Održavanje zgrada: SLOGA KUĆU GRADI

  11 decembar 2020

Razjedinjenost stanara, neuknjiženi stambeni objekti i mala finansijska sredstva kojima raspolažu, najveći su izazovi sa kojima se upravnici zgrada susreću u svom radu.

Propadanje stambenog fonda započelo je privatizacijom a produbljeno nestankom građevinske industrije sa kojom isčezavaju i standardi gradnje i održavanja. Kada se opšte dobro povuklo iz ove oblasti, ostao je višedecenijskom krizom osiromašeni vlasnik sa nagomilanim problemima u održavanju.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada nekadašnje skupštine stanara preregistrovane su u stambene zajednice koje su postale pravni subjekti, odnosno poslovno lice, a nekadašnji predsednici stanara postali su menadžeri čiji rad zavisi od lične preduzimljivosti, ekonomske snage zajednice koju zastupa i šireg društvenog okvira. Razjedinjenost stanara, neuknjiženi stambeni objekti i mala finansijska sredstva kojima raspolažu, najveći su izazovi sa kojima se upravnici zgrada susreću u svom radu.

AR ZGRADE 3

Merisi Čičić trebalo je godinu dana da prikupi saglasnost stanara za sanaciju i rekonstrukciju krova na stambenom obejktu u kojem je upravnica.

“Bilo je naporno, jer jedan broj stanara živi u inostranstvu, pa sam prilično vreme provela u pribavljanju kontakata i telefoniranju. Sa druge strane, trebalo mi je dosta umeća da stanare privolim da prihvate moju ideju i finansiraju projekat u vrednosti od gotovo milion i 700 hiljada dinara. Organizovala sam mnoštvo sastanaka na kojima smo do u detalje razmatrali situaciju. Troškove smo raspodelili prema kvadraturi, tako da je za stan površine 54 kvadratna metra ulog za opravku krova iznosio oko 1.600 evra. Čitav proces je trajao gotovo godinu dana. Nisam odustajala. Kada su stanari uplatili prvu od tri rate znala sam da smo uspeli“, kaže upravnica stambene zajednice u zgradi preko puta Osnovnog suda u Valterovoju ulici, Merisa Čičić.

Međutim, nakon pristanka stanara suočila se sa novim problemom. Zgrada u kojoj živi nije legalizovana, a dokumentacija je bila zaturena, pa joj je treblo dodatnog napora da, kako kaže “pokrene opštinsku administraciju“ i dobije dozvolu za planirane radove. Naredni korak koji ima nameru da pretvori u delo je upravo legalizacija obejkta, jer je to, uz renoviran krov, uslov kako bi stambena zajednica mogla konkurisati za subvencije namenjene za “utopljavanje“ zgrade, odnosno energetsku efikasnost.

Prema rečima Merise Čičić, opštinska administracija bi trebala da, za početak, stambenim zajednicama pomogne tako što će srediti i učiniti dostupnijom dokumentaciju svih objekata kolektivnog stanovanja. To bi kako kaže motivisalo upravnike zgrada da aktivnije uđu u proces legalizacije objekata.

Drugi korak koji bi lokalna samouprava trebalo da preduzme je izdvajanje budžetskih sredstava za koje bi stambene zajednice mogle konkurisati, smatra Darko Dumić, jedini profesionalnu upavnik iz Prijepolja.

“Teška ekonomska situacija ne dozvoljava većini stambenih zajednica da izdvoje više sredstava za investiciono ulaganje od propisanog minimuma. U proseku nosilac stanarskog prava na teritoriji Prijepolja izdvaja 300 do 400 dinara mesečno,što je nedovoljno za bilo kakvu ozbiljniju investiciju. Opština bi kroz, za početak, simbolične subvencije stimulisala stanare da se lakše odluče i finansiraju neke ozbiljnije zahvate na njihovim objektima. Mislim da bi se kroz nekoliko godina stanje u stambenom fondu popravilo“, kaže Dumić.

AR ZGRADE 2

U stambenoj zajednici kojom rukovodi izabrani upravnik Haris Rovčanin većina stanara su penzioneri, koji ne mogu da izdvoje neka ozbiljnija sredstva za investiciona ulaganja. Pa i pored toga, kako kaže Rovčanin uspeli su da postave nova ulazna vrata i zamene ormar za strujomere što ih je koštalo preko 1.500 evra.

“Krov je velika investicija. Stanari su složni i solidarni. Dogovorili smo se da na račun uplaćujemo po 1.000 dinara više od iznosa koji je propisan na mesečnom nivou. Planiramo da prodamo zajedničku prostoriju i tako ćemo obezbediti značajan deo sredstava za sanaciju krova“, kaže Rovčanin koji je upravnik u zgradi sa jedanaest stanova.

U stambenim zajednicama sa manjim brojem stanara lakše je dogovoriti sastanke i planirati aktivnosti ističe upravnik Milan Cmiljanović:

“Naplata za održavanje i investiciono ulaganje u zgradama sa velikim brojem stanova, kakva je naša, ide nešto sporije. Dešavaju se opstrukcije od pojedinih stanara. Pa ipak, imamo nešto sredstava na računu, a na proleće planiramo da obezbedimo značajnije finansije kako bi rešili najveći problem a to je dotrajala krovna konstrukcija.“

Stambena zajednica u lameli zgrade u ulici Brana Dučića, pokraj pasarele, je malobrojna. U ulazu kojim upravlja Ivan Dučić žive četiri porodice. Stanari su letos angažovali građevinsku firmu koja je izvela radove na postavljanju nove fasade.

AR ZGRADE 1

“Mala smo zajednica, složni smo, poznajemo se i dobro sarađujemo. Pre godinu dana počeli smo da prikupljamo sredstva za novu fasadu. Objekat je star 30 godina i sa izvođačem smo dogovorili da izgled fasade ne odstupa od osnovnog projekta zgrade. Za radove na “utopljavanju“ oko 200 kvadratnih metara koliko iznosi površina spoljašnjeg zida nismo tražili posebnu dokumentaciju. Zadovoljni smo novim, starim, izgledom“, kaže Dučić.

I zaista nova fasada na ovoj zgradi pravo je osveženje u ovom naselju. Na žalost ovo su retki primeri u našoj opštini. Svi sagovornici sa kojima smo razgovarali slažu se da bi se kroz investicije podigao kvalitet stanovanja, ali i vrednost nekretnina. Najveći problem, uz nerešenu legalizaciju i nedostatak sredstava, je pasivnost stanara i pojedinih upravnika. Teška ekonomska situacija demoralisala je komšije. Pa ipak, navedeni primeri govore da je uz razumevanje i solidarnost moguće pokrenuti stvari sa mrtve tačke. Ono što naši sagovornici očekuju je da se njihovo zalaganje prepozna od strane administrativnih organa i da im se sistemski pomogne.

A.R.

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6933145
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1791
6240
32646
89265
233803
6933145

Vaš IP: 3.234.252.109
2021-06-12 14:14