donacija

Осма седница Скупштине општине: НАСТАВАК (ТЕК) СЛЕДИ

  30 jun 2021

Пошто су изгласане само три тачке о којима се расправљало током преподнева, седница је до даљњег одложена. Почасни грађанин Пријепоља  министарка за екологију Ирена Вујовић. Ребалансом „скресан“ буџет општине за преко 160 милиона динара и то у делу капиталних инвестиција, а на дневни ред стигло као „допуна“. Пред одборницима  као „допуна дневног реда“ избор још једног члана Општинског већа. Да ли ће то променити досадашње коалиционе договоре?

За осму седницу Скупштине општине предложено је било 26 тачака дневног реда али су још једном Општинско веће, односно председник општине искористили привилегију да могу  предлагати допунске тачке и пред саму седницу, због чега се чују све гласнија  негодовања појединих одборника јер све чешће најбитније тачке  долазе пред одборнике као „допуна“ што онемогућава квалитетнију дискусију.

Овога пута, Општинско веће је предложило да допунска течка буде  други ребаланс буџета општине за ову годину, док је председник општине дао своје предлоге, а то су избор још једног члана Општинског већа, разрешење директорице Библиотеке и именовање вршиоца дужности, као и  предлог о распореду тачака дневног реда седнице. Тако и би.

Зашто ребаланс?Зато што је Министарство за финансије Владе Републике Србије  „чешљајући“ буџете локалних самоуправа „почешљало“ и овај пријепољске општине, те је захтевало да се буџет усклади у свему са упутствима за израду буџета у 2021. години. То  значи да ће пријепољска општина имати на располагању 162 милиона динара мање од планираних прихода, те се морају „скратити“ и расходи,  и то за капиталне инвестиције(читај путне правце), те образовање.

Шта су рекли одборници? Они су почели да „ламентирају“ над путевима којима (скоро) нико не иде, ка селима у којима (скоро) никога нема, а тамо где има то су малињаци, а до малињака сада мора да се чешће иде, а то тражи боље путеве од оних што се „крпе“, „насипају“ и „пресипају“ годинама као „капитална“ или“ изборна“ инвестиција. Председник општине В.Бабић је указао да се више неће радити путеви тамо где нема адекватних папира, тамо где појединци траже повраћај имовине, тамо где се уцењује и тужи општина. Сваки добијени спор за повраћај имовине  коју је неко уступио некада за пут значиће, рекао је Бабић, да ће тај пут бити „укинут“.

Помирени са „ребалансом“ и са мање пара, одборници су слично приступили и завршном рачуну буџета општине за прошлу годину. Шта је каракетристично? Па, то да се појавио суфицит од чак 281 милион динара. Неутрошена средства се гомилају из године у годину и то може озбиљно да угрози трансфер средстава намењен овој општини са нивоа државе.Одакле толики суфицит? Па, нека средства нису утрошена јер нису успеле јавне набавке, нека јер нису реализоване, нека због епидемије корона вирсом јер су програми отказивани, нека због стопираих радова и судских спорова. Како ће се то решавати? Дуга је година, што би народ рекао!

Трећа тачка дневног реда свакако је била врло интересантна и приступачнија свима јер за разлику од буџетских ставки и ситних бројева и позиција, свако себе види као грађанина који има право да предлаже за награду појединце, групе, колективе, удружења према својим критеријумима који су неоспорни јер иза тих критеријума крију се знање, вредносни судови који се стварају искуством, образовањем, логичким тумачењем, смислом за континуитет, дате околности и контекст, те друштвену конотацију, одговорност и свест о тренутку који је претходио, који јесте и који следи.

Одборници говорници су подржали све предлоге за награде, признања и захвалнице. И већ најавили нека имена за наредну годину. Неки од одборника су изразили „чуђење“ зашто овако важној седници не присуствују сви чланови Општинског већа јер шта је то за њих „прече“ од ове три тачке дневног реда. Нису добили „појашњење“ али је било упадљиво одсуство свих чланова Општинског већа осим двоје из СНС ( и председника општине). Неки су то протумачили као „поруку“ да се са избором новог члана Општинског већа мора још добро „изпреговарати“ јер се са персоналним решњем  СПП које се спомиње још од децембра прошле године не слажу неки коалициони партнери. Но, ова тачка дневног реда биће тек после 10.јула, односно после десетодневног прослављања и обележавања Дана општине, 7.јула.  Наиме,после расправе о три тачке дневног реда, председник Скупштине општине Изудин Шантић је предложио да се одборници о њима одмах изјасне. О свим осталим тачкама, међу којима је и смена директорице Библиотеке којој тече пун мандат, како би се именовао вршилац дужности, о чему ни сама директорица није била обавештена до почетка ове седнице, одборници ће расправљати у наставку, чији ће се термин знати накнадно.  А на дневном реду је и избор директора Центра за социјални рад, Музеја и Дома културе као и извештаји о раду у 2020.години установа и предузећа који се финансирају из буџета општине.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

septembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

Broj poseta sajta

7936631
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9112
15730
70137
190144
348118
7936631

Vaš IP: 3.238.95.208
2021-09-19 12:26