donacija

Kad hobi postane posao: OD MAŠTE DO STVARALAŠTVA

  13 novembar 2023

List „Polimlje“ predstavlja sve one čije priče treba ispričati, one koji se imaju čime pohvaliti, one koji su u nečemu dobri ili izvrsni, one koji su pokrenuli ili osvojili nešto, one koji su se usudili pokušati nešto zanimljvo, one koji su hobi pretvorili u posao, one koji nisu čekali nego pokušali. Upravo ovo je jedna od takvih priča, Seniha Aljević iz Vinicke, svojim sugrađanima je poznata kao neko ko voli raditi sa decom ali i praviti rukotvorine za njih.

Pletene igračke koje ručno pravi Seniha Aljević od ekoloških materijala, prodaju se, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Njene vešte ruke do sada su isplele veliki broj kapa, šalova, rukavica, džempera i čarapa. Slično je i sa heklanjem, tu su majice, patofnice za decu, ali i neobične igračke. Ideju je, priča nam, dobila kada je odlučila da sa grupom žena heklaju igračke za novogodišnje paketiće mališanima.

„Pre par godina angažovale smo se da uradimo što više Sneška Belića, da bi deca dobila novogodišnje igračke. Kada sam tu tehniku savladala putem interneta, odlučila sam i da se time bavim. Uz pomoć svoje dece, koji su mi svakodnevno nalazili nove šeme za pletenje, iz dana u dan rađala se sve veća želja da moje igračke postanu viralne, što se i dogodilo nakon samo par meseci“, objašnjava Seniha Aljević, koja je od svog hobija napravila neobičan biznis.

Sve o tehnikama naučila je preko interneta, a u osnovi koristi osnovno znanje za heklanje. Iako je odrasla uz majku koja je uvek nešto plela, heklala ili vezla, ističe da je razlika između heklanja običnog šala i ovih igrački drastiča.

„Teže je, treba više vremena, ipak je drugačije plesti samo ravno, mada je bilo komplikovano sve dok nisam uhvatila ritam pletenja“, kaže Seniha.

Kako je objasnila, ručni rad na našim prostorima nije dovoljno cenjen, kao u drugim zemljama. Posebno jer se ne vrednuje trud koji se ulaže u bilo koji izrađen predmet. Dok jednog dana ne bude otvorila pravu radionicu, za sada stvara rukotvorine u svojoj sobi. Iako je mnogi pitaju kako ima živaca za pravljenje igračkica, heklanje za nju predstavlja odmor. Koliko god da je nervozna, uz heklicu, makaze, iglu i vunicu u raznim bojama zaboravi na sve ostalo i koncentriše se samo na ono što radi.

Vreme koje joj je potrebno da izradi igračku zavisi od njene veličine, ali i od detalja. Za neke je dovoljno dva – tri sata, a za neke i po nekoliko dana. Njene figurice veličine su od 10 do 30 centimetara i namenjene su deci i odraslima.

Eh Od mašte 2

„Sve igračke su različite. Na primer, bilo je dosta zečeva koji su otišli za Mostar, poručila ih je jedna devojka koja je fotografisala decu sa tim igračkama. A kada neko poruči lutku koja ima dosta detalja, potrebno je više vremena da se svaki deo posebno napravi, pa se nakon toga delovi spajaju, i odvojeno se plete sve što se na lutkicu obuče“, navodi Seniha.

Najčešće se poručuju zečevi i medvedići, a najneobičnija igračka do sada bila je miš sa krilima za novorođenče.

-Reakcije ljudi na moje radove su fantastične. Pohvale primam svakodnevno i uživo i putem društvenih mreža, naravno i od zadovoljnih mušterija. Sve mi to daje inspiraciju da budem još bolja u mom stvaralačkom radu“, objašnjava Seniha.

Igračke se pune koflinom, a prave se od pamučne vunice koja je antibakterijska, znači ne ugrožavaju zdravlje deteta.

„Iako je neke stvari zaista teško uraditi, ne odustajem već to smatram izazovom. Kažu da je heklanje terapija i meditacija, složila bih se s tim. Sam proces rada je istovremeno i smirujući, ali i podiže adrenalin koji mi daje energiju nekada kada mi je teško, da ne ispustim heklicu iz ruke, pa često radim do kasno u noć potpuno nesvesna kasnih sati“, zaključuje Seniha.

Inspiracije ima na sve strane, najčešće su to internet ili junaci crtanih filmova. Verni kupci su, kako kaže, najviše mlade mame, koje za svoju novoređenčad biraju proverene igračke i svaki put se vraćaju sa novom idejom. A koliko je posvećena svom hobiju pokazuje to da nema zahteva kupaca  koji nije mogla da ispuni.

„Ovaj posao kojim se ja bavim može da bude osnovni izvor prihoda. Kad se sve sabere zaradi se plata od kuće bez radnog vremena i šefa iznad glave“, tvrdi ona.

Iako je osnovna ideja bila da ovo budu igračke namenjene bebama, nemalo puta se dogodilo da narudžbina bude i za starije, koji ne mogu da odole ljupkosti ovih malih pletenih stvorenja.

„Moja misija je učiniti dete srećnim, odrasle zadovoljnim kupovinom željenog proizvoda, čime se opravdava veliki trud, posvećenost i ljubav koja je uložena u samo stvaranje ovih igračkica, jer kako bi drugaćije dobili smisao ovog posla“, sugeriše Seniha.

Elmedina Halilović

Baner oglasavanje

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2023
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

14108264
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3127
7634
53700
3127
235904
14108264

Vaš IP: 3.233.221.90
2023-12-01 13:12