donacija

 ОШ  „МИХАИЛО БАКОВИЋ“ ДАНАС ПРОСЛАВЉА РОЂЕНДАН:НЕПРЕСУШНО ВРЕЛО ЗНАЊА И ОБРАЗОВАЊА

  14 maj 2022

Oсновна школа „Михаило Баковић“ у Сељашници данас је у знаку обележаваа великог јубилеја – 151 годину свог постојања и рада. Кроз ову школу прошла је плејада ученика, сличних, а опет јединствених и посебних.

Прошле године, због епидемиолошке ситуације,  школа није обележила век и по свој постојања и трајања. Уз препоруке Министарства просвете  овај велики јубилеј скромно се обележава и данас. Уз пригодан програм, ликовни и литерарни конкурс ученика , школа је наградила и похвалила своје најбоље ђаке, уручила признања најзаслужнијим радницима и подсетила се имена просветних прегалаца  који су током више од  једног и по века с поносом обављали своју просветарску мисију. Њихова интелектуална снага  надјачала је и време које није много марило за образовање, стрпљиво унапређујући рад школе под чијим окриљем се из године у годину окупљало све више ђака.За свој рад и резултате  које је остварила на пољу образовања школа је награђена Орденом заслуга за народ са сребрним зрацима и добила Награду ослобођења Пријепоља.

Са радом је почела давне 1871. године у Сељанама као трећа основна школа у пријепољском крају, јер су  пре њеног отварања већ  радиле су школе у Пријепољу и Милешеви. Школа је затворена 1927. године, а њени ђаци школовање наставили у новоизграђеној школској згради у Сељашници.

ucionica

 Школа данас располаже са 12  учионицама и два дигитална кабинета са најсавременијом опремом захваљујући којој су искориштене све предности информатичког искорака у основном образовању.

„Нажалост, настава и даље није кабинетска јер нам недостају још две учионице за такав начин рада. На располагању су нам и спортски терени са свим потребним реквизитима. Током зимских месеци  физичка настава  се организује у монтажној  згради коју смо преуредили у фискултурну салу, док у другој ради ђачка кухиња у којој наши ученици сваког дана на јеловнику имају и кувана јела“, каже Јелана Драгутновић, директорка школе.

20220513 115929

У матичној школи на Сељашници наставу у овој школској години, похађа 110 ученика, док  се у издвојеним одељењима  у Карошевини, Јабуци, Горњим и Доњим Бабинама  школује укупно 11 ђака.  

„Издвојено одељење у Звијезду затворено је прошле године јер није имало ни једног ученика. Иначе, све мањи број ђака, не  само у сеоским срединама,  дефинитивно је највећи проблем са којим се суочавају све школе у пријепољској општини“,каже Драгутиновић.

Све мањи број ђака је, нажалост, и „болна тема“ школе у Сељашници.

„  Излазе нам бројна одељења, а улазе одељења са малим бројем ученика. У последње две године тај број је, нажалост, двоцифрен. Када је реч о издвојеним одељењима, врло је могуће да се већ наредне године угаси  одељење у Горњим Бабинама, док ће у Доњим Бабинама  функционисати још пет, шест година“, открива нам Драгутиновић.

Школа је прошле године успела да обезбеди средства са асфалтирање компелтног  дворишта и изградњу трибина, а оно што посебно радује све ђаке и запоселене је што су , коначно, ставили тачку на вишегодишњи проблема грејања.

grejanje

„Проблем је годинама успоравала легализација школског објекта без чега нисмо могли аплицирати за средства. Тек када смо завршили овај поступак,  она су обезбеђена захваљујући пројекту енергетске ефикасности локалне самоуправе за чију реализацију су конкурисали код  Министарства заштите животне средине. У реализацију пројекта, део средстава од око три милиона динара, обезбедила је  локална самоуправа. Добили смо два нова котла на био масу и заменили инсталацију тако да смо крајем јануара  ове године рад наставили у непоредиво топлијим просторијама“, рекла нам је Јелена Драгутиновић.

У плану школе је постављање термоизолације као и адаптиције фискултурне сале, у којој ће се већ ове године радити на замени подова.   Под условом да цена грађевисног материјала остане стабилна, средства су обезбеђена и за  замену столарије и плафона. У плану  је и комплетна адаптација старе школске зграде за коју се  припрема пројектна документација  а  простор ће се, ако се створе услови, користити за васпитно образовни рад са децом предшколског узраста.

20220513 110900

Основна школа „Михаило Баковић“ може се похвалити и да је међу првим школама у Златиборском округу добила АМРЕС мрежу, захваљујући чему је обезбеђен бесплатан интернет  не само у матичној школи већ и издвојеним одељењима, што је значајно допринелу унапређењу рада и наставе ученика.  

skola

Драгутиновић истиче добру сарадњу  школе  са локаном самоуправом, родитељима али и мештанима који  су увек за сарадњу и вољни  да помогну:

„  Квалитетно образовање ученика је свима подједнако важно и сарадњу градимо на узајамном поверењу. Поносимо се ученицима који су  представљали нашу школу на такмичењима од  општинског до државног ранга, на којима су  постигли запажене резултате. Верујем да смо резултатима ученика и радом просветних радника оправдали поверење града, тако да смо били и остали, а бићемо и даље непресушно врело знања и образовања“, поручује директорка школе.

Ј.Б.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042586
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1861
9710
1861
140893
395059
10042586

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 09:51