Прва седница Општинског већа: ОТВАРАЊЕ „ПАНДОРИНЕ КУТИЈЕ“

  27 avgust 2020

Огромни проблеми чекају да се реше, пре свега застој у радовима на инфраструктури. Тренутно 11 замрзнутих јавних набавки вредних 40 милиона динара. До понедељка комплетна информација о изградњи пута Коловрат- Сељашница. Шта је остало нерешено и колико пара ће требати још за овај пут? Родитељима првака повчана помоћ за куповину уџбеника. Ко је од „буџетлија“запошљавао у време избора и како?

После скоро деценију и по, седница Општинског већа данас је оджана у присуству новинара, што је велики помак у раду, како би се пренели закључци извршне власти и допринело информисању грађана о свему што се решава и планира, па тиме омогућило свима да своје проблеме артикулишу у својим срединама, односно месним заједницама, што је сугерисао и председник општине Владимир Бабић који је и председавао првом седницом Општинског већа у новом сазиву.

Ih Babic 20200827 090052

Донета је одлука да се распише конкурс за попуњавање места начелника Општинске управе, као једног од најважнијих у свакој локалној самоуправи, а пријепољска општина на том месту већ месецима има вршиоца дужности.

Оно што је посебно разматрано је ситуација у којој се нашла општина због застоја у реализацији планираних инфраструктурних радова. Како би се ово стање превазишло, сложили су се чланови Општинског већа, после подробних објашњења која су дали председавајући Бабић и заменик председника општине Есад Хоџић, донет је закључак да се брише негативна референца Грађевинској фирми Рад Лабуд за ову годину, како би се могли до краја година реализовати планирани радови. Наиме, ова референца није императивна код одређивање извођача радова али како је примењивана већ месецима, наведени извођач је код сваке јавне набавке у којој је учествовао и није добио посао, упућивао жалбу надлежној републичкој комисији и готово свака жалба му је усвајана. Како жалбени поступак траје 55 дана по свакој жалби, онда је јасно да је готово потпуно паралисан грађевински посао у овој оштини на комплетној путној инфраструктури. Да би се ова својеврсна „пат позиција“ превазишла, договорено је да се извођач радова обавеже да ће посао урадити квалитетно и у року, у складу са тендером и пројектним задатком, али и да ће се убудуће појачати надзор, односно бирати и надзор на основу јавног конкурса.

Како је истакао Е. Хоџић, овим се не излази у сусрет ни једном извођачу радова нити се протажира, већ уз договор са власником споменутог предузећа, жели ситуација превазићи, с тим што се власник Рад Лабуда обавезао да се неће жалити и тако даље одуговлачити или заустављати послове. Извршење буџета за 2020.годину, између осталог и због ове невероватне ситуације, износи за 8 месеци само 33 одсто. Како је истакао Хоџић, републичка комисија која је ценила жалбе извођача радова указала је и да на квалитет радова утичу и временски услови, а зими, ако се асфалтира, свакако да квалитет не може бити адекватан, а то се дешавало и извођач је чак указивао да је на то био принуђен. Уколико се овај закључак спроведе, бројни радови би били настављени већ за петнаестак дана. Иначе, чак 11 замрзнутих јавних набавки има у овом тренутку а вредност је преко 40 милиона динара.

Председник општине Владимир Бабић је нагласио да је струка консултована као и сви законски прописи и да се прибегло доношењу овог закључка али да то не значи да ће се некоме омогућити да ради шта хоће. Напротив. Управо ће се боље прецизирати јавне набавке кроз пројектне задатке. Оваквим приступом, отвара се могућност повећања броја извођача на подручју наше општине. Управо у том правцу су се кретале и дискусије чланова Општинског већа З. Петрића, З. Деспотовића и П. Чичића.

Родитељи првака добиће новчану помоћ за куповину књига. У пријепољској општини, у јавне основне школе уписана су ове школске године 374 првака, а за ову намену у буџету је планирано 3,5 милиона динара.

ШТА СЕ ГРАДИ А ШТА СЕ РАДИ У СЕЉАШНИЦИ

Пут Коловрат-Сељашница постао је озбиљан проблем за буџет али и за житеље тог дела пријепољске општине. Консултовано је и Министарство за привреду. Шта се радило, шта се треба предузети како би се ови радови на „реконструкцији“ пута и завршили, знаће се тек када до понедељка стигну подаци из свих надлежних служби Општинске управе.

-Ми смо добили хитан позив из Министарства за привреду да се реше проблеми који су настали. Тај пут се прави дуго, много је застоја, одступања од пројекта, препројектовања, не зна се шта је са имовинским односима, да ли је прибављена сва потребна документација и дозволе, пробијени су рокови. Препорука министарства је да се хитно склопи уговор са Електропривредом Србије да се измести нисконапонска мрежа са тротоара, како би могли бити примљени радови извођача који чека наплату. Овај уговор износи 9,6 милиона динара и за сада је учињен утупак да општина за то плати Електропривреди до краја године. Друга препорука је да се раскине уговор са извођачем прве фазе радова Златар Путевима који су судским поступком наплатили 24 милиона динара али уговор није раскинут. Кад се раскине тај уговор остаће дубоки трагови: не асфалтирани тротоари, недефинисани прилази кућама и још сијасет озбиљних проблема који нису решени, а започета је друга фаза изградње овог пута, рекао је председник општине Бабић.

Све ово, истакнуто је, могло би да се продужи у недоглед али се тачка мора ставити. После добијене информације знаће се више о могућим пропустима и о ланцу одговорности за ово стање. Под тепих, како је казао Бабић, неће се ништа ставити, а о евентуалној одговорности, биће сигурно обавештени надлежни органи.

Као члан који је задужен за ту област, Душка Бајић је упознала Општинско веће са стањем у Туристичкој организацији, пре свега везано за запошљавање. Уочено је да су у радни однос и то на неодређено време примљена 4 радника, један на одређено, а један за приправнички стаж. То је изазвало негодовање посебно због образовне структуре запослених уз питање: шта ради у Туристичкој организацији социјални радник? Друго питање је када су ти људи запошљавани, па је донет закључак да се затражи од свих буџетских корисника да доставе број запослених, структуру, конкурсе када су расписани да би се те особе примиле на одређена радна места. Информацију ће директори доставити –што пре.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7002477
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
325
12830
59898
158597
233803
7002477

Vaš IP: 3.236.214.224
2021-06-20 00:31