће бити. Пред нама је дуг и напоран пут. Зато и морамо радити сви, морамо се уљкучити сви да би кренули напред. По инвестицијама ће Пријепоље бити познато. Улагањем у свој град улажемо у себе. И нека буде увек овако: да се затварају депоније, а отварају мостови, поручио је председник општине Владимир Бабић.

projekat2

Велика захвалност општине упућена је министарки за екологију Ирени Вујовић која је препознала проблем и лично се заложила да Стањевине више не буду ругло ове општине али и државе. Зато јој је уручено Јавно признање почасни грађанин Пријепоља, а она је и прва грађанка која ће бити почасна у Пријепољу. Захваљујући се на признању Вујовић је истакла да „требамо бити поносни што будућим генерацијама не остављамо сметлиште, већ зелену оазу“. Тиме се иде ка циљу, а он је „да сви имају пристојне услове за живот“.

Ih Svecana SO 1

-Овај крај очекују велики пројекти. Заједно са својим тимом започела сам велику еколошку борбу баш овде.Спречили смо потенцијалну еколошку катастрофу, заједно смо показали да имамо и снаге и воље да се боримо. Ово је и нови приступ заштити животне средине у Србији која ће тиме доживети велики преображај кроз улагања у зелене пројекте, истакла је министарка за екологију и почасна грађанка Пријепоља. Она је још једном нагласила велике напоре које чини држава на челу са председником Александром Вучићем како би се изборила са изазовима упркос свим политичким притисцима и како је то велика борба која је Србију с ивице амбиса, за само неколико година уз помоћ тешких али системских реформи уздигла до земље која обезбеђује сигурну будућност њеним грађанима. Најавила је нове „зелене пројекте“ који ће још више истаћи лепоте Пријепоља на које је „сметлиште“ у Стањевинама бацало сенку.

Председник општине Владимир Бабић уручио је награде, захвалнице и новчане награде бројним појединцима, колективима и удружењима, који су остварили резултате у својим областима и који су допринели афирмацији Пријепоља.

Индира Хаџагић

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име