donacija

IZLOŽBA „NIКOLA TESLA U SVOM I NAŠEM VREMENU“: REКORDNA POSETA U PRIJEPOLJSКOM MUZEJU

  05 maj 2022

Za mesec dana izložbu posetilo 1.850 posetilaca iz Prijepolja, Bijelog Polja, Nove Varoši i inženjerskih i strukovnih udruženja iz cele Srbije.

Izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ stigla je 10. marta u Muzej u Prijepolju iz Barselone, a ovih dana nakon što je oborila sve rekorde i privukla veliku pažnju naučnih, obrazovnih i kulturnih krugova Polimlja, izložba putuje u Ženevu. Кoliki je uspeh što se ovakva reprezentativna izložba našla u Prijepolju govori i činjenica da je u Srbiji izložbu do sada (sem njene stalne postavke u Muzeju Nikola Tesla u Beogradu) videla publika samo u Novom Sadu i Nišu. Prema rečima direktora Muzeja u Prijepolju Asima Bećirovića, izložbu je posetilo 1.850 posetilaca,  što bi preračunato po radnom danu iznosilo 65 posetilaca u proseku i  što je do sada nezabeležen kvantitet a i učestalost poseta u 30 godina rada Muzeja. „ Imali smo sreću i iskoristili naša poznanstva koja su nam pomogla da ovako značajnu i kompleksnu izložbu po svojoj strukturi, dovedemo u Muzej u Prijepolju, a u prilog tome govori i činjenica da je ovo prvi put da izložba „Nikola Tesla u svom i našem vremenu“ gostuje na prostoru zapadne Srbije. Izložba svetskog formata i značaja je pre Prijepolja imala premijeru u Španiji  u Barseloni, a nakon mesec dana kod nas putuje u Ženevu. Završetkom evropske turneje, izložba se u novembru seli  u Кatar gde će tokom svetskog prvenstva u fudbalu biti postavljena u Dohi, tako da možemo biti jako ponosni što smo uspeli da našim sugrađanima ali i građanima celog Polimlja omogućimo ovako kvalitetnu izložbu i genijalnost našeg naučnika kom se divi ceo svet“.

GR IZLOŽBA 2

Intencija prijepoljskog i Muzeja Nikole Tesle iz Beograda koja je bila usmerena ka povećanju dostupnosti sadržaja i eksponata nauke i kulture najširem sloju stanovništva, ostvarena je rekordnom posetom svih struktura stanovništva, od ljubitelja nauke, kulture i pronalazaštva, preko učenika i njihovih profesora do strukovnih i inženjerskih udruženja.  „ Izložba je privukla veliku pažnju naših sugrađana o čemu najbolje govori činjenica da su je posetili učenici i prosvetni radnici svih prijepoljskih osnovnih i sednjih škola kao i učenici iz susednih opština OŠ. „Živko Ljujić“ iz Nove Varoši i OŠ. „Momir Pucarevi“ iz Akmačića. Internacionalni karakter izložba je poprimila posetom učenika Elektro-ekonomske škole iz Bijelog Polja sa 40 učenika i 30 profesora na čelu sa direktorom škole, koji su u našem Muzeju imali priliku da se direktno upoznaju sa velikim delom genijalnih izma Nikole Tesle i praktično i teorijski obrade svaki od izloženih eksponat“ ističe direktor Bećirović.

Posetioci izložbe su u proteklih mesec dana imali priliku da vide multimedijalnu postavku koja predstavlja životni i naučni put Nikole Tesle, koji je samo u Sjedinjenim američkim državama imao 112 registrovanih patenata, a širom sveta više od 300. Posetioci su imali retku priliku da vide  izložbu sa nekoliko radnih modela koji prikazuju Tesline najveće pronalaske kao što su  nekoliko modela indukcionih motora, koji je  jedan od najvažnijih Teslinih pronalazaka, kao i Teslin transformator, odnosno čuveni kalem koji se računa kao drugi najznačajniji Teslin pronalazak. Na ovoj reprezentativnoj postavci se našao i jedan model transformatora sa izlaznim naponom od 120.000 volti, brod na daljinsko upravljanje u svetu poznatiji kao najzaštićeniji Teslin pronalazak, upravo iz razloga što je to prvi uređaj na daljinsko upravljanje u svetu, kao i jednim radnim modelom Tesline pumpe, i više eksponata iz oblasti  mašinstva.

G.R.

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042515
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1790
9710
1790
140822
395059
10042515

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 09:28