Intervju: Admir Mušović, član Opštinskog veća: PROKLETA NEZAPOSLENOST MLADIH BACA SENKU NA SVE

  06 april 2016

 

„Posle izveštaja Državne revizorske institucije sredili smo stanje u sportu. Ponosan sam što sam dao doprinos u izradi Programa razvoja sporta kao strateškog dokumenta. Prvo sa čim se suočite u razgovoru sa mladima je nedostatak posla i to je žalosna slika Prijepolja. A kulturu su obeležile afere u Domu kulture“

Prvo zaposlenje profesora fizičke kulture Admira Mušovića bilo je u Opštinskom veću i u protekle četiri godine bio je zadužen za čak tri oblasti: sport, mladi i kultura.

Kojim rezultatima u razvoju sporta bi ste mogli da se pohvalite?

-Urađen je opštinski Program za razvoj sporta koji sadrži priorite u politici prema sportu u skladu sa nacionalnom strategijom u ovoj oblasti. Akcenat je da u sport bude uključeno što više ljudi, reč je o sportu za sve, školskom sportu, infrastrukturi, razvoju rekreativnog sporta.To bi trebalo da promeni odnos prema sportu u celini jer on više neće biti privilegija samo onih koji su organizovani u klobovima. MOSI su doprinele da se mnogo uradi na rekonstrukciji i sanaciji sportskih terena. Možemo reći da imamo prilično dobre sportske objekte ali treba ulagati u održavanje. Zato mislim da bi najbolje bilo osnovati Ustanovu za sport koja bi se upravo bavila izgradnjom i održavanjem sportskih objekata i to je prioritet i u strategiji za sport.

Ima li Prijepolje previše sportskih klubova koji se finansiraju iz opštinskog budžeta s obzirom na rang takmičenja i rezultate?

-Što se tiče klubova, mislim da su uglavnom bili zadovoljni sredstvima koje izdvaja opština ali nisu svi bili zadovoljni i načinom raspodele tih sredstava. Mislim da bi se pravilnik mogao doraditi, a svakako će biti usklađen s novim zakonom.

Kao član Opštinskog veća koliko ste mogli da utičete na politiku u sportu?

- Pokušavao sam da promenimo neke dugogodišnje ustaljene odnose i da možda krenemo nekim modernijim putevima u skladu sa standardima koje zahteva savremeni sport.

Bili ste zaduženi i za kontakte sa mladima. Kako vidite probleme mladih?

-Najveći problem je prokleta nezaposlenost. To baca senku na sve ostale probleme jer prvo sa čim se suočite u razgovoru sa mladima je nedostatak posla i to je žalosna slika Prijepolja. Lepša strana je što opština zaista izdvaja značajna sredstva za lokalni akcioni plan zapošljavanja, izdvaja za stipendije, nagrađuje najbolje učenike i studente ali sve to nije dovoiljno u armiji nezaposlenih koji su između 20-35 godina, dakle u najboljim godinama kada mogu najviše doprineti svome gradu.

Mladi odlaze. Kako ih motivisati da ostanu? Je li uključivanje u politiku jedina šansa?

-Nije jedina ali jeste šansa i zato političke partije toliko i pozivaju mlade da se uključe. To ne znači da će odmah da se zaposle ali će možda moći da kroz političko delovanje utiču i na promenu politike prema mladima

Da pomenemo i kulturu. Kako bi ocenili stanje u ovoj oblasti?

-Na žalost, najviše su je obeležile afere u Domu kulture. Više smo se time bavili nego možda samim programima kulturnih ustanova. Opštinsko veće je u više navrata imalo na dnevnom redu upravo Dom kulture, izbor kadrova, formirali smo i komisiju koja je proveravala navode izrečene na sednicama Skupštine opštine, tako da je i meni to prva asocijacija. Mislim da kao mala sredina imamo kvalitetne kulturne ustanove koje mogu da obezbede raznovrsne programe. Mi izdvajamo preko 5,5 odsto budžeta za kulturu i to je zavidan procenat ali sve je vi[e onih koji misle da je to mnogo i da se programi preklapaju.

Šta ste mogli više?

-Možda sam mogao biti uporniji da već zaživi Ustanova za sport, ne verujem da sam mogao više uraditi kad je reč o mladima ili kulturi jer su tu zakonska ograničenja i zna se šta su kompetencije izvršne vlasti ali nisam bio nezainteresovan, nisam bio bahat, niti sam ignorisao bilo koje obraćanje ljudi meni lično. Ipak, samostalni rad članova Opštinskog veća je limitiran političkim koalicionim dogovorima.

Indira Hadžagić

(Opširnije u štampanom izdanju „Polimlja“, 8.aprila)

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6993720
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4398
12455
51141
149840
233803
6993720

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 11:54