donacija

KONTROLA KOVID PROPUSNICA: KAFIĆI, SVI K’O JEDAN , JEDAN K’O SVI

  05 novembar 2021

Vlasnici kafića u Prijepolju, neće da plaćaju visoke kazne niti da „glume“ inspektore  i diskriminišu svoje  goste. U 22 sata stavljaju „ključ u bravu“. Kako će se odnositi prema novoj meri koja nalaže da se  kovid propusnice kontroliše već od 20časova?

Od  subote 23. oktobra,   kada je počela da važi uredba o obaveznom posedovanju kovid propusnica za sedenje u kaficima, restoranima i klubovima,  posle 22 sata, počela je i inspekcijska kontrola poštovanja uredbe. Kao po komandi, skoro svi  kafići u Prijepolju ograničili su svoje radno vreme na 22 sata. Odluka da se u  to doba stavi ključ u bravu, desila se spontano, bez dogovora vlasnika.

Od 23. oktobra opštinske inspekcijske službe, u sadradnji sa republičkim, obiđu po tridesetak objekata i uglavnom su svi posle 22 sata zatvoreni. Zato i uspevaju da obiđu toliki broj. Da objekti rade, ovaj broj bi bio znatno manji. Ovako, zateknu konobare koji obavljaju poslednje pripreme pred zatvaranje kafića. Do sada niko nije kažnjen.    

Vlasnici su jednostavno procenili  da im se tako najviše isplati s obzirom na visinu kazni predviđenih za njih, koje iznose i do 300.000 dinara, ukoliko im inspektori u objektu zateknu nevakcinisanog ili gosta bez propisanih potvrda. Iz razgovora sa vlasnicima i konobarima može se izvući zajednički zaključak: „kafedžije“ neće da plaćaju visoke kazne, a sami neće da „glume“ inspektore , niti da diskriminišu svoje goste. Kažu da je  to  uglavnom „stalna klijentela“ i da je „degutantno“ da ih nekoliko minuta pre nego što „kucne čas“ upozoravaju da napuste objekat.

MC Kovid propusnice 2

Smatraju, takođe,  da je raspravljanje sa „zagrejanim“ gostima oko  toga imaju li propusnice loša reklama za ugostiteljski objekat.

„Nisu kazne toliko velike za gosta, one su 5000, kaže konobar Demir Delendžić iz kafića „Bronks“, ali su visoke za redare, a posebno  je veliki iznos za vlasnike“.

„MRTVI“ SEPTEMBAR

Neki vlasnici smatraju da ih je Uredba  „ubila“ bez policijskog sata i sličnih mera ograničenja rada, međutim u kafeu „Akva“ ne misle tako:

„Septembar je svakako „mrtav“ mesec za ugostitelje u Prijepolju. Mladež, studenti, odu, odu radnici koji rade u inostranstvu, bašte ne rade, počinje loše vreme, tako da ne smatram da ćemo propasti. Osim vikendom, u kafiću ovog tipa nisu zabeležene veće gužve jer i mladi odlaze  u kafiće koji za vikend imaju živu muziku i oni će pretrpeti malo veće gubitke“, kaže Mane Tomašević, vlasnik Akve.

Inače, inspektori u kafić dolaze u  redovne kontrole i korektni su, kaže šef personala, Miodrag Šarčević:

„Odmah nakon stupanja Uredbe na snagu došli su da nam ukažu na mere i posledice nepoštovanja. Rekli su nam šta treba da rade konobari, a šta redari. Ja na primer, kao redar,  pre 22 sata obiđem goste, kažem da moraju napustiti objekat ukoliko nemaju propusnicu,  a posle 22 sata stanem na vrata i kontrolišem da li propusnice imaju gosti koji ulaze. Ako neće, zovemo inspekciju ili policiju“,  navodi Šarčević.

„Naravno da nije lako da nekome, ko vam stalno dolazi,  pokažete vrata u 22 sata ili mu ne date da uđe. Da se ne bi raspravljali oko toga, mi smo odlučili da zatvorimo kafić.Malo smo osluškivali, pratili šta rade  ostali u susednim gradovima i postupili na isti način“, dodaje Šarčević.

MC Kovid propusnice 3

Vlasnik Tomašević navodi da „Akva“, kao i drugi kafići, imaju dodatni  problem. Većina konobara nije vakcinisana:

„Kako da tražimo od gostiju kovid propusnice kad ni konobari nisu vakcinisani. Ja ih ne mogu naterati na to.Vakcinisanje je stvar slobodne volje i njihov lični izbor. Ne mogu im zbog toga dati otkaz, niti je lako naći dobre konobare. Najbolje je ovako.“

 U „Čaršiji“ ista stvar.U ovom restoranu se otišlo korak dalje. Radno vreme je „ozvaničeno“ do daljnjeg. O tome svedoči uočljiv natpis o radnom vremenu restorana od 8 do 22h. Za šankom posluje Adis Kapetanović koji kaže da su se odmah prlagodili merama. I oni su videli šta su uradili kafići i restorani u  okruženju i „prekopirali“. Što se tiče pazara, biće nešto manji jer je promet bolji tokom vikenda. A korist je manja od eventualne štete koja bi mogla nastati.

Ipak u svakoj „nesreći“ ima i malo sreće. Sreća je, kažu ugostitelji,  što kovid propusnice važe od 22 sata, inače bi svi kafići bili zatvoreni jer  mladi, među njima i konobari, spadaju u populaciju koja ne trči u red za vakcinaciju. Užička inspekcija, recimo,  ima podatak da je vakcinisano svega desetak odsto zaposlenih u ugostiteljskim objektima, što znači da bi jedan ili dva zaposlena mogla da rade posle 22 časa. U Prijepolju je, međutim,  teže doći do informacija o broju vakcinisanih među zaposlenima u kafićima i restoranima, ali je velika verovatnoća da su te “relacije” slične.

Inače, inspekciji je naloženo da prioritet kontrole posedovanja kovid propusnica budu zaposleni u ugostiteljskim objektima, a potom i među gostima koji se u njima zateknu.

Mc Kovid propusnica 4

Elem, svi možemo da imamo različita mišljenja o kovid propusnicama,  ali je sasvim sigurno da je reč o meri koja će postojati dugo, jer se sa koronom nećemo izboriti ni lako ni brzo. Moraćemo da naučimo da živimo sa koronom, a propusnice su jedan od tih načina tako da je pred nama dug period prilagođavanja. Jer... mere se sada odnose na ugostiteljske objekte, a kasnije će, verovatno, gledajući  šta su radile druge zemlje, njome biti obuhvaćeni i drugi objekti.

Za sada je tako, kako je. Vakcinisani sa dve ili čak sa tri doze, nisu amnestirani od obaveze da nose masku i da poštuje ograničenje o fizičkoj distanci. Osim toga, vakcina nije namenjena da 100 odsto zaštiti od infekcije, već da, pre svega, spreči teške oblike bolesti. Država ima svoje mere i uredbe a  konačna odluka o vakcinisanju  je, ipak, na nama.

Kafići će se, kažu vlasnici, opet prilagoditi. Do tada, sačekaće da vide kako će se stvari odvijati. Novogodišnji i božićni praznici su vreme povećane aktivnosti kafića i restorana, i naravno, prihoda,  onda nastupa još jedan period mrtvila. Do 1. maja i proleća.Onda počinju da rade bašte…

 M.C.

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2021
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

8650629
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
7494
9282
54858
30889
246867
8650629

Vaš IP: 18.212.120.195
2021-12-04 08:22