donacija

SASTANAK PREDSTAVNIKA BOŠNJAČKE ZAJEDNICE I RUKOVODSTVA OPŠTINE PRIBOJ: PRIBOJ JE ZAJEDNIČKA KUĆA SRBA I BOŠNJAKA

  09 januar 2022

sastanak predstavnika Bošnjčke zajednice sa rukovodstvom opštine Prbioj

 

Rukovodstvo opštine Priboj, održalo je danas sastanak sa predstavnicima sve tri Bošnjačke partije ( SDP, SPP i SDA),  koje participiraju u vlasti u Priboju i rukovodstvom Medžlisa Islamske zajednice Priboj, uz prisustvo narodnih poslanika Krsta Janjuševića, Jahje Ferhatovića kao  i predstavnika udruženja Bošnjačko-sandžačke dijaspore.

Svi učesnici razgovora, izrazili su oštru osudu incidenata koji su se dogodili u prethodnih desetak dana i koji su bacili senku na tradicionalno dobre međunacionalne odnose u Priboju. Sa sastanka je upućen poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u sledećih nekoliko dana poseti opštinu Priboj u cilju umirenja tenzija a donet je i zaključak da se svi vinovnici incidenata moraju urgentno identifikovati i najoštrije kazniti od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Naglašavajući da su ga ova dešavanja iznenadila u inače tradicionalno tolerantnom i skladnom međunacionalnom životu Priboja, predsednik opštine Lazar Rvović je istakao: „ Uz nedvosmislenu i jasnu zajedničku osudu incidenata, mi verujući u institucije Republike Srbije, tražimo i očekujemo hitne reakcije nadležnih organa. Obzirom da su ova dešavanja prevazišla lokalni okvir i nadležnosti, ja kao predsednik opštine pozivam i molim predsednika Vučića da poseti Priboj i da se na taj način stavi tačka na nemile događaje. Moram da naglasim da ovo nije slika Priboja, jer je Priboj kao što znate zbog Limskih večeri poezije i Dana Danila Lazovića, grad poezije i ovo što se čulo nisu pesme Priboja, i ovo nije ona prava slika Priboja kakvog ga svi poznaju - kao zajedničku kuću Srba i Bošnjaka. Krov ove naše zajedničke kuće je tolerancija i zajedništvo koje se ogleda i u  jedinstvu Bošnjaka čije sve tri partije jedino ovde u Priboju učestvuju u vlasti već dugi niz godina, a imamo i sreću da ne postoji podela u Islamskoj zajednici, jedinstveno donosimo odluke i učestvujemo u izgradnji spomen obeležija u Sjeverinu kao i o izgradnji džamije u novom Priboju i onaj ko je pozivao da se puca i ruši džamija u pesmi taj ne zna ni šta je crkva ni bogomolja i mi ćemo i dalje ovde zajednički graditi i dobre odnose i crkve i džamije. Našim sugrađanima i komšijama Bošnjacima poručujemo danas da nemaju razloga za zabrinutost i upućjem izvinjenje za nepromišljene stvari koje su neki pojedinci koji pripadaju srpskom narodu učinili“.

Narodni poslanik Krsto Janjušević je uz reči osude, izrazio žaljenje što su se ovakve stvari uopšte i desile, naglašavajući da su to pojedinačni incidenti i da ne predstavljaju Priboj i Srbiju,  dodajući da: „Nakon pokretanja disciplinskog postupka protiv lica koja su pre desetak dana  pevala onu skandaloznu pesmu koja je poslala jako lošu poruku iz Priboja, niko nije očekivao da iz našeg grada koji je primer dobrih odnosa Srba i Bošnjaka, se ponovi pre dva dana sličan ispad. Onima koji seju mržnju možemo poručiti da Sjenica neće biti Srebrenica, već opština ka kojoj ide autoput čiji je Ugovor za izgradnju potpisan pre nekoliko dana upravo u Sjenici prilikom posete predsednika Vučića. Sjenica će biti opština sa najlepšom školom u Srbiji u koju će država investirati ove godine 10,5 miliona evra. Takođe i Novi Pazar u kome će se uz pogodnosti blizine auto puta kreirati nove investicije, fabrike za nova radna mesta. Odnosi Bošnjaka i Srbi su na istorijski najboljem nivou i država Srbija će delima, ulaganjem u puteve i fabrike i nova radna mesta pokazati da je ovo zajednička kuća za sve, a ovakvi usamljeni incidenti su iskušenja na našem putu razvoja i mi ćemo ih zajednički prevazići“.

Sastanku je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj  Harun efendija Eminagić, koji je nakon sastanka a potom i ispred dzamije u Priboju, gde je se okupio veliki broj dzematlija, poručio svojim sunarodnicima da nemaju razloga za strah, da su devedesete godine odavno prošle i da ovo nije vreme kada su se dzamije rušile, palile i lomili prozori. Da sada žive u potpuno drugom vremenu i da svi oni, kao rođeni Pribojci,  znaju da su ovakvi incidenti izolovani. On je takođe zahtevao da se vinovnici što pre identifikuju i kazne, kao i da očekuje od predsednika Aleksandra Vučića da  prilikom  posete Priboju donese  muštuluk za ono što muslimani Priboja čekaju duže od trideset godina – lokaciju I uslove za izgradnju dzamije u novom delu  Priboja.

Goran Reković

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11026140
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
7563
10105
38560
199721
354041
11026140

Vaš IP: 35.168.110.128
2022-08-18 13:29