donacija

Општинско веће: ДЕТАЉНИ ПЛАН ЗА ЗАЛУГ ПРЕД ОДБОРНИЦИМА

  15 mart 2023

Измене Плана детаљне регулације за део Залуга омогућиће да „Србијаводе“ са пројектом који се ради конкурише за средтва Светске банке како би се зауставило плављење овог дела Пријепоља. Комунална питања поново у фокусу нових чланова Општинског већа. О Трансфер станици „Бањица“ ни речи, иако се у овој години очекује да почне њена употреба.

Већ наредне седмице очекује се седница Скупштине општине на којој ће се разматрати Одлука о измени Плана детаљне регулације за део Залуга како би се овај део Пријепоља коначно заштитио од великих поплава. Одлука о изради овог документа донета је 2021.године и од тада се ради неопходна урбанистичка документација која ће омогућити ЈП“Србијаводе“ да обезбеди средства код Светске банке и да почне реализација  пројекта. Како се чуло на седници Општинског већа, сва потребна процедура је испоштована, приступило се изради овог планског документа веома далекосежно јер обухвата и будуће постројење за прераду отпадних вода које би требало да се гради на Љупчи. Обухват  планског документа је 38, 47 хектара  и његовом имплементацијом омогућиће се заштита од великих вода које доводе у питање имовину људи али и саобраћајница. Председник општине Драго Попадић је истакао да се морају елиминисати сви елементи код израде планова који успоравају реализацију, наравно, уз поштовање законских прописа.  За подручје Бродарева, речено је, неће бити неопходно мењати планове већ ће бити довољан урбанистички пројекат баш као и за део обале у Стањевинама. Све ово је, наравно, у плану приоритета ЈП“Србијаводе“ већ неколико година како би се делови пријепољске општине заштитили од поплава и штета које оне наносе. Како се не би доводила у питање  процедура која захтева поштовање рокова, већ наредне седмице, на седници Скупштине општине која је најављена, одбодници ће донети Одлуку о измени Плана детаљне регулације за део Залуга, а пројектно техничку документацију већ ради тим „Србијавода“.

Чланови Општинског већа су пред собом имали и редовни  извештај ЈКП“Лим“. Џевад Бегановић, в.д.директора  је нагласио да је предузеће пословало са губитком од преко 6 милиона динара, указујући још једном да је неопходно повећати цене услуга и да је вода у Пријепољу далеко најјефтинија у Србији или два пута је цена воде мања него што је просек  у Србији. Поједини чланови Општинског већа, тражили су објашњења за губитак, посебно су желели извештај о наплати потраживања али и како се кретала цена грејања од 2017.године када је било последње поскупљење ове услуге, због које, како то већ дуго наглашавају челни људи ЈКП“Лим“, пословање односно рад целог предузећа долази у питање, па чак и исплате минималних плата радницима којих је све мање на основним пословима. Став новог сазива Општинског већа је да се сазове још једна седница на којој ће се разговарати само о комуналним питањима. То исто учинио је и претходни сазив, пре  непуне две године када је на седници која је трајала преко три сата, разговарано са свим релевантним субјектима: од руководства свих радних јединица у ЈКП“Лим“ преко инспекције и осталих служби Општинске управе. Било би занимљиво сагледати шта је реализовано од закључака са те седнице кад је реч о пословању комуналаца и побољшању нивоа услуга.

За разлику од ЈКП“Лим“ које је увек у фокусу, о усклађености  планираних и реализованих активности  из програма пословања Регионалне санитарне депоније „Бањица“  није било никакве анализи. Није споменуто ни то да ће већ за који месец  Трансфер станица бити у функцији, и ако је судити по извештају директора који је већ целу деценију и једини запослени у овом предузећу које су основале четири општине, а државе обилато финансира добар део радова.  Уколико заиста радови буду завршени према плану  и „закључним напоменама у овом извештају“, пред четири општине биће стављени најозбиљнији изазови јер још нема ни помена око организације предузећа које би требало да буде Регионални центар за управљање отпадом. А управо ће то бити  највећи комунални изазов и за пријепољску општину.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

april 2023
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

Broj poseta sajta

12701443
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3181
4379
43508
3181
181582
12701443

Vaš IP: 3.226.122.122
2023-04-01 18:08