donacija

Душан Радовић: ЈЕЗИК НАЈВИШЕ УГРОЖАВАЈУ ЛАЖИ

  29 novembar 2022

Многе је само глупост спасила од анонимности. Плашећи се паметних, борећи се против паметних, ствар смо препустили глупима. Чинило нам се да су они мање опасни. Глупи су учинили оно што су могли. А то је ово, данас и овде“.

Душко Радовић, новинар и писац, песник и сатиричар. Човек од радија. Духовит. Убојит. Сведок времена. Његови текстови нижу се као афоризми, кратке опсервације, иронични коментари, рефлексије али њихова проницљивост обасјава не само једно време, него и универзалне аспекте људских ситуација, њихове страсти, карактере, страхове, неспоразуме, немоћ и аспирације. Та проницљивост разлаже јавно мишљење, догме, заблуде. Десет година кроз ту форму он се обраћао у радијској емисији „Београде, добро јутро“. Ништа, или готово ништа, скоро четрдесет година после његове смрти, не би имало да се дода тим текстовима да би сачували актуелност и данас. Па да почнемо као што „свако јутро почиње малом, бледом надом која траје колико и јутро на које највише личи. Чим све постане видљиво и стварно, за наду више нема места“. Наиме, „они који знају мало говоре. Највише говоре они који ништа не знају. То има везе. Само мишљење може човека спречити да говори“. Сви би хтели да буду срећни али „нема толико среће“. А „могло би нам бити боље кад то не би зависило од нас. На жалост, сва брига о нама препуштена је нама. Дакле, најгоре могуће решење“. Зато што је „свака доследност конзервативна, често смо прогресивни на рачун морала. Лопови су почели да поткрадају једни друге. Овакви неспоразуми су могући само зато што се код нас још не зна ко је све лопов“. Да ли код нас има „више неписмених или неспособних? Усуђујемо се да кажемо:многи неспособни заузимају место неписмених“. Док смо имали „заједничких проблема и интереса више смо личили на људе. Лични проблеми и интереси прилично су нас деградирали. Не треба свакоме дозволити да има проблеме“. Када смо некада говорили „о лепшој будућности, нико није спомињао да ћемо у међувремену остарити. И ево како је испало:будућности је све више, а нас све мање“.Не морате бити ни добри ако вам је доброта једина врлина. „Лењи и добри, неспособни и добри, равнодушни и добри само су компромитовали доброту“. Чувајте „свој матерњи језик, говорите истину. Језик највише угрожавају лажи“. Много смо ми „бистри и практични. Хтели би смо да се све промени, а да се ништа не промени. Да није глупо, било би много лепо“.

Да су „многи људи без вредности били паметни и објективни , никад не би постигли оно што у постигли. Многе је само глупост спасила од анонимности“. Познајете човека „празног, досадног, безбојног? Кад чујете да је такав човек постао нешто важно, уплашите се да ће без посла остати све оно што животу и времену даје боју и укус“. Неки „неспособни људи догурали су далеко. Ко је неспособан може радити све. Способни само оно што умеју“. Зато и јесте“лепо кад неко може више него што хоће, па све ради отмено и елегантно, без напора и грча. Страшно је гледати оне друге, који би хтели више него што могу. Они живе и раде као да се даве“. Оно јесте да је „сурова власт памети и морала. Тамо где владају памет и морал има много обесправљених. Смањивањем власти морала и памети повећавају се могућности да свако нешто постигне, добије или узме“. Ничега се други људи толико не плаше као „нечије храбрости да буде онакав какав је. Паметни и способни немају шта да раде јер њихове послове већ раде неки други“ .

„Плашећи се паметних, борећи се против паметних, ствар смо препустили глупима. Чинило нам се да су они мање опасни. Глупи су учинили оно што су могли. А то је ово, данас и овде“.

(Душан Радовић, родио се пре сто година. Писао је поезију, сценарије за радио, телевизију и филм, приказе, хумореске, књиге за децу. Умро је 1984.године).

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

polimlje 300x500 pix

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

januar 2023
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12334928
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
657
3157
19889
127970
166438
12334928

Vaš IP: 44.212.99.248
2023-01-27 06:48