donacija

Седница Скупштине општине:УСВОЈЕН ПЛАН РАЗВОЈА ДО 2029.ГОДИНЕ

  25 novembar 2022

Најважнији докумет локалне самоуправе важан и због реалног сагледавања тренутне ситуације која забрињава због демографске и економске слике. Опозиција развојни план назвала „утопијом“. За девет месеци  извршење буџета нешто изнад 30 одсто  али председник општине В.Бабић рекао:“Спремамо се за подвиге, издржите и пратите нас“.

-План развоја општине Пријепоље од 2022. до 2029.године један је од најзначајнијих докумената најширег обухвата. На његовој изради радило се годину дана, а општина Пријепоље једна је од три у Србији која је добила подршку,  кроз пројекат „Локална самоуправа за 21. век“. Одредили смо правце развоја и приоритетне циљеве али и мере које треба спроводити да би се они оставрили, рекла је Душка Бајић, чланица Општинског већа и координатор израде седмогодишњег Плана развоја, у исцрпном излагању пред одборницима Скупштине општине Пријепоље. На жалост, иако је дат велики временски простор за анализу, скупштинска сала се добрано испразнила током расправе. И одборници коалиције на власти и опозиције похвалили су саму чињеницу да је овако свеобухватан и стратешки важан документ урађен, да је то значајна смерница за даље ангажмане и одређивање периодичних приоритета целе заједнице, што би могло да заустави волунтаризам свих који учествују у доношењу одлука, па и оних које се односе на буџет, што ће, уколико се буду поштовале индикације, спречити да се из године у годину понавља изузетно лоше остваривање буџета, односно да расту износи неутрошених пара које се преносе у наредну годину и то у једној неразвијеној и девастираној општини. Одборници опозиције су план назвали „списком лепих жеља“  и „нереалним“. Иако је овај документ кључ дефинисања правца развоја, није, како је истакнуто, третиран кадровски потенцијал  јер ако нема довољно стручњака у разним областима, тешко ће се реализовати овако амбициозно постављени циљеви. Из редова опозиције се чуло и да „власт  која не може да реализује буџет тешко може реализовати  овакав план развоја“. Било је конструктивних предлога међу којима је да се поведе рачуна о образовном профилу будућих генерација да би се ускладили са стварним потребама привреде али и другим областима где недостаје радне снаге и квалификованих кадрова. Враћања на индустрију која је одавде отишла нема али би требало да се подстиче запошљавање које доносе савремене технологије јер је то простор у коме млади виде себе. Нема дилеме да развој Пријепоља зависи од развоја Србије и да се мора озбиљно порадити на учешћу у пројектима који ће омогућити да се Пријепоље повеже са изградњом савремених путева иначе ће, како би речено, остати „рупа“ у коју нико неће долазити, нити пролазити али ће се из ње све масовније одлазити. Председник општине В.Бабић је истакао да „нема места кукњави“.

-План је фантастично урађен. Требају нам енергија и убеђење сваке породице да треба да развијамо наш град јер немамо резервно Пријепоље, ни резервни родни град. Зато подржимо све ово, казао је Бабић.

316903888 3223711201213559 9029788461905145811 n

Сет пореских одлука, које се обавезно морају донети у новембру како би се могао правити план буџета за наредну годину, донео је задовољство јер се ништа неће мењати у односу на претходних шест година. То је био и увод у расправу о остваривању буџета за девет месеци ове године што је и реалан  показатељ како и колико актуелна власт заправо ради. Буџет се пунио планираном динамиком, око 70 одсто, али расходна страна је „незадовољавајућа“. До краја септембра је потрошено свега 48 одсто планираних средстава. Тако је на папиру, односно ако се из „рачунице“ изузму средства која су пренета из прошле године, а то је чак 432 милиона динара. Уколико се, како су то анализирали одборници опозиције, у обзир узму ова средства јер су и она на буџетском рачуну, онда је извршење буџета свега нешто више од 30 одсто. За девет месеци ове године, од планираних  милијарду и 630 милиона динара за 2022.годину, утрошено је свега 570 милиона.  То су, како су рекли одборници опозиције, неумољиве бројке. Но, с текућом буџетском резервом је нешто другачије, она се редовно „реализује“ па су, како је речно, у више наврата средства из буџетске резерве опредељивана за реконструкцију Парка Хероја која је у току. Да ли је овакав „раскорак“ између плана и реализације буџета последица лошег планирања или недостатка пројеката, идеја и стручних људи са знањем и визијом, односно утврђивања приоритете „у ходу“, на та питања није било адекватних одговора. Чланови Општинског већа су нарочито истицали да се много тога реализује, да су у току јавне набавке, да је уложено много у капиталне инвестиције. Но, План развоја општине до 2029.неће више дозволити да се ама баш све назива „капиталном“ инвестицијом што је овде већ подуже присутно јер су политички волунтаризам и политикантска демагогија размноразних учесника у коалиционој власти, одавно засенили и потиснули  економску реалност, па и реалност потреба ове средине и њених (преосталих)житеља. Истина, један од одборника рече:“Трошимо колико смо у снази“.  И председник општине В.Бабић је јасно рекао да „нема места задовољству“ кад је реч о реализацији буџета али су зато „заустављена многа цурења пара“  

- Година је била берићетна. Није идеално  али тек се спремамо за подвиге. Издржите и пратите нас, поручио је Бабић.

Извештај о раду Општинске управе за прошлу годину  презентовао је начелних Миодраг Ћубић који је исказао велико задовољство у напретку многих служби, новој организацији, поткрепивши  то и оним што се догађало у овој години, како би илустровао да се „заиста много ради“.

-Устајем и лежем са мишљу о раду Општинске управе. Свестан сам да може боље и више, свестан сам да може имати великог напретка али у многим сегментима сам задовољан радом служби, истакао је Ћубић.

Ни одборници нису имали значајнијих примедби али је већина изразила сопствено или незадовољство грађана радом Одељења за урбанизам и инспекције. Било је и примера, посебно кад је реч о издавању грађевинских услова и дозвола за неке објекте чија изградња изазива незадовољство па и простесте, где су уследиле и жалбе надлежном министарству. Но, оно што поражава, што упућује на стварно стање ствари које не иде у прилог оптимистичним погледима у будућност су  бројке које указују да је током целе године издато само 30 урбанистичких услова, односно 26 грађевинских дозвола, а то значи да се не гради. Или нема ко, или мало ко планира да овде остане. Некада, дат је пример, за годину се издавало и по 450 дозвола.

Усвојене су измене Програма пословања ЈКП“Лим“ у овој години, уз анализу активности за девет месеци. Захваљујући буџетским средствима (12 милиона динара) набављен је трактор са прикључцима који ће добро доћи за разне комуналне послове. Предузеће је исказало губитак од преко 5 милиона динара. Услуге нису поскупеле, иако је било предлога јер је економска рачуница јасно показала да без повећања цена комуналних услуга и грејања неће моћи да се послује без губитака. Очекује се избор директора ЈКП“Лим“ јер наредног месеца истиче још један једногодишњи мандат вршиоцу дужности.

Са дневног реда осамнаесте седнице Скупштине општине Пријепоље , на предлог председника општине В.Бабића скинута је тачка која се односила на предог одлуке о преносу права коришћења земљишта  у грађевинском подручју без накнаде са општине на ФК“Полимље“.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

januar 2023
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12334933
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
662
3157
19894
127975
166438
12334933

Vaš IP: 44.212.99.248
2023-01-27 06:50