donacija

Седница Скупштине општине: ВРАЋАЊЕ НА ФУНКЦИЈЕ

  02 mart 2023

Поново  је Скупштина општине за заменика председника општине изабрала Самиру Ћосовић, а за заменика председника Скупштине општине Славка Кијановића. Усвојени програми рада и финансијски планови за ову годину буџетских корисника

Поред тринаест предложених тачака за двадесет прву седницу, која је одржана 2.марта, одборници су усвојили и две допуне дневног реда, а то су избор заменика председника Скупштине општине и доношење одлуке о изради  Просторног плана као једног од најважнијих докумената.

332347773 599180201668990 24156224335886702 n

Иако је на прошлој седници за заменицу председника општине изабрана Емира Ровчанин (СДП), она је поднела оставку већ на овој седници и тако су одборници гласали да се на функцију поново изабере Самира Ћосовић, која је на прошлој седници, када је смењен председник општине и сама као део тима смењена са те функције , а пре тога јој је изнова верификован одборнички мандат .

Потом је уследило и гласање за новог заменика председника Скупштине општине, пошто је Татјана Дробњак (СНС), изабрана пре само неколико седница, дала оставку. На функцију се вратио Станко Кијановић(СПС). Како је све то у образложењу дефинисао одборник Д.Попадић:“Време се нормализовало и избистрило и крећемо из почетка“.

Преовладало је мишњење да би било најбоље да се све ово није догодило и да је сада поново успоствљен континуитет политичког деловања и коалицијског партнерства као што је то на на нивоу државе.

Иначе, и секретар Скупштине општине Бјанка Нововић је поднела оставку из „личних разлога“.

 Председник општине Драго Попадић је образложио значај доношења одлуке о изради Просторног плана,  наглашавајући да је прошли донет за период од 2010 до 2019.године и да је у међувремену дошло до стварања нових потреба што ће свакако утицати да оне буду имплементиране у будући  Просторни план општине којим ће се дефинисати и неки приоритети који се односе и на туристичке потенцијaле али и изградњу привредних капацитета. 

Томе у прилог ишле су и одлуке да се отуђе катастарске парцеле из јавне својине општине непосредном погодбом са приватним ивеститорима. Уследило је и упозорење да се добро сагледају таква акта јер се може довести у питање законитост, посебно кад је реч о парцелама преко Лима.

Прихваћен је и предлог измене и допуне Одлуке о утврђивању назива улица и других делова насељених места на територији општине. Наиме,Влада Србије је донела одлуку пре неколико година о ажурирању адресног регистра, што би се могло дефинисати као потреба да свако место и насеље имају назив  улице, а објекти број. То је био велики посао који је и наша општина морала обавити и који је завршен крајем 2020.година. Републички геодетски завод  је крајем прошле године послао допис  у коме је сугерисано да су неки предлози рађени на основу старих сателитских снимака па је неопходно кориговати одлуку како би се посао могао ваљано обавити до краја. О иницијативи Српске православне цркве да се промени назив главне  пријепољске улице која носи име Народног хероја Владимира Перића Валтера,  овога пута није било речи.

На дневном реду овог скупштинског заседања били су и програми рада са финансијским плановима за ову годину буџетских корисника. Стигла је информација да се назире решење проблема зграде Војске на Валтеровој улици за шта је покренута иницијатива општине, а наменски би била опредељена Центру за социјални рад,  који је планирао и средства за реконструкцију и адаптацију објекта који је већ видно руиниран. Дом културе и у овој години покушаће да легализује објекат како би уопште могло да се ради на адаптацији кровне конструкције али и да се обаве све друге неопходне интервенције  на и у објекту који  није озакоњен већ 44 године, а сви досадашњи покушаји нису уродили плодом. Нови(стари) проблем је грејање јер од како је деведесетих година прошлог века Дом културе „прекинуо“ грејање које је било повезано на котларницу ОШ“Валтер“  и прешло тада на грејање на електричну енергију уз уградњу специјалног система, за шта су уложена велика средства, проблеми са енормним рачунима за струју су озбиљан баласт општинском буџету али и Дому културе, Библиотеци и свим осталим корисницима простора.

Кад је реч о плановима Музеја одборници су поново покренули низ „старих“ нерешених питања, а то су Меморијални комплекс „Бошко Буха“ на Јабуци, потреба да се Сахат кула заштити и наравно мусала. И  Библиотека „Вук Караџић“ има своје „старе“ проблеме. То је све мање простора који је и онако неуслован. Нова зграда? Па, требало је по урбанистичким визијама да се гради  још пре четири деценије баш на ушћу, односно био је то комплекс установа културе.

Предшколска установа „Миша Цвијовић“ легализацијом је направила велики помак јер ће моћи да конкурише за средства која ће омогућити обнову објеката али и унапређење комплетног рада ове установе.

Туристичка организација и даље има исте проблеме. Запослених не мањка, чак их је шест, као ни посета сајмовима али нема помака кад је реч о обезбеђивању услова да се развија ова област. А предуслов су путеви и смештајни капацитети, добар маркетинг, савременији приступ који ову област чини једном од најбрже растућих у окружењу али и свету. Реторика која се понавља за пријепољском скупштинском говорницом једноставно је превазиђена.

Остаје још само да се разуме  шта се мисли ако се каже да „културно-историјски споменици имају интелигенцију“.Но,  како се чуло:“Туризам ће сам доћи код нас“.

Индира Хаџагић

   

АНТРФИЛЕ

Скупштина општине верификовала је мандат  Душки Бајић (СНС) која је дала оставку на место члана Општинског већа којим је председавао разрешени председник општине Владимир Бабић.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

april 2023
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

Broj poseta sajta

12701862
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3600
4379
43927
3600
181582
12701862

Vaš IP: 3.226.122.122
2023-04-01 19:26