donacija

Политичка преговарања: НОВА ИЛИ ПРОШИРЕНА ВЛАСТ?

  16 jul 2021

Иако се спекулише у јавности да се одлажу заседања Општинског већа јер нема кворума, председник општине Бабић тврди да није ни сазивао седницу. СДП још једном изнела став да неће учествовати у  даљем раду општинске власти уколико компромитоване особе из претходне власти буду предложене за споменуте функције. СПП очекује имплементацију договора са СНС

Осма седница Скупштине општине Пријепоље, прекинута је пошто су се одборници изјаснили о само три тачке о којима је вођена расправа последњег дана јуна. У међувремену је обележавању Дана општине дато много простора и времена, али је за очекивати да уследи наставак започете седнице. Такође је било за очекивати да буде одржана и седница Општинског већа како би било познато име новог члана Општинског већа јер је председник опшине као допунску тачку, управо уврстио овај избор после кога ће пријепољско Општинско веће имати 9 чланова. Очекивало се и да коалициони партнер, Странка правде и помирења, упути своје предлоге за члана Општинског већа  и в.д.директора Библиотеке јер је предложено и разрешење директорице ове установе којој иначе тече пуни мандат. Председник општине Владимир Бабић рекао нам је да још није заказао седницу Општинског већа. Такође је истакао да он може одборницима предложити име кандидата за новог члана Општинског већа и без седнице. На питање да ли је тачно да Општинско веће нема кворум, Бабић каже да се не може говорити о кворуму ако није заказана седница.

vladimir babic 2 696x469

У јавности се спекулише већ одавно да ће кандидат СПП за представника у извршној власти бити Медо Мекић, док ће за в.д.директора Библиотеке бити предложена Сабира Хаџиавдић. Међутим,са тим предлозима никако се не слаже СДП.  Они су о томе изнели јасан став још у марту. Наиме, због проширења  коалиционе власти, морао се мењати Статут општине како би се Општинско веће проширило за још једног члана. Тада је СДП  изнела став  да не прихвата да се одређени људи именују на важна места јер ова партија не жели да у власти и на функцијама буду они којима се суди за злоупотребу  положаја, односно злоупотребу буџетског новца. Тада је Есад Хоџић, председник ОО СДП рекао да је ова странка проширење коалиције видела  као услов за политичку стабилност али да не може прихватити и избор особа  које се намећу за функције.

-Прихватањем да се коалиција прошири, да се уступе одређена места сматрамо за нашу  политичку коректност али не желимо да нашу такву коректност неко тумачи као слабост. Уколико се настави овакав политички притисак то неће допринети политичкој стабилности већ ће дестабилизовати политичке прилике  у Пријепољу. Држимо се нашег договора са СНС , сматрамо да је сарадња одлична  и да су направљени изванредни резултати  за кратко време и зато очекујем да ће се тако наставити јер је реч о развоју ове општине, а то је у интересу грађана и власти ове општине, казао је у марту за „Полимље“ Есад Хоџић.  

Питали смо тада и председника ОО СНС и председника општине Владимира Бабића како види политичку ситуацију у Пријепољу  и он је рекао да СНС  чврсто стоји иза идеје да окупи све политичке  партије како би сви, према својим могућностима,  допринели промени амбијента у Пријепољу и тиме дали шансу да се развија и крене напред.

-Не желимо никакве свађе, не желимо да било ко изађе из власти зато што  је незадовољан, казао је Бабић. А на питање како гледају на чињеницу да је став СДП недвосмислен  и децидирано против  кандидовања и именовања особа на функције које су на било који начин компромитоване у досадашњем раду, Бабић је рекао тада  да ни СНС не жели такве особе.

-Желимо у власти и на функцијама  особе које су стручне, професионалне, које желе да се доказују. То је пут којим желимо да идемо, казао је у марту Бабић.    

Међутим, на осмој седници Скупштине општине био је упадљив изостанак свих чланова Општинског већа (осим два СНС и председника општине). На то је указао и С.Тандир (СПП) и питао је зашто нису ту јер шта је важније од тачака дневног реда које се односе на ребаланс буџета, завршни рачун и одлуке о додели награда и признања поводом Дана општине.

e7a476bdc2fad28deda2a3840a94f5f4 XL

СДП ОСТАЈЕ ПРИ СТАВУ

У среду је одржана конференција за новинаре на којој је председник ООСДП Есад Хоџић, изнео ставове извршног одбора  странке.

Осврћући се на функционисање власти од августа прошле године када је формирана, он је истакао управо „фантастичне резултате који су видљиви“, чињеницу да никада у историји ову општину, у кратком временском интервалу, нису посетили, као ове године председник државе са шест министара и представника предузећа и институција и председник владе са својим сарадницима.

-Ова власт је за годину дана имала изузетне резултате, за разлику од претходне, могу слободно рећи, криминалне власти, која је производила афере, бројне злоупотребе, криминалне радње, где је било хапшења и истражних поступака. Ту агонију у којој је била ова општина  не можемо и не смемо заборавити. Таква власт је на жалост издржала четири године али су је грађани на изборима казнили, казао је Хоџић.

Он је подсетио да је још у децембру СНС изнела предлог о проширењу коалиције, уз образложење да се иде у сусрет председничким изборима и да је потребна шира  политичка подршка и стабилност.

-Ми смо то прихватили уз заједнички став  и услов да особе које су компромитоване у претходној власти не могу бити делегиране на функције.  Општинско веће није добило званичне предлоге кандидата.  Али јасно смо поново дали до знања нашем коалиционом партнеру да се и даље држимо принципа и подсетили да је то био наш заједнички став али и услов за проширење коалиције, подсетио је Хоџић. Он је такође навео да је једна половина радника Општинске управе била на неким саслушањима, да су неки чак били и оптужени због тих људи који су били актери  претходне власти. Запитао је да ли такве људе треба  довести поново у власт и да ли онда можемо очекивати  да Општинска управа  испуњава  своје радне задатке?

-То је нерегуларна ситуација у сваком погледу . Ми се не поредимо ни са једном другом средином. Ми само мислимо на Пријепоље и његове прилике. Овде се зна ко је ко.  Ако кандидујете неку особу на неку функцију онда треба да промовишете и њене квалитете и њен рад, а не да једина вредност те особе буде  што није гора од неке друге из неког другог града која је такође хапшена. Због свега овога, СДП остаје при ставу да неће учествовати у даљем раду општинске власти уколико се све ово не буде поштовало, казао је на конференцији за новинаре Есад Хоџић.

275428 spp 1000x0 orig

Самир Тандир за „Полимље“ каже да је ова странка коалициони партнер са СНС и на државном и на локалном нивоу.

-Очекујемо да се доследно тај договор имплементира. Односе СНС са другим  коалиционим партнерима не коментаришемо. Амбицију других да нам кадрују у странци разумијемо али не прихватамо, каже Тандир.

Да ли Пријепоље очекује бурно политичко лето, да ли ће их бити и какви ће бити политички компромиси, то су питања која нису само реторичка. Ко ће и шта „превагнути“ у политичком груписању и прегруписавању, ко ће бити губитник, а ко добитник и шта ће то значити за Пријепоље у наредном периоду, знаће се вероватно ускоро, иако договори и имплементације трају већ пуних шест месеци.   

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2021
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

7443976
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
10190
8215
35530
45607
299961
7443976

Vaš IP: 35.175.191.36
2021-08-04 16:51