Интервју: Драган Чичић, члан Општинског већа :"ТРУДИЛИ СМО СЕ ДА ИЗБАЦИМО ПОЛИТИКУ ИЗ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА "

  05 april 2016

 

„Три највећа проблема месних заједница су: лоши путеви, лоше водоснабдевање и лоша нисконапонска мреже. Обезбеђивање разних дозвола је убитачан посао“.

У протеклом мандату Општинског већа, Драган Чичић координирао је рад са месним заједницама и успостављао контакт како би се решавали проблеми.

Шта су били највећи проблеми током протекле четири године?

-Путна инфраструктура, без дилеме. Негде је то такво стање да захтеве ургентно реаговање. Буквално у свакој месној заједници има проблема. Свака већа киша оштети те путне правце, доста је ерозија, онда дође до прекида саобраћајне комуникације, људи траже брже реакције, сви мисле да имају приоритет, да је у њиховом селу најтеже. Сваке године, преко Дирекције за изградњу се интервенише, хитно се организују радови како би се проблеми ублажили, изашло људима у сусрет.

Ипак, стално стижу притужбе да се не ради довољно. Можда има привилегованих?

-Општина пријепоље има 1300 километара путне мреже. То је километража од Пријепоља до Минхена! Наши људи мисли да до сваке куће мора да дође пут и да је општина дужна да одржава тај пут. То је једноставно немогуће. Ми имамо приоритете, путеве првог и другог реда и некатегорисане путеве. Тим редом они се морају и одржавати.

На шта се, осим путева, људи жале, шта им недостаје у селима и насељима?

-Жале се на водоснабдевање. Морам истаћи да ће мојим залагањем бити сигурно завршено питање водоснабдевања у насељу Равне. Имамо проблема са добијањем сагласности од државних јавних предузећа, сложени су имовинско-правни односи. То захтева велику посвећеност, упорност, одузима огромно време јер процедуре трају месецима. Ето, проблемом водоснабдевања насеља Равне општина се бави од 2004.године и тек су се сада стекли услови да реализујемо радове.

Следећи велики проблем свакако је неуредно снабдевање електричном енергијом многих насеља, посебно планинских села. Може ли се померити са „мртве тачке“ која траје предуго?

-То је заиста велики проблем, стање нисконапонске мреже је лоше, прекиди у снабдевању трају данима. Са тим се суочавају сва села.

Да ли је један од проблема и удаљеност месних заједница?

-Јесте проблем, јер у некима живи само неколико десетина становника, траже само путеве јер су важни за пуки живот тих људи. Удаљени од центра општине, они не могу да обаве најелементарније послове током дана. Рекао бих начин живота је драстично промењен, путеви то нису испратили, а коња, који су били главно превозно средство тих људи деценијама, више по селима нема.

Шта Вам је као координатору између Општинског већа и месних заједница било најтеже?

-Обезбеђивање разних врста дозвола. То је убитачно. Успели смо и да појачамо контролу над трошењем средстава, месне заједнице више не располажу новцем већ морају да доставе планове, да одреде приоритете, а ми у складу са могућностима опредељујемо средства.

Колико политика утиче на фаворизовање појединих месних заједница?

-Минимално,заиста. Трудили смо се да избацимо политику из месних заједница, има месних заједница чији председници нису чланови партија које су биле на власти али нису та места трпела. Пример су Аљиновићи, Камена Гора, Коловрат, Ивање. Покушали смо да се не руководимо политичким интересима и да их не стављамо у први план, већ да решавамо проблеме људи.

Били сте деценију председник МЗ Пријепоље, а у извештају Анкетног одбора Скупштине општине који је указао на бројне неправилности у раду месних заједница, спомиње се и Ваше име. Како Вам је било радити као члан Општинског већа баш са месним заједницама?

-Ја немам ни прекршајну пријаву, а камоли неку другу. Против мене се не води никакав судски поступак, нисам осуђиван за малверзације, а институције које су се бавиле наводима Анкетног одбора нису пронашле никакве неправилности због којих би против мене био покренут поступак. Зато мислим да нисам имао разлога да не радим свој посао потпуно растерећено и радићу док год имам поверење грађана.

Индира Хаџагић

(Oпширније у штампаном издању „Полимља“, 8.априла)

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6993116
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3794
12455
50537
149236
233803
6993116

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 11:26