donacija

Седница Скупштине општине: УСВОЈЕН БУЏЕТ, НЕСТАО КВОРУМ

  27 decembar 2022

Једна од контроверзнијих седница била је деветнаеста, на којој је усвојена Одлука о буџету за 2023. одмах после расправа која је била веома бурна. Одборници коалиције на власти чак су усвојили предлог опозиционог одбориника за  допуну дневног реда али не и предлог Општинског већа који се односио на  улагање у здравство.  Одборници СНС су јавно казали да неће подржати повећање цена комуналних услуга. Веома  оштра  вишесатна распарава  о стању у комуналном предузећу после неуспелог конкурса за избор директора. Епилог:на крају расправе по свим тачкама није било кворума за гласање

Да нешто није у реду са политичким договорима коалиционих партнера, односно оних који чине власт у Пријепољу, било је јасно одмах после предлога за допуну дневног реда. И док је прошао предлог Општинског већа да се као „допуна“ стави тако важна тачка као што је План пословања ЈКП“Лим“ у 2023.која се мора донети по  утврђеном календару,  није прошао предлог да се измени недавно донета Одлука о улагању у здравство. То је  одборник Е.Хоџић коментарисао са „неверицом“, сумњајући у правилно разумевање важности ове одлуке јер је реч о здравству, упозоравајући  реченицом:“Сви смо ми пацијенти. Или можемо бити“.  Одборници, пак, већине, подржали су предлог опозиционог одборника  Е.Кајевића да се на дневни реда стави Одлука о забрани изградње малих хидроцентрала у општини Пријепоље, за шта се заложило Општинско веће на једној од својих седница. То је дало довољно повода да многи опозициони одборници закључе да више нема политичког јединства у редовима партије која има највећи број одборника, што, како су наглашавали, доводи у питање легитимитет извршне власти, односно председника општине.

321624701 495983155757699 1758267075551715483 n

Расправа о Одлуци о буџету за 2023.годину то је само нагласила. Опозициони одборници имали су доста примедби, посебно „прозивајући“ председника општине Бабића јер, по њиховом мишљењу, није адекватно образложио буџет који је припремљен са закашњењем у односу на рокове законски предвиђене. Такође је наглашено да је недопустиво повећање суфицита који износи ове године  скоро пола милијарде  динара. Такође се ретко дешавало да  одборници коалиције која има већину, односно који су у власти, амандманима мењају буџетске ставке. А буџет ће износити  скоро милијарду и 800 милиона динара. Резултат је то и суфицита, односно  492 милиона неутрошених средстава ове године, што је за  60 милиона више него прошле године . Што се тиче плана расхода према програмима, за комуналну делатност је намењено нешто више од 180 милиона, за предшколско образовање 177  милиона, 35 више него ове године, 118 милиона за основно и око 50 милиона за средње образовање. Највећи износ, 337 милиона намењен је за организацију саобраћаја и саобраћајну инфраструктуру. Нешто више од 33 милиона планирано је за пољопривреду, колико је и ове године  издвојено, 29 милиона за енергетску ефикасност, 22 милиона за заштиту животне средине, 20 милиона за здравство, 25 милиона за спорт, за информисање 11 милиона динара. Туристичкој организацији Пријепоље је са 30 у овој години, буџет смањен на 25 милиона у наредној години. Више средстава добиће Дом културе за који је планирано 66 милиона, у односу на овогодишња 44 милиона динара. Међу 10 капиталних инвестиција наведени су изградња приступних саобраћајница у Шеховића Пољу, изградња сеоских водовода и реконструкција Улице  „Сестара Цвијовић“, изградња Градске топлане као и наставак радова на путу Коловрат – Сељашница. Највише примедби одборници опозиције имали су на „нетранспарентност“ кад је речо улагању у путну инфраструктуру у појединим месним заједницама јер нису наведени јасно путни правци. Оно што је такође наглашено је „лутање“ у опредељењима, што указује на недостатак стратегије и некоришћење свега онога што је уграђено у управо усвојени План развоја општине до 2029.године.

Да атмосфера није ни мало „лежерно“ већинска и политички „комфорна“ показала је и чињеница да је одмах после двочасовне расправе изгласана Одлука о буцету, за шта је био потребна апсолутна већина. Усвојена је и Одлука о кадровском плану Општинске управе којим је  предвиђено запошљавање нових 20 службеника. Једино што су питали опозициони одборници било је:по ком се критеријуму запошљава, које квалификације и квалитете имају, осим партијских и политичких препорука они који се запошљавају јер, како је више пута речено, нема довољано квалификованих који умеју да ураде ваљано пројектне задатке важне и за јавне набавке, па ћемо плаћати  специјализовану агенцију.

„КОМУНАЛНА“  ПОЛИТИЧКА  КЛАЦКАЛИЦА

Веома велико размимоилажење је настало кад се дошло до предлога повећања цена комуналних услуга. Цене свих импута,како већ месецима истиче в.д.директора ЈКП“Лим“ Џевад Бегановић, упозоравајући на све веће губитке предузећа,  вишеструко су повећане, док су цене комуналних услуга остале непромењене од 2017.године. Ништа то није много помогло у атмосфери коју су искористили готово сви политички актери  како би „заштитили“ народ и грађане од „удара“ на њихов буџет, иако су у Пријепољу најниже цене воде и изношења смећа у Србији, а грејање је поскупело у свим градовима. Шеф одборничке групе СНС З.Јаковљевић је недвомислено ставио до знања да ова одборничка група неће подржати повећање, чак ни минимално, цена комуналних услуга. Свака даља расправа била је после тога  сувишна. То ће рећи да је само омогућено да се спајањем чак четири „комуналне „тачке дневног реда огромно време искористи да се анализира рад ЈКП“Лим“ , однос извршне власти према предузећу али и одборницима који би, како нагласише, требало само да буду“машина за гласање“. Саопштено је да није успео јавни конкурс за избор директора ЈКП“Лим“ јер ни један од 6 кандидата није испуњавао тражене услове, односно један (актуелни вршилац дужности у другом мандату) није имао потпуну документацију. Иста комисија би требало да поново заседа пошто се објави поновни конкурс, а до тада би се садашњем вршиоцу дужности продужио мандат до годину дана. То је изазвало оштре критике опозиције јер сматрају да је ово огољен пример политичке трговине, односно мешања политике у именовање директора,  притисак на комисију коју чине млади и неискусни људи,  којима с еманипулише, а трпи једно тако важно предузеће као што је комунално које се и те како суочава са озбиљним проблемима. 

Да је то тако показала је и расправа о Програму  пословања  Регионалне санитарне депоније „Бањица“ за наредну годину. Шта је план? Па, исти је онај који је био и за 2022.годину. Шта је урађено у општинама које би требало да возе свој отпад до Трансфер станице где је планиран претовар? Па, готово ништа. Комунална предузећа немају капацитете, нема планова локалних самоуправа како да се унапреди селектовање отпада. Како неко рече:ово је за већу просвећеност људи.  Неће се то решити ни, како неко јавно обзнани „тражењем ваљаног кандидата“ за директора комуналног предузећа у Пријепољу јер то само успорава  чак и прве кораке у правцу решавања питања  савременог третмана отпада.  Све остале одлуке  стале су у неколико реченица образложења и примедби опозиције да нису ваљано правнички дотеране, за шта су критике биле упућене и начелнику Општинске управе и председнику Скупштине општине, што су они приписали „праву опозиције“ да критикује и види и оно чега нема. Очекивало се да буде усвојен Програм пословања ЈКП“Лим“ за наредну годину али и то је изостало. Наиме, после продужења рада Скупштине општине  у уторак, 27.децембра, након расправе по свим тачкама дневног реда, председник  И.Шантић је констатовао да нема кворума, те да ће се накнадно гласати.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2023
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

14108864
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3727
7634
54300
3727
235904
14108864

Vaš IP: 3.233.221.90
2023-12-01 14:45