donacija

EKO-BARIJERE NA LIMU: PROJEKAT DOBRIH REŠENJA I PRESPOROG IZVRŠENJA

  08 maj 2022

Postavljene Eko-barijere, plutajući otpad stigao, a tri opštine još uvek nemaju rešenje modela finansiranja i protokola uklanjanja otpada na sve tri lančanice.

 Ministarstvo zaštite životne sredine podržalo je projekat plutajućih Eko-barijera na Limu sa 70 miliona dinara – Priboj 35, Nova Varoš 19 i Prijepolje15 miliona dinara, uz obavezu da  svaka od lokalnih samouprava izdvoji još 20% od doncije Ministarstva. Dve lančanice na Potpećkom jezeru na teritoriji opština Priboj i Nova Varoš postavljene su i do njih su uređeni pristupni putevi proteklih meseci, dok je Eko-barijera u opštini Prijepolje sa zahtevnijim rešenjima  na tekućoj vodi, (kao i zahtevima građana za dislociranje) u par navrata menjala lokaciju, i na kraju u petak tehnički primljena sa rešenim pristupnim putem u mestu Jagodnjak.

Bujične vode su i ovog proleća donele značajnu količinu otpada, pa su ekolozi okupljeni oko Eko udruženja “Jastreb” iz Priboja, (koji su i vršili postavljanje lančanica i koordinirali aktivnostima na zaustavljanu plutajućeg otpada) u tri navrata bili prinuđeni da čiste sajle jedan i dva na Potpećkom jezeru na kojima se nagomilalo i u akcijama izvađeno oko 120 kubnih metara različitog otpada. Najnoviji povišeni vodostaj doneo je očekivano i veće količine otpada koje su se zaustavile na Eko-barijera ispod Železničke stanice u Bistrici na Novo Varoškoj teritoriji. Protekle sedmice u višednevnoj akciji čišćenja plutajućeg otpada ekolozi “Jastreba” su bili prinuđeni da angažuju i tešku mehanizaciju kao i da samostalno prilagode sa novim tehničkim rešenjima i nastavcima svoje čamce za manipulaciju otpadom na vodi, kako bi oslobodili lančanicu pritiska kojim je bila prenapregnuta.

SAJLA 7

Prema rečima Siniše Lakovića, predsednika Eko udruženja “Jastreb” i koordinatora projekta za zaustavljanje plutajućeg otpada na Limu, stanje sa dotokom plutajućeg otpada se pogoršalo a sve procedure u vezi protokola za ukljanjanje otpada i finansiranja ovih aktivnosti idu sporo i komplikovano: “ Krajem marta smo u velikoj volonterskoj akciji uspeli da prikupimo i uklonimo više od 120 kubnih metara otpada sa ove dve sajle, dok je evo malo više od mesec dana trebalo da se formira dupla količina na lančanici. Za ova četiri dana uklonili smo oko 320 kubika sa sajle ovde u Bistrici u izuzetno teškim vremenskim uslovima. Sve to smo još jednom uradili volonterski, jer nismo mogli dozvoliti da više od 20 debala i panjeva koja su počela da podižu sajlu istu i prekinu, i da ovaj slini otpad stigne do Ribarskog naselja i HE. “Potpeć”,  i da se ponovi katastrofa koju smo imali krajem prošle godine kada su  slike našeg stanja svesti i nemara obišle čitav svet”.

UG JASTREB Sinisa Lakovic

Na nejasnoće oko finansiranja i protokola u završnici ovog izuzetno dobrog projekta koji je prema podacima HE. “Potpeć” i Drinskih elektrana, značajno smanjio dotok plutajućeg otpada i tako uticao na poboljšanje stanje u energetskom sistemu Srbije i RS, Laković za naš list pojašnjava: “ Mi imamo dogovor sa sve tri opštine ali nemamo ugovor. Imamo odličnu komunikaciju i saradnju sa Ministarstvom ali su procedure spore jer su u pitanju delokruzi delatnosti više Javnih republičkih preduzeća i lokalnih samouprava koje sada moraju u svoje budžetske linije da ubace i novu stavku finansiranja uklanjanja otpada sa Eko barijera. Takođe se presporo realizuju dogovori oko novonastale situacije sa postavljanjem lančanica i upravljanjem plutajućim otpadom sa tri Javna komunalna preduzeća iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši. Mi se nadamo i imamo obećanja iz sve tri lokalne samouprave da će se tender za ove aktivnosti raspisati u najkraćem mogućem roku, kao i da će se iznaći modaliteti koji će urediti organizaciono i finansijski upravljanje, uklanjanje i deponovanje ogromnih količina plutajućeg otpada koji pristiže na lančanice i ne poznaje sporost procedura već ozbiljno preti da ponovo izazove ekološku katastrofu na Potpećkom jezeru, hidro-energetskom sektoru i turističkim potencijalima na toku reke  Lim kroz Srbiju”.

SAJLA 5

 

Ekolozi, stručna javnost i ekološki osvešćeni deo građana, upozoravaju već duže vreme na stanje u upravljanju otpadom i nemarom kojim stanovništvo i institucije u slivu Lima pokazuju prema reci, gde se na njenim obalama nalazi veliki broj divljih deponija i nesanitarnih smetlišta, koje bujične vode odnesu zajedno sa plutajući otpadom koji pristiže iz 5 opština Crne Gore od kojih nijedna nema sanitarnu deponiju. Katastrofični prizori otpada koji smo mogli videti na lančanici u Bistrici ukazuju da je u svim vrstam otpada koji se tu nalaze, najveći procenat plastičnog otpada koji je biorazgradiv u prirodi i duže od 100 godina. Tek kada sajle zaustave otpad možete da shvatite razmere naše neodgovornosti i niskog nivoa svesti, gde na jednom mestu u tonama plastike, drveta, kućnog i hemijskog otpada, nabrojite 8 konstrukcija od frižidera, zamrzivača i drugih lakih kućnih aparata, sa kojih su skinuti metalni i aluminijumski delovi a osnova bačena u Lim. Čak na jednoj od tih konstrukcija možete videti traku sa porodičnim prezimenom vlasnika koju je verovatno neki majstor prilikom opravke nalepio, a koju se vlasnik u svojoj bahatosti i neodogovornisti nije potrudio ni da ukloni pre bacanja frižidera u Lim.

SAJLA 9

Po svem sudeći ovo stanje će potrajati sve do trenutka  kada postignemo taj nivo svesti,odgovornosti i organizaciji društva, da se stvaranje i upravljanje otpadom  može kontrolisati,  uspešno i trajno zaustaviti, samo na mestu njegovog nastanka, tj. u našim domaćinstvima i industrijskim pogonima, pa tek onda možemo računati da će ovakva kontaminacija Lima prestati i da ćemo Polimlje sačuvati za naše potomke ovako lepo kakvog smo ga mi nasledili od naših predaka.

G.R.

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10042512
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1787
9710
1787
140819
395059
10042512

Vaš IP: 35.170.82.159
2022-05-23 09:28