donacija

БРОДАРЕВЦИ, СОЛИДАРНО И ОТВОРЕНОГ СРЦА: ВРЛО, БАШ, ЗА ПОДЈАСЕН И ВРЛОБАШ

  20 april 2022

До сада мештани прикупили преко 2.000.000. динара за изградњу два путна правца. Паре и даље стижу из Америке, Аустралије, Шведске, Немачке, Турске, Аустрије... На један њихов динар, општина ће дати  два.

 

Петком је у Бродареву недеља. То је дан када ради само онај ко мора. Дан који су Бродаревци сами одредили за одмор, дружење и дан у ком се, када затреба, интензивирају акције важне за заједницу. Баш тада на једном месту се срећем са људима који последњих дана своју енергију и слободно време несебично  улажу у општу ствар. То су они људи који спроводе вољу домаћих и „расутих“ Бродареваца, и њихову жељу за просперитетом. Сматрају да им је приоритет асфалтирање два важна  путна правца. Један је Подјасен - Заградац а други Бродарево – Врлобаш.

Ветар у леђа да покрену акцију дало им је обећање председника општине Владимира Бабића и његових сарадника да ће на сваки прикупљени динар у Бродареву, општина дати још два. И све је кренуло, одазвала се дијаспора, итекако, али и мештани. За само неколико дана режијски одбор на чијем челу је Емир Хусеиновић,  прикупио је 608.000 динара.Желе да „добаце“ до милиона да би за 3.000.000. динара асфалтирали три кључне деонице, на путу Бродарево – Подјасен, свака по стотинак, и више, метара: кућа Хусеиновића - репетитор, деоница код православног гробља и код чесме Криваје. Не зна се која је стрмија, кривља и неприступачнија.

MC Brodarevo solidar.4

 „Сви су акцију добро прихватили, посебно наша дијаспора. Зову ме из Немачке, Шведске, Аустрије...и сви дају колико могу.Мислим да ћемо ми брзих дана ово привести крају каже Хусеиновић, који држи „банку“ и који у сарадњи са Едином Халиловићем другим активистима ових дана интензивно води акцију.

 „Ако прикупимо више од милиона биће боље за нас, више пара – више асфалта“ додаје Хусеиновић показујући спорне деонице излоканог пута. Када је касна јесен, када су кише а посебно зими, њима је немогуће да приђу кућама својим теретним возилима. Зато су се „раселили“ и живе као подстанари у Пријепољу. С обзиром да се баве грејном инсталацијом то је период када имају највише посла на који не могу да оду због лошег пута а ни да се врате кући.

„Дешава се да због тога губимо послове тако да нам је боља солуција да будемо подстанари и да оставимо куће и имања у Бродареву да бисмо могли да функционишемо. Имамо воћњаке, пчелињаке... све смо то запоставили“, каже Хусеиновић сматрајући да је велика  вероватноћа да ће их пут  опет вратити на породично огњиште.

Причају како  су им родитељу више пута скупљали паре, насипали пут.Колико су само новца бацили на то, до сада су га могли асфалтирати у целости, јер прва киша све уништи. Неке општинске инвестиције су им два пута измакле јер извођачи нису могли да приђу са механизацијом. Углавном то су муке које ће, надају се, престати ове године.

О томе колико недостатак пута утиче да овај крај буде потпуно одсечен од цивлизације, прича Един Халиловић, такође активиста. На врху Подјасена је репетитор  са базном станицом за 063 и 064, који често „закочи“. Дешава се да сервисери не могу прићи због лошег пута и тада мештани немају ни тв, ни телефонски сигнал, а често ни струје. Најагилнји да се акција покрене били су Сехадин Кукуљац и Зећо Бугарин који имају викендице изнад репетитора.Колико им пут треба, толико и не треба, али су се укључили свим срцем за заједничку „ствар“.

MC Brodarevo solifarnost 2

Старина Осман Хусејиновић каже, да не уме ни да се радује овој акцији: „Ми, са врха Подјасена,  смо одувек били пасторчад општинских власти. Ово је први пут да су се они укључили“. Јер, додаје, много је сличних акција пропало. Сећа се Исмета Бугарина који је својевремено потрошио својих 6000 еура да се пробије и наспе пут и ништа. Нико није хтео да удружи средства. Зато он не крије да стрепи.  Показује руком на врхове насеља уз границу са Црном Гором где је некада врвело од људи и стоке, Оштру Стијену, где је било 40 активних домаћинстава...сада тамо нема никога. Само два убога старца. Пут их је одвео далеко са огњишта.

СПИСАК „ЗАКЉУЧЕН“,   НОРМА ИСПУЊЕНА

Паралелно са овом, у Бродареву се водила још једна акција пркупљања средстава за село Врлобаш. То је најфреквентнији правац у бродаревском крају ком гравтирају Завинограђе, Орашац, Ђурово Брдо, Крушево... све жива села са преко 100 домаћинстава. Козица Хивзо је само један од активиста. Заједно са Есадом Тумбулом, председником МЗ Завинограђе, Милорадом Леловићем и Мевлудином Козицом, анимирали су дијаспору, звали, слали циркуларне поруке, прикупљали средства, бележли, правили спискове....

У акцију се укључило 147 дародаваца. Они су, каже Хивзо Козица, већ испунили норму и закључили списак. Сакупили су око 1.575.000 динара за инвестицију која је вредна 3.000.000. динара. Планирано је да  „вишак“ прикупљених пара уложе у крпљење и насипање других праваца у МЗ Завинограђе. Поигравамо се у шали називом Врлобаш и констатујемо: дијаспора се одазвала Врло а домаћи, Баш! Тајна успешности ове акције је наравно, опште добро, али је битно кажу, наступити искрено и радити поштено.

Паре су стигле из Америке, Аустралије, Шведске, Немачке, Турске, Аустрје. А круг се стално шири јер и у другим насељима желе да организују сличне акције.

MC Brodarevo solidarnost 3

„Апсолутно сам задовољан. Ко не би био! Ово се до сада није десило. Да људи овако здушно прихвате акцију и одазову се у оволиком броју.  Још један ветар у леђа дунуо је од Салиха Ћосовића који је међу првима дао 300.000. динара, потом и низ других мештана. Сад је Општина на потезу. Добићемо сви 330 метара асфалтног пута који ће са новом деоницом бити у целости под асфалтом“, каже са поносом  Есад Тумбул.

Десна рука у обе акције али и у многим бројним пројектима је Армин Мујезиновић, члан општинског већа задужен за урбанизам. Ту је за сваку врсту помоћи и спона је између власти и мештана. О солидарности Бродареваца, он има само речи хвале. Није њима био проблем да „одреше кесу“ кад год је требало: за изградњу три куће социјално угроженим, за изградњу џамија и минарета, за хуманитарне пакете, уређењу парка на Јалији, нови мост, у току је акција за изградњу  чесме... Донирали су до сада сматра, више од  300.000. еура. Како онда да њему буде тешко да координира и анимира када има тако сложну и солидарну дијаспору  и суграђане великог срца.

Мујезиновић сматра да би релативно брзо обе акције требало да буду окончане, путеви асфалтирани. Посебно овај за Врлобаш јер је ту све спремно, урађен је чак предмер и предрачун тако да сви очекују ефикасност од општинских структура. Што је било до њих, завршено је и то успешно и у најкраћем року. Следећи потез „вуче“ општинска власт.

„Нема места стрепњи и сумњи. Властитим учешћем мештани су обезбедили приоритет својим инвестицијама. Верујем да је то прави начин и да ћемо сви више бринути о инфаструктури коју смо и сами изградили. Биће како смо се договорили“,  каже председник општине Владимир Бабић.

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042546
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1821
9710
1821
140853
395059
10042546

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 09:39