donacija

КУДА ВОДЕ – ВОДЕ: ДЕЦЕНИЈЕ БЕЗ РЕШЕЊА ЗА ПРОБЛЕМ ПОПЛАВА И УПРАВЉАЊА ВОДНОМ ИНФРАСТРУКТУРОМ

  30 novembar 2022

Последњи плавни талас који је погодио пријепољску општину, по ко зна који пут, изнедрио је питања превенције, управљања водним ресурсима, надземном и подземном водном инфраструктуром и објектима.

Плавни талас који је достигао коту од 327цм, условио је проглашење Ванредне одбране од поплава, у току које је набујали Лим одне обалу и део мобилијара на ОРСИ теренима у Шарампову, поплавио игралиште, пијац и приобање у Бродареву, пут у Ивању и велике делове Залуга претворио у језеро. Исти проблеми, иста питања, иста подручја, исти немар институција, иста неодговорност грађана као пре 10, 20, 30, 50.....година. Град на ушћу две планинске бујичне реке Лима и Милешевке, жупска котлина са чијих падина се надземним токовима и подземним путањама вода слива низ каскаде до кључног водотока, је школски пример „критичне тачке-места“ којој је приоритетно комунално инфраструктурно питање заштита од поплава и адекватно управљање водном инфраструктуром. Па ако смо по уджбеницима критична тачка, а по емпирији најчешћа вест код сваког и најмањег плавног таласа, зашто онда то кључно комунално инфраструктурно питање нико деценијама не решава, већ обрнуто оно се са климатским променама и падом одговорности институција и становништва додатно усложњава, компликује и сваке године производи све веће штете.

poplave komunalni bonton

Још од времена соц-реализма, када се у налету самоуправног уздизања, флуктацијом село-град,  покушало од чаршије са неколико уличица од Вакуфа до Шарампова и Подвароши направити раднички град са 7-8 хиљада житеља, кренуо је комунално-саобраћајно-инфраструктурни хаос који на површини можемо видет сваки дан, али тек оно што је испод површине, у виду одвода за кишницу, канализационе и водоводне мреже, подземних вода које  са околних падина праве свој пут до Лима представља један од горућих проблема који нико већ деценијама не сме ни да стави на дневни ред а камо ли да уђе у поступно планско решавање.Чаки и привидно уређени одводи,  укорићени потоци и канали су пуни отпада, пролазе испод улица, кућа, дворишта и сваком госту Пријепоља представљају енигму у смислу најневероватнијих архитектонских решења начичканих кућа и јавних објеката на самим одводним каналима.

ГР ПОПЛАВЕ

Питање регулисања обале и обалоутврда, растиња у приобаљу, непланске и нелегалне градње у плавним деловима Лима и Милешевке, дивље депоније поред сваког потока у сваком насељеном месту и селу који са бујицама стижу у котлину и Лим, се спомињу само када стигне плавни талас и угрози људе и имовину. Плана, превенције, одговорности између два плавна таласа нема већ десетинама година.

Једина светла тачка и позитиван пример који би морао бити матрица за решења и других неуралгичних плавних тачака, јесте обало утврда и мобилна заштитна ограда у Шарампову, која је ово насеље  заштитила од плављења објеката и улица.  Пројектом у ком су прошле године Србијаводе урадиле 600 метара чврсте обалоутврде и допремили 200 метара мобилне заштитне ограде, коју су током последње поплаве радници ЈKП Лима, ЈВП Србијавода, Хидро Тана и фирме Бетон поставили на обали, спречено је уобичајено плављење кућа и улица у Шарампову када водостај Лима пређе коту од 300цм. Ситуација је у Залугу била најдраматичнија, где су поплављени значајни делови имања и вртова, а  куће и помоћни објекти породице Гојак су били под водом. Припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде су морале да извлаче једно лице из породице Гојак које је на крову трактора пронашло спас од бујице.

ГР ПОПЛАВЕ ОГРАДА

Приликом посете техничког директора Србијавода са сарадницима и Кризног штаба општине Пријепоље неуралгичним тачкама, договорен је ургентни почетак израде пројектне документације за насеље Залуг, који ће бити сигурно реализован следеће године према речима председника општине Владимира Бабића: Ми смо у сарадњи са свим релевантним чиниоцима адекватно реаговали и мислим да смо правовремено одговорили на изазове. Посебно бих истакао добар пример сарадње са ЈВП Србијаводе и овом приликом још једном изразио захвалност директору Пузовићу и свим запосленим прво због чињенице да су схватиши да локална самоуправа нема средстава нити капацитета за велике инфраструктурне заштитне баријере, прошле године својим средствима изградили чврсту обалоутврду од 600 метара у Шарампову а летос донирали заштитну мобилну ограду од 200 метара дужине која је буквално спасила куће и саобраћајнице у Шарампову ових дана. Вођени тим примером ми смо већ припремили пројектну документацију за истоветан пројекат у насељима Залуг и у Бродареву, који подразумевају модерна решења са шеталиштима и обалоутврдом и заштитним оградама. Надамо се да ћемоуз разумевање Србијавода и Владе РС, успети да те пројекте реализујемо и тако трајно и превентивно се заштитимо од следећих бујичних таласа.-

ГР ПОПЛАВЕ ORSI

Свакако да са нагомиланим свакодневним проблемима, од егзистенцијалних до архитекстонско-урбанистичких, са којима се сусрећу грађани и надлежне институције, проблематика управљања водном инфраструктуром и објектима, заштитом од поплава  делује као „парцијални одложени проблем“ који се дешава два до три пута годишње, па се онда сходно том нивоу свести и организације нашег друштва и заједнице овај проблем не решава на начин како је прописано и логично. Прошлогодишња ситуација са полавама у којој се нашла уређена Немачка у којој је плавни талас разорио најразвијенију покрајину са свом заштитном инфраструктуром коју су поседовали, упозорава да су климатске промене, киселе кише које су „разјеле“ земљиште и начиниле га неквалитетни и ерозивним, тренутно највећа опасност и приритет у свим кризним сценаријима и проценама ризика од поплава у свету. Нужност подизања нивоа свести грађана и њихов утицај на доносиоце одлука  да плански и систематски се морају заштити животи и имовина грађана од поплава, мора да буде на највишем нивоу, како не бисмо у 21. веку дочекали 50-огодишње воде како су их чекали наши преци са бежањем у брда.

КОМПЛЕТАН ФОТО И ВИДЕО ПРИЛОГ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://youtu.be/fVlZcUdj1ZY

Г.Р.

 

polimlje 300x500 pix

Baner oglasavanje

Novogodišnje čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

januar 2023
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

12334907
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
636
3157
19868
127949
166438
12334907

Vaš IP: 44.212.99.248
2023-01-27 06:40