donacija

УОЧИ ИЗБОРА ЗА САВЕТЕ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА: АНГАЖМАН КОЈИ НУДИ ВИШЕ

  18 novembar 2022

И поред лоше предизборне атмосфере, 12 жена показало је спремност  да уђе у изборну трку. Ако добију поверење својих суграђана, неће им бити жао да  своје слободно време, своју енергију и идеје  поделе са осталим члановима савета, грађанима и општинским структурама.

Када су се, уз подршку невладиног сектора, пре осам година чак 34 жене  кандидовале за чланице савета месних заједница  део јавности је поздравио овај женски друштвени ангажман. На жалост,  било доста оних који су, у складу са нашим увреженим стереотипима,  то негативно коментарисали сматрајући да је жени место у кући. Упркос томе, тада је чак 10 кандидаткиња ушло у ове органе одлучивања.

Можда су баш због става да женама није место у некаквим саветима, наредни избори 2018. године, протекли  са битно смањеним учешћем жена када се кандидовало само њих 13, а могућност да доносе одлуке од значаја  за све грађане, на крају избора, добиле су свега три наше суграђанке. Овогодишњи избори за чланице савета месних заједница протичу у још лошијој изборној атмосфери. О томе говори чињеница да је надлежној Комисији стигло око 200 кандидатура што је скоро дупло мање у односу на претпрошле изборе (376)  и знатно мање, (283) у односу на прошле. Све ово упућује на закључак да је генерално смањено  интересовање за учешће у саветима месних заједница, што би могло да буде предмет анализе општинскго руководства, јер стратегија развоја сваког града, општине  и заједнице,   подразумева живу интеракцију  са свим грађанима  и то у свим сегментима живота.  Од месних заједница  креће свака  иницијатива  ка  градским управама које би требало да имају слуха да чују овај “vox populi”. Ако  тај глас изостане, значи нема правог путоказа до општег добра, значи нешто се мора мењати.И поред свега, 12 жена показало је спремност  да уђе у изборну трку, а ако  добију поверење својих суграђана, неће им бити жао да  своје слободно време, своју енергију и идеје  поделе са осталим члановима савета, грађанима и општинским структурама.

Једна од њих је  Бранкица  Жунић, којој су идеју  да буде једна од кандидаткиња за Савет месне заједнице дали управо њени суграђани. Својом кандидатиром она  жели да подстакне друге жене да крену путем друштвеног ангажмана. Запослена на шалтеру Поште, редовно са мештанима размењује различита мишљења и идеје, сазнаје за проблеме  а укључивање у рад Савета, Бранкица види као начин да утиче на  њихово решавање.

MC Žene u MZ Brankica Žunić

 “Месна заједница Коловрат, има доста нерешених проблема а један од кључних је кружни ток, који се годинама ради.  У недавно реконструисаној улици   “Љубиша Миодраговића” остао је незавршен тротоар којим деца свакодневно иду у школу и морали бисмо због њих да нађемо начин да се то реши. Небезбедне су и друге улице на Коловрату, није решено питање паркинг места у самом центру Месне заједнице, Градско гробље Равне полако пуни капацитете и ускоро неће бити места за сахрањивање, недостају игралишта за децу…” набраја Бранкица не заборављајући ни Ромско насеље  чијим житељима је потребна  већа брига и подршка.

“Својим ангажманом желим да помогнем нашој месној заједници и сматрам да  моје учешће може донети добро, како мени, тако и свим грађанима који ту живе”, каже Бранкица Жунић, сматрајући да  су месне заједенице као неопходна  спона између грађана и органа власти, уједно и места на којима се  јасно дефинишу приоритети, успоставља  интензивна сарадња и несебичан  ангажман појединаца и оних који се питају. А жене, каже она, боље виде и препознају шта тишти њене суграђане.

Саиду Мујезиновић, такође мотивишу исти разлози и жеље да да лични допринос унапређењу живота у Бродареву:

MC Žene u MZ Saida Mujezinović

“Одлучила сам се да се кандидујем за чланство у Савету Месне заједнице Бродарево, како бих утицала на побољшање квалитета живота свих грађана. Сматрам да би млади људи требало више  да се  укључе у друштвено-политички живот, како би решавали кључне проблеме. Зато ме радује ме чињеница да су се ове године  за Савет МЗ Бродарево кандидовали претежно млади људи, који су  вољни и спремни да се ухвате у коштац са проблемима које тиште Бродаревце.Посебно морам нагласити да ме радује што су се  за чланице Савет МЗ Бродарево кандидовале и три жене. Жене треба да имају могућност да доносе одлуке о важним питањима, да учествују у политичком и друштвеном животу и да буду  активне у креирању  боље будућности.

Већ две године радим у локалној самоуправи где сам се  упознала  са њеним функционисањем и знам  да  ће ми то искуство бити драгоцено и олакшати  рад у Савету Месне заједнице”, каже ова млада девојка која налази времена и  да настави започете студије енглеског пословног језика.

Јована Цвијовић, је још једна кандидаткиња за чланицу савета месне заједнице а “зона” њеног друштвеног ангажмана и посебног интересовања је Месна заједница Јабука, где се и кандидовала. Јована ради у Управи царина, као царински референт, односно шпедитер. Ако је  ишта научила  у пословима шпедиције  то је да  слуша свог налогодавца и преузме на себе сву бригу око отпреме и допреме разних роба… У њеном случају налогодавац  би били би грађани Јабуке а она ће наћи начин да њихове жеље  и потребе дођу на своје место:

MC Žene u MZ Jovana Cvijovic

“Као неко ко живи 26 година на Јабуци, а уназад пар година радим на истом месту, сматрам да је активирање и ангажовање жена за савет места месних заједница јако неопходно. Један од главних мотива да се укључим у друштвено политички живот је да се како мојој месној заједници, тако и мештанима мога села помогне. Пошто припадам млађој популацији, сматрам да имам више воље, жеље и елана да уз помоћ мештана и локалне самоуправе урадим нешто корисно за све житеље. Један од главних проблема Јабуке  јесте недостатак воде и путева. Путеви  су у изузетно лошем стању  а мештани са недостатком воде бију битку скоро цело лето.

Поред тога хотел који је некад био препознатљив на Јабуци, који је врвио од гостију сада је само тужна слика некадашњег сјаја. Сматрам да би се, уз доста труда, снаге и наравно подршке локалне самоуправе, могао поново покренути. Својим ангажманом желим да помогнем месној заједници којој припадам и да покажем, како ја тако и друге жене, да су наши ставови једнако вредни и важни и да  у свему можемо парирати и стати  раме уз раме уз јачи пол, како се то најчешће каже. Мислим да жене нису довољно заступљене, да   треба радити посебно са женама у сеоском подручју и мотивисати их за укључивање у рад локалне заједнице.

У Бродареву се, као највећој месној заједници, кандидовала још једна жена која већ више година, као председница Удружења жена “Експанзија” реализује низ активности на добробит локалне заједнице. Преко Удружења Менка Кашић се, каже, бори  не само за бољи живот у Бродареву већ и за оснаживање жена, њихових породица и женска права. Према њеној визији месне заједнице су као велика породица:

MC Žene u MZ Menka Kašić

“Сматрам да као жена у Савету МЗ Бродарево могу и хоћу да докажем да су жене стуб куће и породице, да оне увјек знају шта недостаје и шта је „кући“ потребно да би се живот у њој поправио , а МЗ замишљам као једну велику кућу и породицу којој треба обезбедити боље услове за живот. Заједно са осталим мештанима посебно ћу се борити  за боље здравствене услуге како деце тако и старијих особа и водити бригу о старим , болесним и лицима” каже Менка Кашић.

У фокусу њеног ангажмана је решавање проблема водоснабдевања  и других комуналних питања који коче  еколошки развој средине, међу којима су најизраженији депоновање смећа али и проблем обалоутврде који је важан и из безбедносних разлога.

 “Ослањамо се такође, на подршку наше дијаспоре која је  ту уз нас, спремна да нам помогне. Осим тога, фондови разних министарстава у Србији су отворени и доступни месним заједницама,  али  треба  осмислити пројекте. Управо захваљујући томе министарства су више пута подржавала наше добре идеје за побољшање услова живота у Бродареву као што ћемо и ми бити спремни да подржимо  добре људе Бродарева и њихове добре пројекте. Ова кандидатура је наш нови пројекат који ће оснажити Бродарево, а и по закону жене морају бити укљичене у све сфере живота у друштву па и као чланице Савета МЗ Бродарево.Верујем да ћемо добити  прилику  да становништво Бродарева осети добробит за себе и своје породице у нашој локалној заједници”

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

decembar 2023
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

14108356
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3219
7634
53792
3219
235904
14108356

Vaš IP: 3.233.221.90
2023-12-01 13:26