donacija

ПОЧЕО 49. САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ МИЛЕШЕВА : ДУГО ПУТОВАЊЕ ДО ВЕЛИКОГ ЈУБИЛЕЈА

  16 avgust 2022

Бити 49. година у нечему, с обзиром на кризе које нас често походе и све неповољне околности за културу,  огроман је изазов  чак и за оне најупорније. Трајало је све ове године, ја се надам да ће трајати и даље, истакао на отварању изложбе Радован Јокић, помоћник министра културе у Влади Србије.

Синоћ је званично почео са радом овогодишњи 49. сазив Ликовне колоније Милешева који је и ове године окупио уметнике  различитих оријентација који  на овим просторима  представљају носиоце особеног уметничког израза.

Изложбу прошлогодишњег 48. сазива отворио је уметнички руководилац ове престижне Колоније, Горан Чпајак, који је нагласио да  је, уз изложбу претходног сазива, ова уметничка поставка једна од најрепрезентативнијих и да се по квалитету не разликује од оних које се могу видети у великим културним центрима.

„Улажемо напоре да  стално уносимо новине у рад Колоније, који је важан и еминентан, и да га стално  унапређујемо. Ове године смо колекцију Колоније  обогатили новим вредним радовима а поводом јубилеја ћемо се трудити да организјемо велику изложбу која би заокружила пет деценија њене важне културне мисије.  У томе  имамо континуирану и  безрезервну подршку и општине Пријепоље али и Министарства културе, на чему им се захваљујем“, рекао је Горан Чпајак, отварајући изложбу прошлогодишњег сазива.

MC Kolonija 2022 2

Уметницима су добродошлицу пожелели директорица Дома културе, Адмира Мостарац и председник општине Владимир Бабић, и захвалили им се на делима која ће  оставити легату Колоније.

„На прагу смо обележавања великог јубилеја, пет деценија постојања и рада наше Ликовне колоније. Ми у Дому културе и Савету Колоније,  заједно са представницима Министарства културе, вредно радимо да овај јубилеј обележимо достојанствено и онако како заслужује. Већ  увелико радимо на припреми монографије какву оваква Колонија заслужује по свом значају и културним дометима“ рекла је између осталог директорица Мостарац.

MC Kolonija 2022 4

„Част је била свих ових година сретати се са људима који у себи носе овакву енергију и несебично је шире. Нисмо ни свесни колико је њихов рад велики док не станемо пред њихова дела и видимо их на оваквој изложби. Не знам колико пажње треба вама уметницима, са колико љубави и енергије  треба да вас дочекамо, да бисте нам оставили оваква дела. Хвала вама што сте овде и свим оним уметницима који су сваке године радили у Колонији. Надам се да ћете из Пријепоља понети само лепе утиске и успомене и да ћете ову Колонију промовисати где год будете радили“, рекао је председник Бабић. Он је сугерисао организаторима да поводом јубилеја организују велику репрезентативну изложбу јер је  пет деценија, 500 уметника, 500 дела толико велико благо које се мора приказати јавности у свој својој величини и значају.

Све похвале на рад Колоније стигле су и од заменика министра културе,  Радована Јокића, који ће ове године, као уметник, радити у 49. сазиву Колоније. Јокић је обећао да ни наредне године неће изостати подршка ресорног министарства за достојно обележавање јубилеја ове значајне Колоније:

1660638402135

„Бити 49. година у  уметности, с обзиром на кризе које нас често походе и све неповољне околности за културу,  огроман је изазов  чак и за оне најупорније. Трајало је све ове године, ја се надам да ће трајати и даље. Ми смо већ договорили са уметничким руководиоцем Чпајаком да 50. сазив заслужује једно богату монографију али и да се уради попис, фотографисање и дигитализација свих постојећих радова. Важно је да свако види која је то акумулација година и скупљања  вредних дела уметника који су прошли кроз ваш град. Нужно је да са тим наставимо“, рекао је Јокић захваливши се организаторима,  граду и уметницима на истрајности и упорности уз констатацију да је Колонија  надрасла локалне оквире и да већ одавно представља национално благо.

Ове године Колоније ће имати већински женски састав  и „печат“.  У Пријепољу ће наредних дана боравити и потражити инспирацију уметнице: Олга Ђоревић, Марија Здравковић, Јелена Шалинић – Терзић и Гордана Петровић из Београда,  Ребека Абдагић  из Сарајева и Амра Хоџић из Новог Пазара као и уметници: Радован Јокић и Радош Антонијевић из Београда и Салко Зуко и Кенан Хашимбеговић из Сарајева. 

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

ezgif.com gif maker 1

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2022
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11557754
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
419
7204
419
14836
341647
11557754

Vaš IP: 3.235.65.220
2022-10-03 00:42