donacija

Риболовачке приче с Лима:ЗИНО КО ПЕШ, А ГЛУП КО КЛЕН

  27 jul 2022

„Жива истина“

Некад није било Пријепољца који не би могао да исприча неку риболовачку причу коју је чуо. Ма, шта чуо, учествовао! Кад се оно педесетих година минулог века мислило како ће Пријепоље „намах“ да постане туристички град јер има „лепу климу, лепу реку...“ истицало се како је и „рај за пецароше“. Пецало се одувек, готово дуж целог Лима и тешко да је и један риболовац  себе сматрао  аутсајдером. Свако је сањао велики улов после кога ће постати риболовачка легенда. Неки су и постали. Горе у кањону, где је Лим најужу и најдубљи, Мишо Николић са Сељашнице је упецао за 20 минута две младице.  Био је то незапамћен рекорд који се препричавао дуж целе лимске долине јер једна је била тешка свих 24 килограма, а друга „једва“ 12. Цео дан је срећни риболовац показивао рибе. С почетка шездесетих препричавала се прича о Радошу Станићу, милиционеру, који је почео да пеца у Западној Морави, где му беше завичај. Онда га служба упутила у Бродарево и ту се он заљуби у Лим. Трудио се да од мештана упамти риболовачке финесе. Беше се намерачио на младицу, али она му стално „врдала“. Направи ти он мамац од алуминијума и најлона у дугиним бојама и после, вели прича, уловио младицу тешку 16 килограм, а дугачку свих 120 сантиметара. У Влашком виру, некако баш у исто то време, легендарни Мика Цвијовић уловиће младицу тешку 20 кила.

najveca mladica

Па, ипак, прича се да је најтежу икада  извукао 1985. Џеват Шаркиновић из Плавског језера. „Вагала“ је 41 килои била дуга 145 сантиметара. Трофеј је био препариран, па је дуго био атракција хотела у Плаву и  дало се видети да је то баш онако –риба и по. Веле, највећа уловљена на простору Југославије. И, тако, риба по риба, мамац по мамац, пловак по пловак... Било је тужних призора с  Лима када су се  после тровања реке отпадним водама из фабрика, по обалама могла видети јата угинулих риба...Али некако је највише било риболовачких притужби када риба неће да гризе. Дешавало се то летњих месеци када риба није била уопште заинтересована, ма какав јој мамац бацали. Пријепољски риболовци су имали, дакако, разна „стручна“  тумачења таквих појава. Једно од њих је да „тако нешто надође риби“.А Лим богат белом рибом. Прћака се шкобаљ, тамо кркуше,  плотице и плотићи. Шкобаљ се лови на траву или како ми то велимо „на жабокречину“  и чест је улов. Најглупља риба је клен, хвата се на све и ко ни клена не улови- нека беси прибор о клин! А тај сироти главоња је најплашњивија риба. Толико, да се чак плаши и своје сенке. Тако мени причао ономад Миго Шћепановић, а Миго је риболовачки виртуоз.

sm ribolovci

Знам ја и причу о два чувена риболовца из Шарампова, који чак једно време нису ни говорили јер се нису разумели. Појам „попушти“ у смислу савета за извлачење  доброг улова  је уобичајен али кад се чује  погрешно  и разуме „попуши“ онда је неспоразум разумљив. Има и она са Козичког Поља. Кад је време мреста шкобаља ваде се „тоне“ рибе. Рибари стоје са штаповима дугим четири метра, удаљени један од другог једва по два метра. Одједном, два брата, један до другог, кренуше да ваде рибу. Траје то десетак минута, већ се сви окупили да виде о каквом је ту чуду реч, кад, имадоше шта и видети: два брата, сваки са својим мамцем, упецали исту рибу. Прича је „жива истина“. Казали ми риболовци. Десило се, сведока има, да један риболовац на један мамац упеца две рибе. То је права реткост, спада у фантастичне приче али је „жива истина“.  На Љупчи што се доле у Залугу улива у Лим, пецало се једанред „тешким“ оловом. Речица малена, риболоваца доста. Један тако забацио олово, а  с друге стране човек пао ко покошен. Олово га погодило по сред челенке. Тешко је ту случајност после било објаснити...

lim

А кака се по Лиму све пецало? Па, рецимо на дршку од метле.  Прикачи се котурача, па пецај. Гризла и младица.  Добар је био у врбов штап, кад нема боље.  Штап од леске је већ био „нешто“. Ко га је имао, био је „биринџи“ риболовац.  Коњима су се чупале длаке из репова да би се за њих везао најлон. Зато су пријепољски коњи били веома осетљиви кад им неко прилази с леђа! Уместо најлона добро је служио и машински конац,  а од бака и мама крале су се шпенадле за кукице. И ноћна пецања су била честа. Стави се рак на најлон, закачи трокуком и остави ноћу. Улов био „сем таки“. Бацала се и мрежа али то уништава рибу. Највећу штету лимској риби наносило је нагло испуштање језера на бранама хидроцентрала јер се уништава млађ. Данашња опрема кошта много, неки улажу и хиљаде евра али то није најбитније. Најбитније је познавати  воду. То је главно за рибу.  Риба се најбоље хвата рано ујутру и ту вреди пословица „ко рани рани“...Лети се пеца мрена. С краја лета најбоље иде шкобаљ. Кад заруди трешња-ето ти клена. Важно је знати да је мрена једина риба чија је икра отровна и опасна по живот. Међу регистрованим риболовцима није бивало жена. Била је позната само баба Зора с Бистрице која је хватала кленове на скакавце. И то „машала“. И тако, риболоваачке приче могле би потрајати. Неке ми је причао фоторепортер „Полимља“ Ремзија Зекић, страсни риболовац „до последњег даха“. А препричавале су се приче о „риболовачким легендама“  Ђоку Станишићу, Вуку Пурићу,  Драшку Дојчиновићу.  Ипак, један је остао карактеристичан. Био је то Мурат Бакић.  Какaв је био риболовац и колико је волео Лим говори и надгробни споменик  у облику рибе који му је  на мезарју  у Вакуфу син подигао, први такав икада подигнут у овим крајевима, а уместо имена стоји само надимак -Бакула.

 После су почели разни да то „имитирају“ али то више није за нашу причу.  Важе се и „пикају“ увек само „оригинали“.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11026021
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
7444
10105
38441
199602
354041
11026021

Vaš IP: 35.168.110.128
2022-08-18 13:16