donacija

Скупштина општине: „ЂЕЛО НА ВИЂЕЛО“

  29 maj 2023

Расправу о завршном рачуну буџета за 2022.годину замениле међусобне оптужбе вишегодишње  пријепољске политичке елите о „криминалним делима“. Да ли се већ зна чије ће имање општина купити за потребе ЈКП“Лим“? Виши суд прихватио жалбу Владимира Бабића али Скупштина општине поново потврдила мандат Душки Бајић а не бившем председнику општине који је био и први  на листи СНС

За очекивати је да кад пред одборнике стигне завршни рачун  општинског буџета за претходну годину, уследи озбиљна расправа, да се сагледају грешке у планирању и како је до њих дошло, уколико, као што је то случај у Пријепољу, из године у годину средства остају не потрошена, а, истовремено, многе области које вапе да се нешто учини, остају „нетакнуте“ или недовољно третиране, тако да изостају озбиљна улагања и пројекти који ће то омогућити. Већ годинама, сведоци смо, да се буџет  „кицка“ помало како би се намиривали послушни, а најбоље је рећи они који пристају на све како би били под окриљем партије ухлебљени или остварили ма коју врсту користи или привилегија, макар у приоритетном третману.

Али и ове године, као и претходне аналитичке расправе о узроцима и последицама горе наведеног, није било. Ова тачка је послужила да се међусобно испрозивају и етикетирају они који су били или су у власти. Чуло се да је „завршни рачун буџета“ у ствари слика способности локалне власти, на шта је уследио коментар да  то барем није слика „оне  власти до 2020. која је огрезла у криминалу“. Али, то је била тек седма тачка од четрнаест  за двадесет треће заседање.

348360405 782223133642945 8711713098997969313 n

Почело се са Одлуком о прибављању непокретности изграђеног и уређеног грађевинског земљишта у јавну својину општине за потребе ЈКП“Лим“. Ова одлука била је на дневном реду пре пола године али је, после указивања опозиционих одборника  на њену неприпремљеност  и непрецизност, скинута са дневног реда. Ево је поново, али су одборници поново имали примедбе. Овога пута да се, према условима који су наведени, може закључити да се већ зна о којој је парцели реч и чије ће се то имање купити. Наравно, представници извршне власти су то демантовали, наводећи да је надметање  јавно и да се мора што пре решити озбиљан проблем недостатка простора за возни парк и радионице овог предузећа. Сви су се сложили да јесте озбиљан проблем али како то да се не решава већ скоро 7 година, од како је „под ведрим небом“ ?  Није постављено питање одговорности оних који су „кумовали“ својевремено да до овога уопште дође јер, ако се ко тога сећа, а сећају се многи јер су и тада били у власти или око ње, да је ЈКП“Лим“ својевремено на лицитацији купило као најповољнији понуђач Ауто-кућу и где су били смештени неколико година. Шта се потом догодило, већ је скоро заборављено као чињеница да је буџет тада оштећен за неколико милиона динара.

348371058 6270207499736781 1390746523943215519 n

Само пре неколико месеци није смело ни да се спомене повећање цене комуналних услуга, јер су интервенисали чак и виђени људи из појединих партија, а овога маја прихваћен је предлог да се цене воде и изношења смећа за грађане повећају за 30 одсто. Ситно то износи у парама јер плаћамо најјефтиније управо те виталне услуге, али цена грејања се не мења ни по коју цену. Одборници су донели  одлуку да се из буџета обезбеди око 13 милиона динара  како би се реализовала куповина једне цистерне за воду , после „само“ пола века, захваљујући донацији из надлежног министарства која износи око 6 милиона динара. Но, многи су, уз омиљена елаборирања на тему „смеће“ и „контејнери“, овога пута искористили прилику да истакну како је несхватљиво да и даље ЈКП“Лим“ као витално предузеће нема директора, односно да је оно у „вршењу дужности“ већ трећу годину, а од децембра формално нема ни то „покриће“ већ се „прећутно“ стање одржава пошто није именован нови, а ни опозван онај који „врши“ . Како се зове то „стање“ нико није правно растумачио, чак ни „дежурни тумачи“. Али, то ће се питање провлачити кроз барем половину тачака дневног реда без сувислог или јавности транспарентног одговора. „Може да бидне али не мора да значи“, што би се рекло уместо „читај између редова“  шта се иза коалиционих договора ваља.

ЗАВРШНИ РАЧУН, ВИТЕЗОВИ И ШЕРИФ  

348358299 812131696674362 4688298995194105288 n

„Да ли ће предлагач да образложи предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине  за 2022.годину“, уследило је уобичајено питање председавајућег седницом. Нико се није јавио. Није нико ни из надлежне службе.  Било је то тешко разумети обзиром да су све остале тачке биле „покривене“ известиоцима, а то су чланови Општинског већа. То је оставило простора опозицији да истакне  своја виђења, иако ће, и они, како ће се испоставити, гласати за овај документ. Али јавност рада и камере чине да се каже „по која“. То је стало у неколико констатација и тумачења али и квалификација. Неутрошена средства која се стално увећавају и која за две године прелазе 800 милиона динара, односно већ се говори о трећини планираних средстава  за годишњи буџет(из прошле године пренето је преко 400 милиона неутрошених средстава). Ако се  не узимају у обзир средства која су у прошлу пренета из 2021.године, онда се може прихватити да је буџет остварен у проценту од 90 одсто али да је највише средстава утрошено управо у последња три месеца године. Уколико се „третирају“ сва расположива буџетска средства, онда се долази до поражавајућег податка за једну девастирану општину: да је остварење буџета за 2022.било свега 70 одсто. Опозиција је уз те цифре још констатовала да је „завршни рачун буџета општине слика способности локалне власти“. Кључ је у добром планирању које годинама изостаје. На те примедбе реаговао је одборник  Е.Хоџић који сматра да то није „слика власти“ иако се сложио да је извршење буџета мало и да то може говорити о неспособности да се планирана средства утроше. Али, како рече Хоџић, ако је то слика власти  коју чини пре свега коалиција СНС и СДП она барем није слика власти која је била „огрезла у криминалу као она до 2020.године“.  На ово је први реаговао С.Кијановић који „није могао да остане нем“ јер је и сам био део прошле власти, баш као и још неки одборници који  и сада дају подршку власти. Кијановић, како рече, се не сећа да је неко процесуиран за криминал од њих, те је упозорио Хоџића да „не вређа људе“. Хоџић је реплицирао да „прави паралелу“ истичући да „наравно, нису сви криминалци“ али да  је власт прошла била предмет истражних органа. Одборник С.Хајдаревић је био „изненађен“ оваквим прозивањем оних који не могу да реплицирају и оценио је да то „није витешки“.  И Н.Планић се „нашао“ у „тој причи“ говорећи о „политичком“ намештању процеса који траје  већ пет година али тврди да следи „ђело на виђело“. З. Садовић је имао примедбу што председавајући није опоменуо Хоџића због квалификација и да он сматра да је била власт која је најпрепознатљивија по „крађи струје“,  сматрајући да се Хоџић понаша као „шериф“. И одборник Е.Кајевић је реаговао на Хоџићеве квалификације претходне власти указујући му да седи у коалицији са представницима партија које су биле у власти коју је квалификовао као „криминалну“, те да се добро“погледа у огледало“.

Преседник општине Драго Попадић је истакао да „што је прошло, прошло је“ те да ће се трудити са сарадницима да „потроши паре“

А потом су образложене смене в.д.директора којима је истекао једногодишњи мандат, јер је то „ у складу са законом“, па је СНС искористио  своје право према коалиционом договору, да  постави нове вршиоце дужности у Библиотеци и Туристичкој организацији. Наредну годину дана то су Звонко Мандић и Петар Васиљевић. Док је први приложио биографију, за другога није било ни једног слова.  Зашто у пакету није ишло и именовање в.д. директора ЈКП“Лим“ казао је Е.Хоџић. Наиме, како рече, то је веома важно место у свакој оштини и захвалио се коалиционом партнеру на разумевању да СДП коме „припада“ то место, предложи најбољег кандидата.

Одборници су имали и мноштво питања. Два су се истакла. Зашто нису расписани поновљени избори у месним заједницама где их није било како то закон налаже, у року од 90 дана по одржавању избора? И зашто ни после скоро пола године од поплаве, стадион ОРСИ згледа онако. На прво питање није било одговора, а  Попадић је казао да ће бити урађен санациони пројекат који ће обухватити не само оштећени стадион за две школе, већ и парк и терене око католичке капеле. Када ће то бити? Биће.

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ1

За секретара Скупштине општине постављена је  Данијела Вујичић, дипломирани правник, запослена у Општинској управи, пошто је Бјанка Нововић, дала оставку на то место, како би била стално запослена у Општинској управи.

АНТРФИЛЕ 2

СУД ЈЕДНО, СКУПШТИНА ДРУГО

Поступајући по жалби Владимира Бабића, који је био први на листи СНС, Виши суд  у Ужицу је 28.марта оценио да је основана  и тиме укинуо Одлуку о потврђивању мандата  одборници Душки Бајић и вратио је општини Пријепоље на поновно одлучивање.  Скуппштина општине је, пак, на седници 29.маја, поново донела одлуку да се мандат додели Душки Бајић. Наиме, она је, по оцени Изборне комисије, прва поднела захтев да јој се додели мандат, што Виши суд није прихватио као аргумент.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2023
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

13675389
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3424
6860
47319
3424
170777
13675389

Vaš IP: 44.200.101.84
2023-10-01 21:52