donacija

MEDINA DŽINOVIĆ, učenica Ekonomsko – trgovinske škole: BOJE SU MOJ SMISAO ŽIVOTA

  31 oktobar 2022

“Smisao svakog hobija je zadovoljsvo koje  donosi, a ja sam to zadovoljstvo pronašla u bojama”, kaže sedamnaestogodišnja  Medina Džinović.

Danas je život bez mobilnih telefona postao je nazmisliv. Stvarčica koja je trebalo da ostane  samo neizbežno sredstvo komunikacije, pretvorila se, kako neko reče, u “neman koja nam krade slobodno vreme”. Prema nekim istraživanjima,  sve je više mladih ljudi koji, kao hobi, ističu upravo korišćenje mobilnih telefona.  

Medina Džinović, učenica trećeg razreda Ekonomsko – trgovinske škole ne pripada ovoj, sve brojnijoj grupi “telefonskih zavisnika”. Kada završi sa školskim obavezama ova sedamnaestogodišnjakinja svaki slobodan trenutak provodi uz kistove i slikarsko platno. A boje se, zahvaljujući Medininom talentu, pretvaraju u neobične cvetne aranžmane, prirodu i njene pejzaže.  Inspiracija, kako reče “dođe i prođe” i zato je veoma važno “uhvatiti taj trenutak”, prepustiti se šarenilu boja uz koje,kaže, upoznaje svaki kutak svoga bića i pronalazi smisao života.

  “ Verujem da svako u sebi nosi neki talenenat samo je potrebno da ga otkrijemo.  Pronaći sebe mislim da je i najteži posao, naročito u današnje vreme, jer se malo bavimo sobom.  Mladi su previše zauzeti društvenim mrežama i svim što tehnologija nosi. Sa druge strane, koliko god je važan rad, toliko je važna i podrška društva i okoline, što  je vrlo često kamen spoticanja i zbog čega  mlađe generacije odustaju od svojih želja i ambicija”, kaže Medina.

Ona je, reče, imala sreću što je njen talenat prepoznat  zahvaljujući projektu “Žene i  mediji” u kojem je prošle godine učestvovala u kreiranju medijskih sadržaja za mlade.

“ Zapravo je i ideja o izložbi potekla od zaposlenih u TV Forum i naišla na odobravanje direktora škole. Bila sam presrećna zbog moralne i finansijske pomoći koju su mi pružili, a posebnu  zahvalnost dugujem  direktoru Ermedinu Duranu, koji je imao najviše razumevanja i bodrio me da ne odustajem od svojih želja”, otkriva Medina.

Danas, desetak njenih dela oplemenjuje  zid  školskog hodnika i najrečitije govore da je pored školskih, upehe moguće ostvariti i na drugim poljima. 

“ U znak zahvalnosti  slike sam ostavila školi i verujem da su one podsetnik mojim vršnjacima  ali i generacijama koje dolaze koliko je važno pronaći sebe i posvetiti se onome što voliš”, rekla nam je Medina.

Talenat je, kaže, nasledila od roditelja a  zahvaljujući njihovoj podršci, negovala ga od najranijeg detinjstva.

 “ Uz boje sam odrastala, ali sam intenzivnije počela slikati u vreme pandemije,  najviše da bih se udaljila od  računara i telefona. Najviše volim da radim pejzaže i motive cveća, a  uzor su mi slike Van Goga i trudim se da radim tehnikom kojom je on radio svoja dela, odnosno nanošenje debelog sloja boje na platnu kako bi se dobio  taj grubi izgled slika. Mnogo je slika koje su prevazišle vreme, ali je po meni  “Zvezdana noć” Van Goga” izuzetno remek delo”, kaže Medina.

Iako zbog  školskih i vanškolskih aktivnosti ostaje  malo vremena  za boje i platno,  svaki Medinin slobodan trenutak posvećen je slikanju jer:

“Slikanje opušta, umiruje, istražuje, nadahnjuje i što ga više primenjujete , stvarate neki novi svet - svet lepote,  mira i zadovoljstva. A ja silno želim da u tom svetu ostanem zaivek, otkrivam nove dimenzije, radim ono što volim i što me istinski ispunjava”.

Iako zna da je teško balansirati na bodljikavoj žici umetnosti  Medina ima jasan cilj.

“Mama i sestra su ekonomisti iako imaju talenat za slikarstvo. Upisujući  Ekonomsko – trgovinsku školu i ja sam im se, evo, pridružila, ali mislim da je vreme da se neko iz porodice prepusti talentu i ozbiljnije posveti umetnosti. Nakon završetka srednje škole upisaću Likovnu akademiju. Verujem u sebe i svoj talenat  i zato se ne plašim da neću uspeti”, uverena je Medina.

A vera u sebe je, za početak, sasvim dovoljna!

J.B.     

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix Recovered

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

april 2023
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Kursna lista

Broj poseta sajta

12702089
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3827
4379
44154
3827
181582
12702089

Vaš IP: 3.226.122.122
2023-04-01 20:05