donacija

Драго Попадић, председник општине: У ПОЗИЦИЈИ САМ ДА УТИЧЕМ ДА СЕ РАДИ БОЉЕ И БРЖЕ

  10 mart 2023

„Нисам тражио, нисам ни замишљао да будем ту али су ме људи који воде ову државу  ка просперитету препоручили сматрајући да својим знањем, амбицијом и вољом  за радом  могу  имплементирати у ову општину управо оно што је у складу са државним плановима , а то значи да се иде напред, а никако да стојимо и тапкамо у месту“, каже Попадић   

Драго Попадиће је изабран за председника општине Пријепоље пре месец дана, на седници на којој је разрешен дотадашњи председник. Пред Попадићем су  изазови али и обавезе и одговорност коју је преузео јер се очекује, како је то наглашавано са говорнице Скупштине општине, да се ради брже и више и реализују  планови, односно  покрену неке нове иницијативе и идеје. Шта је најтеже, било је прво питање које смо упутили новом председнику општине.

-Пуно посла, а времена мало. Заиста је недостатак времена оно што видим као најтеже. Ја и тим људи око мене смо кренули у детаље, свему придајемо пажњу, на то се троши доста енергије али ми имамо и идеја и врло смо амбициозно приступили свему и ако буде довољно времена урадићемо заиста добре ствари.

Зашто сте прихватили функцију првог човека општине?Јесте имали дилеме?

-Нисам тражио, нисам ни замишљао да будем ту али су ме људи који воде ову државу  ка просперитету препоручили сматрајући да својим знањем, амбицијом и вољом  за радом  могу  имплементирати у ову општину управо оно што је у складу са државним плановима , а то значи да се иде напред, а никако да стојимо и тапкамо у месту.  У свом експозеу сам и рекао да бих могао цитирати  свој научни рад са факултета од пре 15 година јер је стање исто које сам тада описивао кад је реч о овој средини. Оно што сам ја видео као начин превазилажења и сада би могло да се примени, с тим што ја сада имам више  знања и искуства, упознао сам се са разним областима. Уплашио се нисам, сматрам се способним да одговорим  задацима. Познајем функционисање ствари али сам сада у позицији да могу да утичем  да се ради брже и боље.

-Шта су за Вас приоритети у години која је пред Вама јер следећа је већ изборна?

-Прво је важно бити реалан. Главно је покренути реализацију државних пројеката. То је саобраћајница до Милешева, обалоутврде, кружни ток на Коловрату, пут ка Сељашници, укључити се у акцију „Чиста Србија“ односно у решавање отпадних вода. После државних пројеката са којима сам детаљано упознат, важно је да реализујемо све оно што је садржано у Одлуци о буџету. Ми свакодневно аплицирамо да би обезбедили и додатна средства за путну али и комуналну инфраструктуру. Само код једног министарства конкурисали смо већ са четири пројекта. Нама је важно да имамо спремљене пројекте , да стално радимо на њима и њиховом ажурирању како би отворили и стране фондове.

Својевремено је општина била укључена и у пројекте прекограничне сарадње али је то већ неколико година изостало.

-Тачно тако. То је стало. Занемели смо као општина и морамо се што пре укључити  јер је и наша позиција таква да омогућава да добијемо средства за такве пројекте.  Ми смо неразвијени али нам та позиција даје шансе и отвара врата да аплицирамо за финансијска средства. Наравно, требају нам и идеје.

Комунални проблеми су веома сложени, а њихово решавање у највећем обиму је у надлежности локалних самоуправа. Јавно комунално предузеће се суочава  са врло озбиљним проблемима, који се односе и на организовано грејање због чега се исказују губици, недостак простора за возни парк и пратеће радионице, а на ред стиже и Рагионална депонија, односно стављање у функцију трансфер станице. Поред тога, ту су и други комунални проблеми који се односе на управљање гробљима али и недостатку паркинга и да не набрајамо. Има ли идеја, има ли начина, има ли времена да се нешто уради?

-Сви ти проблеми су нам и морају бити приоритет. То је и наша обавеза. То је, уосталом и слика града али и способности  политике и власти да решава те пробеме јер су они реални и свакодневни и тичу се свих грађана. Мислим да је решење у реструктурирању ЈКП“Лим“. То је неминовно.Имаћемо седницу Општинског већа посвећену само комуналним питањима. У будућности видим још једно предузеће које ће се бавити гробљима, путевима. Тако ћемо решити и све ове застоје који се јављају кад је реч о радовима на поправкама путева, обезбедићемо своју механизацију, неће бити опструкција код јавних позива. Залагаћемо се за јавно-приватно партнерство које ће донети изградњу паркинг простора јер је опција подземних гаража на локацији Пијаца веома реална.

Скупштина општине је донела одлуку да се приступи изради Просторног плана. То је велики и значајан посао јер нам недостају управо просторни планови из којих проистичу и сви развојни. Шта ће се новим планом дефинисати у односу на претходни  који је донет још пре скоро 13 година?

-Просторни план који је донет имао је обухват до 2019.године. Значи, неопходно је донети нови, а ми смо сада искористили могућност да аплицирамо за средства  која нису мала за његову израду . Просторним планом ћемо дефинисати  развојне капацитете јер ће се  кроз анализе свих компоненти видети шта су нам предности, шта недостаци, што ће омогућити и да дефинишемо простор и наш циљ деловања. Ми смо покривени планском документацијом  када је реч о ужем делу града али се и она мора усклађивати са законом и са стварним стањем. Просторни план обухвата целу територију општине али и временски период који стаје у целу наредну деценију. Све што није у Плану генералне регулације отежава да се добију дозволе, одобрења како за грађане, тако и за инвеститоре.

Шта су за Вас реални капацитети ове општине?

-Доста су лимитирани  великим миграцијама на шта указује и попис становништва. Део смо комплетне слике, посебно када је реч о мањим срединама. Кроз досадашње стратегије развоја акценат смо стављали на пољопривреду и туризам. То је јесте неко наше опредељење али нећемо измишљати „топлу воду“ јер је она измишљена. Само треба да научимо да продајемо и пласирамо. Боље је имати хотел са 50 запослених него фабрику са 200 запослених јер то даје резултате у ширем контексту. Наравно, не кажем тиме да нам не требају фабрике али ми смо ограничени инфраструктуром, немамо локација које би понудили инвеститорима иако их има, јављају се свакодневно. Али, оно што општина може учинити је да се уреде приступни путеви, да се обезбеди вода, канализација, електрична енергија.Општина не може куповати приватно земљиште. Хотели су нам заиста преко потребни и сваки инвеститор је добро дошао.  Морамо, на пример, што пре, вратити Јабуку на туристичку мапу.

Као што кажете- времена мало,  посла пуно. А какве су  Ваше амбиције?

-Код нас знају рећи да је човек млад и неискусан, а ја верујем да време треба да покаже резултате рада. Моје амбиције су да када на крају овог мог мандата будемо разговарали  напишете да сам био председник са најкраћим мандатним периодом који му је стављен на располагање али да имам највише конкретних и видљивих резултата. Нервира ме кад чујем да неко разговор почне реченицом:“То не може“, а онда:“Неће моћи тако брзо“, а ја знам поуздано за неке области да може и да мора брзо, наравно у складу са законским  процедурама које се могу спровести у што краћем року. Зашто би нешто одлагали ако може да се заврши и тако се покрене цео један процес који даје коначни резултат.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

april 2023
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

Broj poseta sajta

12702115
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3853
4379
44180
3853
181582
12702115

Vaš IP: 3.226.122.122
2023-04-01 20:08