donacija

Седница Скупштине општине: НЕШТО ИМА ЗА ЏАБЕ, НЕШТО НЕМА

  15 septembar 2022

У првих шест месеци извршење буџета једва 30 одсто.  Ватрогасни дом  биће уступњен без надокнаде као јавна својина надлежном министарству. Шта је нама Трансфер станица „Бањица“.

Иако је обиман дневни ред од деветнаест тачака могао да укаже да ће шеснаеста седница Скуштине општине Пријепоље потрајати, није било за очекивати да ће следити и њен наставак.

306481498 451926183664609 2509341159085150105 n

О прве три тачке дневног реда расправљало се готово цело пре подне, до паузе. Реч је о  предлозима одлука које се односе на покретање поступака везаних за отуђење или прибављање непокретности. Прва је покретање поступка  отуђења грађевинског земљишта и објекта Ватрогасног дома у Бродареву. Како је образложио председник општине Владимир Бабић, после свих перипетија које трају целу деценију, обезбеђивања средстава за изградњу, пројеката, отклањања недостатака, изградње трафостанице како би се добила струја, после потпуног затишја које је трајало пуних шест година, обезбеђена је употребна дозвола, и такав објекат, легализован, спреман за обављање функције, биће предат на газдовање и управљање надлежном министарству. О томе је полемика трајала безмало два сата, пошто су одборници опозиције сматрали да ми нисмо у прилици да било шта поклањамо или отуђујемо и то без икакве надокнаде, односно „за џабе“. Други предлог одлуке  односи се на покретање поступка  прибављања непокретности  некадашње Војне зграде  у јавну својину општине али уз накнаду непосредном погодбом. Одборници опозиције су негодовали, сматрајући да није „домаћински“ куповати оронулу зграду која стоји годинама закључана, чија је процењена вредност преко 170.000 евра, а уз то зграда је „нелегалан објекат“ , без грађевинске дозволе, објекат није уписан у катастар и као такав не може бити стављен у промет.  Но, иако нико од предлагача није спорио да је то баш тако, наглашено је да „постоји вероватноћа“ да објекат буде уступљен општини без накнаде. Но, опозиција је и то сматрала „баластом“ јер се објекат свакако мора легализовати да би се могао даље користити, односно да би се адаптирао за потребе установе која је најзаинтересованија да се усели у ту зграду а то је Центар за социјални рад који нема адекватне просторије, већ је подстанар деценијама у згради Националне службе за запошљавање.

306488548 1143457456248146 3144861173649675051 n

Трећи предлог одлуке о покретању поступка прибављања  изграђеног или неизграђеног земљишта у јавну својину односи се на куповину земљишта за потребе ЈКП“Лим“ како би се коначно нашао адекватан простор за гаражу после својеверемено неуспеле куповине Аутокуће, за шта су потрошени милиони и када се комплетан возни парк нашао и буквално „на ледини“. То траје скоро једну деценију. И овде је опозиција изразила сумњу да ће процедура бити адекватна јер све, уколико се добро не формулише, може да успори обезбеђивање земљишта, а неки одборници сматрају да у власништву општине има адекватног земљишта  и да се одмах може дати на употребу ЈКП“Лим“.

Млади таленти и студенти могу очекивати своје награде, уколико су остварили резултате предвиђене Одлуком о додели  једнократних новчаних награда, која је нешто измењена, па ће моћи конкурисати и ученици седмих разреда који остваре резултате вредне пажње на такмичењима, односно само студенти који нису обнављали годину.

О БУЏЕТУ, ГРЕЈАЊУ И СМЕЋУ

Већ смо навикли да се о „стварима“ буџета не расправља много. Ситни бројеви, табеле, ко би све то похватао и још анализирао. Елем, извршење буџета за пола године било је мање од 30 одсто. Како је и сам председник Бабић казао, не може се бити задовољно али већ у септембру извршење је 52 одсто, па би до краја године могло да се очекује да буџет буде остварен и са 90 одсто али се очекује ребаланс. Готово све установе траже додатна средства због великог скока цена, пре свега енергената. Опозициони одбоници су подсетили на неутрошена средства, с једне стране али и нереализацију планираног, с друге стране и то се наставља и у овој години. Тражена су и појашњења око Парка хероја јер је инвестиција највећа у овој години, а радови су заустављени. Нема појашњења али има обећања да ће много тога бити завршено до краја године. Но, оно што брине и председника општине Бабића али и неке од одборника јесте предстојећа зима. Енергенти. Да ли се општина припрема, да ли има неке планове, неке пројекте везане за побољшање енергетске ефикасности, субвенционисање набавке соларних панела за неке јавне зграде које би могле да обезбеде себи енергију на овај начин и то бесплатну, да ли се размишља о ветропарковима, шта се догодило са Топланом за цео град која би користила „сечку“? На та питања није било никаквог одговора. А управо криза са енергентима је оно што предстојећу зиму чини неизвесном.

Да је то тако, потврдила је и анализа извештаја ЈКП“Лим“ за прошлу годину, односно за првих шест овогодишњих месеци. Већ је све познато. Губитак од скоро 5 милиона динара у прошлој години, повећан је за 7 милиона динара до јуна ове године. Губитак је настао због неусклађивања цене пружања услуге грејања са новонасталим великим растом цена енергената и мазута али и струје. Предлог да се цена организованог грејања за 600 корисника те услуге повећа, за сада је „одложен“ али да нема грејања за џабе, нема, рекоше одборници. Шта ће бити са оних 8.500 грађана који сами обезбеђују грејање? Да ли је општина размишљала да направи неку социјалну карту, да за најугроженије суграђане обезбеди повољнију набавку огрева, било какав да је (угаљ, дрва, пелет). Није. Шта ће ЈКП“Лим“? Како да обезбеди 500 тона мазута за 50 милиона како би се до фебруара могло „предахнути“?  Па, онда следе и остала питања, чим се спомене ЈКП“Лим“, а она су сва везана за смеће. Куда, како, с чим, с ким. На све се то надовезала и расправа о планираним и реализованим активностима Регионалне санитарне депоније „Бањица“ коју већ целу деценију представља један једини запослени, а то је директор Љубенко Васиљевић, али не треба заборавити да постоји и Скупштина овог предузећа коју чини представници четири општине и који редовно примају своје „принадлежности“.  Рече и овога пута Љубенко Васиљевић да су радови на Трансфер станици за три општине завршени, да су набављена и два возила али да тек треба да се ради на приступном путу, обезбеђивању струје и воде. То је већ трећи пут да слушамо за говорницом Скупштине општине исто. Министарство за екологију склопило је уговор за средства са европском и француском банком за развој. До када ће се посао завршити? Па, свакако не пре пролећа, рече Васиљевић. Још се чуло и да ће капацитет Трансфер станице бити скроман. Неки одборници су остали запањени кад су чули да ту неће бити рециклаже и селектовања отпада. Да је то тек у плану кад постане једном Регионални центар за отпад. Још се чуло и да општине Прибој и Сјеница не измирују своје обавезе, већ само Пријепоље и Нова Варош. Још се чуло да је одржавање привремене дивље  прибојске депоније „скупо“. Чуло би се и још што шта да први део седнице није окончан, пошто је сат и по продужен радни дан одборника.

Наставак шеснаесте седнице Скупшине општине Пријепоље је у понедељак.

Индира Хаџагић  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

ezgif.com gif maker 1

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2022
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12044487
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3967
5856
23902
3967
245093
12044487

Vaš IP: 3.238.118.80
2022-12-01 23:45