Svetislav Basara: NAJNIŽE STRASTI KRIJU SE IZA VELIKIH IDEJA

  26 januar 2021

Svetislav Basara je u društvu još samo trojice književnika koji su tokom 67 godina dobili više puta NIN-ovu nagradu. A govorio je za “Polimlje” da su za društvo “najopasniji pseudointeligenti”. I da je politička zbilja u Srbiji “klokotanje gasova u septičkoj jami”.

Svetislav Basara dobitnik je NIN-ove nagrade za roman „Kontraendorfin”. Isto priznanje dobio je  za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” 2006. godine. Dobitnik je gotovo svih nagrada za književnost, a roman „Fama o biciklistima“ mnogi smatraju jednim najboljih romana devete decenije 20. veka. Njegov roman “Majn kampf” ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2012. godine. Do sada, dva puta su ovu nagradu dobijali samo Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović, dok je Oskar Davičo nagradu dobio tri puta.

Ih Basari NIN

U Prijepolju je boravio u decembru 2012.godine na književnoj večeri koju je organizovala Biblioteka. Za “Polimlje” je govorio nekoliko puta u opširnim intervjuima zahvaljujući i našem prijateljstvu koje traje od vremena kada smo zajedno bili tek članovi Književne omladine Srbije.

Govorio je na kraju devedesetih: “Pisci loših istorijskih romana stvaraju istorijsko zlo. Taj hibridni žanr stvorio je kod nas romansirane mitologije. Na osnovu takve lektire stvara se krug pseudo-intelektualaca, pseudo-nacionalista koji su bez uvida u stvarnu istoriju koja nije tako blagoglagoljiva, niti šarmantna kao te feljtonističke žvrljotine. Tako je stvoren jedan krug poluinteligenata koji su u svakom društvu najopasniji. Ne znam koliko je moj odnos prema stvarnosti nihilistički. Ima tu elemenata, naravno, ali ja bih pre rekao da je ironiski. Naša realnost je zaista sastavljena od mnoštva stvari od kojih je veliki procenat nevažan i moglo bi se literarno reći – ništa. Ja stvari konstatujem,a ko će da ih rešava – čak me nije ni briga”.

Na pitanje: U “Mongolskom bedekeru” počeo si sa - kaširanim lutkama, posle su na red došle karikature i na kraju – ektoplazmatična bića, nešto slično Karpenterovom “Stvoru”. Da li je to odraz tvog gađenja prema ljudima kojima poričeš postojanost i individualnost koja bi ih potvrdila kao ličnosti?

 

-Dobro je da si to spomenula. Odavno nisam o tome razmišljao. Ali, nije to gađenje. Ja se veoma malo gadim realnosti. Svi oni su u stvari metafore neautentičnosti. Gubeći identitet, mi trampimo svoju slobodu za parče hleba, recimo. Gubimo autentičnost i u metaforičnom smislu mi se pretvaramo u nekakve karikature koje imaju samo obličja i fiziološke funkcije. Neohodno je zato okaniti se zamki populizma, zamki gotovih medija. Potrebno je oslušnuti glas autentične ljudskosti i prepoznati ga u drugom. Vatra individualizma mora oživeti.

Petnaestak godina kasnije:

Kakva je to “seljačka demagogija” koju često spominješ?

-Da li ikome u ovoj zemlji treba objašnjavati šta je seljačka demagogija? Ako baš treba, hajde da je objasnim: to su najniže strasti sakrivene iza velikih ideja.

Da li jezik koji koristiš, nekakav arhaični jezik, prepun turcizama, upućuje na arhaično shvatanje istorije ili istorijsko zaostajanje svega u Srbiji?

-Upravo tako. Kombinacijom turcizama i slavjanoserbskog pojačavam utisak zaostalosti i anahronosti naše takozvane stvarnosti.

Da li je sve oko tebe deprimirajuće?

-Ne, daleko bilo. Još uvek postoje mesta i ljudi do kojih ne dopiru ni politika ni mediji i kada se čovek udalji iz tog vrzinog kola, život ume da bude veoma zanimljiv i pun smisla. Nevolja je što je takvih mesta sve manje.

Ko su intelektualci u ovom društvu?

-Svi oni koji se tako osećaju. Zato nam društvo i jeste ovakvo.

Kako bi ocenio političku zbilju u Srbiji?

-Klokotanje gasova u septičkoj jami.

Da li u Srbiji uopšte treba pisati posle Domanovića koji je sve definisao pre više od jednog veka i još uvek se može svaka njegova satira primeniti kao da je sad napisana?

-Strogo uzev, ne bi trebalo. Domanović i Nućiš su rekli gotovo sve. Ali šou uvek mora da teče.

Indira Hadžagić

 

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6993210
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3888
12455
50631
149330
233803
6993210

Vaš IP: 35.170.64.36
2021-06-19 11:30